Erik lärde sig läsa igen efter hjärntumören – läste alla Nobelpristagare på 9 månader

För fyra år sedan tog ”en fjäril i hjärnan” ifrån Erik Pettersson förmågan att läsa och skriva. Tre år senare läste han en bok av varje Nobelpristagare – över hundra böcker – på nio månader.

Det första Nobelpriset i litteratur delades ut 1901. Sedan dess har 102 författare, däribland åtta svenskar, tilldelats det prestigefyllda priset. Många av oss har kanske läst böcker av till exempel Selma Lagerlöf och Tomas Tranströmer men handen på hjärtat: Hur många av oss känner egentligen till och har läst något av Luigi Pirandello, Wole Soyinka eller Wisława Szymborska?

En som dock verkligen kan uttala sig om författarna och deras verk är Erik Pettersson i Hudiksvall. I mars i fjol bestämde han sig för att han skulle läsa en bok av varje Nobelpristagare. Målet var att han skulle vara klar till Nobelprisutdelningen den tionde december.

20 timmar per bok

– Eftersom jag är gammal logistiker i grunden, räknade jag ut att jag skulle behöva läsa ut varje bok på tjugo timmar, fördelat på två och ett halvt dygn ungefär. Jag tänkte att det fixar jag. När jag har ett mål ska jag nå dit på något sätt.

Att Erik är målmedveten och arbetsam är det ingen tvekan om. Han samlar på svensk sprit, hälsingelitteratur och musik, släktforskar och har dessutom ett gediget trädgårdsintresse. Han verkar helt enkelt ha lite fler timmar på dygnet än vi andra.

– Jag tror att en del av mina bekanta hade beskrivit mig som lite eljest, lite nörd så där. Det får de gärna göra, det bjuder jag på! skrattar han.

Vissa böcker läste Erik högt, andra spelade han upp som teater för sig själv. Foto: Kristofer Lönnå

Erik drabbades av hjärntumör

Eriks liv har ändå inte varit fritt från utmaningar. En natt för fyra år sedan vaknade Erik och kände sig sjuk. Han kunde inte kommunicera och trodde att han fått en stroke. Ambulansen var på plats inom några minuter, men väl på sjukhuset släppte symtomen.


LÄS ÄVEN: 41-åriga Sandra drabbades av en stroke: ”Det kändes ofattbart”


Läkarna ville ändå göra en skiktröntgen för säkerhets skull först. Nästa dag ringde de och sa att de hade hittat något på bilderna och ville snabbremittera honom till Uppsala.

– Redan veckan därpå kom jag dit och då hittade de den här fjärilen i mitt huvud, säger Erik. Ja, det var en tumör alltså men jag vill hellre kalla den fjäril.

Kunde varken gå, läsa eller skriva

Operationen gick bra men därefter följde det ena bakslaget på det andra. Efter en medicinförgiftning svävade Erik mellan liv och död. Barn och fru kallades in vid flera tillfällen då läkarna inte trodde att han skulle överleva. Men Erik gav inte upp, även om det tog nästan ett år innan han började återvända till livet.

Vid det laget var nästan alla kroppens funktioner utslagna: Han satt i rullstol och kunde inte heller läsa och skriva. Svårast av allt var det när läkaren sa att han aldrig mer skulle kunna köra bil.

– Men tack och lov för den svenska sjukvården! Jag fick rehabilitering och med den kom jag steg för steg närmare ett vanligt liv igen. Jag hade en underbar fysioterapeut som hjälpte mig mycket och jag fick göra en ”bucket list” – en lista med sådant jag ville uppnå. Bland annat ville jag kunna läsa och skriva igen och hålla föredrag och eftersom jag var tävlingssimmare som ung ville jag ta simborgarmärket!

Erik läste ofta utomhus. Foto: Kristofer Lönnå

Ville läsa böcker av alla Nobelpristagare

I mars i fjol när Erik och hans fru flyttade ut till sommarstugan undrade han rastlöst vad han skulle sysselsätta sig med. Det var då han kom på att han skulle läsa något av alla Nobelpristagare. Hade han vetat då hur svårt det var att få tag i de första pristagarnas böcker hade han kanske gett upp.

– Men jag fick underbar hjälp från biblioteket. Många böcker fanns bara på italienska, tyska, spanska och franska. Något enstaka exemplar fanns översatt till svenska på Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken men de lånade inte gärna ut dem, utan man kunde bara få dem via pdf-filer på datorn.

