Det är inte bara en klyscha att något gott kan komma ur dåliga saker. Det kan Kristina Ahlström skriva under på. När hon var barn blev hon mobbad i skolan och det som skänkte henne tröst vara att baka.
– Jag sprang hem till villan efter skolan och in i köket för att baka. I början gjorde jag det nog mest för att äta, för att det söta lugnade mig. Ibland rörde jag ihop en sockerkakssmet och åt upp den utan att grädda kakan. Men snart insåg jag att jag älskade att pyssla i köket och skriva recept. Mamma lät mig hålla på. Det var bekvämt att ha frysen full av bakverk.
Läs mer: Barbro, 79, gör författardebut: ”Jag gick en kurs på nätet”
All tid i köket, då hon experimenterade med olika recept, gav resultat. Ingen visade hur man gjorde. Varken mamma eller mormor var överdrivet intresserade av att baka. Men Kristina blev vass, inte bara på att baka utan även på matlagning.
Så småningom tog hon sig till Paris och utbildade sig till kock på restaurangskola. Sedan dess har hon jobbat i restaurangkök, på förskola, skola och som storkökslärare på gymnasiet.
Kristina Ahlström
Ålder: 64 år.
Familj: Man, tre barn sedan tidigare, tre barnbarn samt makens fyra barn.
Bor: I Kalmar.
Gör: Författare. Hjälper till i köket på en förskola tre timmar om dagen.
Aktuell: Tredje delen i romanserien om Hanna, Julstök i Hannas kaffestuga kommer i oktober.
Kristina medverkade i Hela Sverige bakar
Bakningen släppte hon aldrig och beskriver sig som ”en mattant med bakning som hobby”. Intresset gjorde att hon 2015 sökte till tävlingsprogrammet Hela Sverige bakar – och kom med!
– Konstigt nog är jag absolut ingen tävlingsmänniska, tvärtom! Jag låter gärna andra vinna för husfridens skull när vi spelar sällskapsspel. Jag ville vara med i Hela Sverige bakar för att testa något nytt och för att det är lite teaterapa över mig. Jag gillar att synas!
Kristina säger att hon älskar att prova på olika saker och säger att hon hatar Jantelagen.
– Har man en dröm är det aldrig för sent att förverkliga den. Finns bara ork och lust, så kör! Vad har man att förlora? Jag har ständigt nya idéer på gång.
Läs mer: ”Väder-Anki” sadlade om till författare: ”Det bästa jag har gjort”
Efter fem avsnitt åkte Kristina ut och den andra drömmen, att ge ut en egen bakbok, kändes plötsligt avlägsen. Men ur medverkan i programmet föddes idén om att skriva in bakrecept i en berättelse, en roman. Och inte heller här lät hon Jante stå i vägen.
– Jag har alltid gillat det svenska språket och att läsa och skriva. Men hade aldrig skrivit annat än recept, inte ens dagböcker eller blogginlägg. Mamma däremot skrev dikter och historier, fast inget som blev publicerat.
Skrev Hannas Sweet Deli
Medan Kristina funderade över sin roman blev hennes pappa svårt sjuk och låg för döden och hennes mamma blev alltmer dement. Kristina, som bor i Kalmar, åkte över sundet och flyttade tillfälligtvis in hos föräldrarna i deras hus i Färjestaden på Öland.
– Det var då jag började skriva, som mental avlastning. Det var tungt att ta hand om mina föräldrar och när hemtjänsten kom var det därför skönt att kunna ta en paus och göra något helt annat.
Efter ett tag dog hennes pappa och huset på Öland skulle säljas och andra saker i livet kom emellan, som det ju gör. Hon släppte därför sin bok för att hon fick annat att tänka på.
Kristina hade också hunnit säga upp sig från sitt jobb i ett storkök, för att det slet för mycket på kroppen. Istället var planen att jobba på heltid som Viktväktarcoach, något hon gjort tidigare, i slutet av 1990-talet.
Läs mer: Dottern slutförde Ulla-Maria Anderssons sista bok: ”Mamma ville berätta”
Pandemin satte stopp för det. Alla fysiska möten ställdes in och att coacha digitalt visade sig inte fungera. Kristina blev tämligen sysslolös.
– Det var min man som uppmuntrade mig att ta upp skrivandet igen och slutföra boken. Jag började gå upp klockan fem på morgnarna och skriva i timmar.
Snart var Hannas Sweet Deli klar, en berättelse om en 48-årig kvinna som efter 30 år blir lämnad av sin man. Hon är uppgiven och ledsen men när hon får ett erbjudande från sin son att driva ett kafé och baka hela dagarna, tackar hon ja.
Kristina Ahlström bakar in recept i handlingen
När boken var klar skickade hon in den till 30 förlag och snart hade ett nappat och hon hade bokkontrakt! 2022 gavs den ut och i fjol kom uppföljaren, Hannas kaffestuga.
Huvudpersonen Hanna drömmer nu om att driva en kaffestuga i Stockholms skärgård och föra den svenska kaktraditionen vidare med hjälp av farmor Majas recept.
Om det gick lättare att skriva den andra boken? Nja.
– När jag skrev Hannas kaffestuga drabbades jag av hybris! Jag glömde alla råd jag fått från min redaktör om dramaturgi, alltså hur man bygger en historia och lägger upp en bok. Det blev därför en hel del fix i efterhand, men blev bra till slut.
Läs mer: Elisabet startade Läsrörelsen: ”Min son lärde sig läsa när han var 15 år”
Nu när Kristina håller på med sin tredje bok har hon lärt sig sin läxa och gör på ett annat sätt. Hon är strukturerad och har skrivit en synopsis, alltså en sammanfattning om vad varje kapitel ska innehålla.
Och precis som i föregående böcker, bjuder hon förstås också på kakrecept. Hennes privata favoriter är, förutom klassiska svenska bakverk som schackrutor, jitterbuggare och kardemummabullar, franska dito som éclairer, madeleinekakor och chausson aux pommes, wienerbröd fyllda med äppelmos.
– Jag är ju utbildad i Frankrike och älskar allt som är franskt. Men svenska kakor ligger mig också varmt om hjärtat. Jag och min man älskar att åka runt i Sverige och fika på klassiska konditorier och beställa deras specialiteter!
Kristina Ahlströms bästa baktips
Följ alltid receptet
När man bakar kan man inte höfta eller freestyla som man ofta kan när man lagar mat. Bakning är kemi! Använd alltid våg, både för mjöl och smör.
Ha inte bråttom
Baka med omsorg. Ska degen vila en timme, låt den vila så länge. Att baka är ett hantverk. Är du stressad kan du snabbt slänga ihop chokladbollar.
Fuska – ibland
Har du ont om tid men ändå vill bjuda på något fint till fikat, köp färdig kladdkaka och spritsa över grädde och dekorera med bär. Eller använd färdiga tårtbottnar och mousser så kan du göra en tårta på ett kick.
Använd riktiga råvaror
Våra traditionella bakverk bygger på smör, så håll dig helst till det, även om det är dyrt numera. Använd rätt sorts mjöl för det du ska baka. Och se till att mjölet är färskt mjöl. Kolla datumet.
Tänk på konsistensen
Ska du baka spröda kakor, som drömmar eller havreflarn, använd hjorthornssalt. Ska du däremot baka en kaka med tät konsistens, som sockerkaka, använd bakpulver.
Våga misslyckas
Jag har misslyckats så många gånger när jag har bakat. Men misstag ger erfarenhet, så ge inte upp!