De flesta känner nog till Earth Hour – den internationella kampanjen för klimatet där alla uppmanas att släcka lampor och elektriska apparater under en timme.
Nu på söndag, den 8 september, mellan klockan 19 och 20 är det dags för Read Hour – som kan översättas till Lästimmen och är en liknande satsning för att öka lusten till läsandet.
Hemmets Journals ägare Story House Egmont är med och stöttar. Passande nog är den 8 september också FN:s läskunnighetsdag.
Read Hour 8 september
– Under Read Hour vill vi att alla ägnar en timme åt att läsa, antingen själva, i bokcirklar, för barn eller tillsammans med äldre, säger Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen som är den samlande kraften bakom Read Hour.
Läs även: 10-åriga Carl gör succé med sina boktips: “Böcker har alltid betytt mycket för mig”
Hela helgen är tänkt att bli en helg för läsning som startar på fredag på skolorna och som kulminerar med själva Read Hour på söndag.
Det är ytterligare en i en rad framgångsrika kampanjer för att främja läsandet i landet som Läsrörelsen tar initiativ till. Sedan starten för snart 25 år sedan har Elisabet i högsta grad varit inblandad i dem som projektledare.
Elisabet Reslegård
Ålder: 74 år.
Familj: Maken Conny, 77, sonen Max, 41, bonusbarn och bonusbarnbarn.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Gör: Ordförande för Läsrörelsen.
Ökad förståelse för läs- och skrivsvårigheter
Hennes engagemang för att främja läsandet och öka läsförståelsen bland barn och ungdomar började med att hon upptäckte att hennes son Max, trots att han var nyfiken och vetgirig och tidigt lärde sig engelska genom att lyssna, hade svår dyslexi.
– Han lärde sig läsa först när han var 15 år, berättar hon.
Upptäckten gjorde att Elisabet, som då arbetade som informationschef på Kulturhuset i Stockholm, tog initiativ till Dyslexikampanjen 1996 för att öka förståelsen för människor med läs-och skrivsvårigheter.
Läs även: Barbro, 79, gör författardebut: ”Jag gick en kurs på nätet”
Några år senare träffade hon Kerstin Lööv, som var redaktör för tidningen Skolledaren. Hon tyckte att det behövdes en kampanj för att stimulera läsning hos alla.
– Att jag nappade var dels att småbarnsföräldrar läste allt mindre för sina barn och dels att det hade kommit en OECD-undersökning som visade att 25 procent av alla vuxna svenskar hade en bristande läs-och skrivförmåga.
Inte nog med det. En uppföljande studie visade att 20 procent av unga vuxna mellan 18–25 år inte kom upp i den läs- och skrivförmåga som krävs när man går ut grundskolan.
Startade Läsrörelsen
Det ledde till att Elisabet tog initiativ till Läsrörelsen som startades på Bokmässan i Göteborg 2000 med henne som kampanjledare och med tidigare folkpartiordföranden Bengt Westerberg som ordförande.
Läsrörelsen tog mottot ”Ge dina barn ett språk” och den första kampanjen lanserades i samarbete med McDonald’s som från 2001 till 2017 delade ut en barnbok med Happy Meal i stället för en leksak under en månad.
Läs även: Amanda skrev barnbok om att sitta i rullstol: ”Känns bra om jag kan hjälpa en enda”
– Det var högkvalitativ barnlitteratur av författare som Ulf Stark, Lennart Hellsing och Astrid Lindgren.
Ett stort antal kändisar, författare, idrottare och andra offentliga personer har knutits till Läsrörelsens olika projekt som förebilder tack vare Elisabets enträgna arbete. Bland dem hittar vi författarna P O Enquist och Björn Ranelid, Thomas Ravelli, Malin Ewerlöf, Victor Elm och Hanna Marklund från sportens värld och artisten Robyn för att nämna några.
Höstlov blev läslov
För snart tio år sedan var Läsrörelsen initiativtagare till att göra höstlovet vecka 44 till ett läslov på samma sätt som februarilovet kallas sportlovet – ett lov där man är ledig från skolan, men som ägnas åt böcker.
2016 inledde Läsrörelsen ett samarbete med författaren David Lagercrantz som numera är hedersmedlem i föreningen.
– Det började med att han tog kontakt med mig och ville donera pengar. Det ledde till att han deltog i vårt projekt Berättelser som förändrar. Hans bok Jag är Zlatan Ibrahimovic som han skrev tillsammans med fotbollstjärnan har betytt mycket för att öka lusten att läsa bland unga killar.
Läs även: Daniel mobbades för sin dyslexi – nu hjälper han andra: ”En viktig kamp”
Det senaste projektet som Läsrörelsen drar i gång med start 2025 är Äldre läser – läs hela livet. Det innefattar bland annat läsecirklar på bibliotek, läsning med äldre i deras hem tillsammans med gymnasister och läsning på äldreboenden i samarbete med diakoner och präster. Men även äldre som läser för barn i samarbete med Allas barnbarn.
Elisabets mål är att Sverige blir ett läsande land i alla generationer.
– Jag är en folkbildande person i själ och hjärta. Jag brinner för att öka läsandet och mitt sätt att arbeta är att genom samarbete få verksamheten att växa.
Hemmets Journal stöttar Läsrörelsen
Världen starkaste björn Bamse har utsetts till ambassadör och Hemmets Journals ägare Story House Egmont är en av Läsrörelsens viktiga samarbetspartners.
– Vårt samarbete tog fart för drygt tio år sedan när det kom en rapport om att svenska barn och ungas läsförståelse gått ner kraftigt, berättar Jonas Lidheimer, kommunikationsansvarig på Story House Egmont.
Story House Egmont samarbete med Läsrörelsen handlar bland annat om att få barn och unga att läsa genom tecknade serier.
Läs även: Erik lärde sig läsa igen efter hjärntumören – läste alla Nobelpristagare på 9 månader
– Tecknade serier är ett underhållande och lättillgängligt format, vilket även lockar dem som normalt sett har svårt för eller tycker det är tråkigt att läsa. Som Sveriges största utgivare av tecknade serier känns det självklart att engagera sig i denna viktiga samhällsfråga, och stötta Läsrörelsen som gör ett enormt arbete för att främja barns läsning.
Den utlösande faktorn till förlagets engagemang var en PISA-rapport som kom 2012. PISA är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap och den visade att svenska 15-åringar halkade efter. Trots vissa förbättringar visar den senaste PISA-rapporten från 2022 en fortsatt negativ utveckling för svenska skolbarns kunskaper i både matematik och läsförståelse.
– Läsning utgör fundamentet för många viktiga aspekter i vårt samhälle, vilket gör den nuvarande negativa utvecklingen djupt oroande. Att vända denna trend kräver omfattande insatser från många håll, där olika aktörer arbetar tillsammans.
Serier i Undervisningen
Sedan en tid tillbaka driver Story House Egmont satsningen Serier i Undervisningen, ett projekt som använder tecknade serier i skolan som pedagogiska verktyg för att väcka läslust och stärka läsförståelse. Ett annat exempel på Story House Egmonts läs-initiativ är att de ger nytt liv åt gamla klassiska litterära verk. Det kanske mest kända exemplet var när förlaget lät Kalle Anka förvandlas till Kalle Holgersson i en Ankeborgstappning av Selma Lagerlöfs klassiska saga Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.