– Sedan var det ju också så att ju längre bak man kom desto mer förändrades det svenska språket och blev svårare att ta till sig. En del böcker fanns i gamla magasin och luktade så mycket mögel att jag var tvungen att ha handskar på mig när jag läste.


LÄS ÄVEN: Kristin förlorade synen som barn – smärtorna i foten var ovanlig sjukdom


Erik klev upp tidigt för att kunna gå ut och sitta i solen och läsa på morgonen. Han läste till och med på en stubbe i skogen. Han hade planerat att klä sig i smoking och fira begivenheten på självaste Nobeldagen men pandemin kom emellan och inte bara det officiella Nobelfirandet fick ställas in, utan även Eriks planerade festligheter.

Var alla böcker bra?

– En del var jättesvåra att ta sig igenom och när jag läste Elfriede Jelinek tänkte jag sluta. Det var en av de värsta böcker jag läst, tror jag. Jag kanske valde fel bok, den handlade om kvinnostympning och sådana saker. Den var hemskt otäck. Men de flesta var faktiskt ganska lättlästa, även för en enkel man som mig.

Använde du några särskilda strategier för att läsa de olika typerna av litteratur?

– Man behöver ta sig an författarna på olika sätt. Jag har sjungit i kör i många år och då har vi ibland varvat med att läsa dikter, så när jag läser poesi måste jag läsa högt för mig själv. Jag vill använda både syn, tal och hörsel. Likaså när jag läser Eugene O’Neill och andra dramatiker. Då spelar jag teater med mig själv. Jag måste leva mig in i det och läsa de olika rollerna på mitt sätt.

Erik räknade ut att han behövde två och ett halvt dygn per bok för att hinna läsa alla pristagare. Det klarade han. Foto: Kristofer Lönnå

Startar fler projekt efter hjärntumören

Inför tillkännagivandet av 2022 års pristagare kände Erik på sig att det skulle bli en kvinna så han lånade fyra böcker av de författare han misstänkte kunde bli aktuella. Annie Ernaux, som fick priset, var en av dem.

Klockan 13 på torsdagen när det sedan offentliggjordes vem som fick priset stod han redan utanför bokhandeln i Hudiksvall. Direkt efter stegade han in och frågade expediten om de hade någon bok av Ernaux. De hade ett exemplar av boken Åren, som han köpte. Minuten efteråt kom expeditens chef springande och sökte efter boken på deras lager!


LÄS ÄVEN: Josefine, 23, släppte debutroman efter hjärntumören: ”Om inte nu, när då?”


Erik har redan planerat fler utmaningar efter Nobelpristagarna. Det senaste projektet är att läsa en bok av en nu levande kvinnlig respektive manlig författare från varje landskap i Sverige. Och snart ska han hålla sitt efterlängtade föredrag som bland annat ska handla om hans samlande av såväl kryddad som okryddad svensk sprit.

Men hur gick det med körkortet?

– Ja, det fick jag tillbaka redan ett år efter att läkaren sa att jag aldrig mer skulle kunna köra bil. Simborgarmärket är kvar men det ska jag också ta – det har jag bestämt mig för!

Erik Petterssons Nobelfavoriter

  • Gösta Berlings saga, av Selma Lagerlöf (fick pris 1909)
  • Vredens druvor, av John Steinbeck (fick pris 1962)
  • Stilla flyter Don, av Michail Sjolochov (fick pris 1965)
  • Främlingen, av Albert Camus (fick pris 1957)
  • Det röda fältet, av Mo Yan (fick pris 2012)
  • Jakobsböckerna, av Olga Tokarchuk (fick pris 2018, delades ut 2019)
  • Sorgegondolen, av Tomas Tranströmer (fick pris 2011)

Erik om Annie Ernaux

Erik har läst två böcker av 2022 års pristagare Annie Ernaux.

– Jag har läst Åren och En flickas memoarer. Den förstnämnda tycker jag om därför att min ungdomstid löpte ganska parallellt med hennes, men min ur en svensk ynglings perspektiv och hennes ur en fransk kvinnas. Jag fann många beröringspunkter vad gäller musiksmak, litteratur och världshändelser. Den kan jag varmt rekommendera att läsa! Den andra som handlade mycket om en ung kvinnas sexuella liv var för mig svårare att identifiera mig med.

Erik Pettersson

Ålder: 77 år.
Familj: Hustrun Karin, döttrarna Ulrika, Elin och Kristin, samt sju barnbarn.
Bor: I Hudiksvall
Gör: Mycket aktiv pensionär.

Scroll to Top