Johannas hund rymde efter bilolyckan: “Jag blev helt förtvivlad”

I hög fart körde en mindre lastbil in i Johannas bil bakifrån. Kollisionen blev våldsam och i tumultet försvann hennes älskade hund Sigge.

Det var vid lunchtid den 23 januari som Johanna, som arbetar som redovisningsekonom, var på väg tillbaka till kontoret efter ett kundbesök. Som alltid när hon är ute och kör satt 1-årige schäferhunden Sigge där bak.

– Sigge är med mig dygnet runt, sju dagar i veckan. På kontoret har han blivit som en extra anställd, säger Johanna med ett leende.

Johanna Almtén Hansson

Ålder: 43 år.
Familj: Barnen Sixten, 2, Tor, 4, och Nadja, 20, och 1-årige schäfern Sigge.
Bor: På en hästgård i Kullavik.
Gör: Redovisningsekonom.

Det var fint väder, vägbanan var torr och fin och Johanna rullade fram i högerfilen på motorvägen mellan Varberg och Kungsbacka i sin Porsche Cayenne. När hon var i höjd med Frillesås såg hon plötsligt att en mindre lastbil närmade sig henne i hög fart bakifrån.

– Jag hann tänka att det här kommer inte att gå bra.

Det gjorde det inte heller. Den mindre lastbilen brakade rakt in i bakänden på Johannas bil.

– Det blev svart. Det var som att man drog ner en rullgardin. Konstigt nog utlöstes inte krockkudden och jag slog huvudet i ratten.


LÄS ÄVEN: Kattungen Svea fastnade i ett rör – räddades av sotaren i sista stund


Hunden sprang iväg längs motorvägen

Chockad och med smärtor i hela kroppen satt Johanna kvar i sin krockskadade bil. Hon kontrollerade hur det var med Sigge och konstaterade att han var rädd men verkade oskadd.

– Hade jag kört en mindre bil hade han inte överlevt.

Flera stannade för att hjälpa till på olycksplatsen och turligt nog kom en ambulans som inte var på utryckning.

– Det gjorde att jag fick hjälp snabbt. Ett pensionärspar kom strax före ambulanspersonalen med en filt till mig så att jag inte skulle frysa.

Men när ambulanspersonalen skulle lyfta ut Johanna ur bilvraket fick Sigge panik och hoppade ut genom en trasig bilruta. Johanna såg i backspegeln hur han sprang iväg längs motorvägen och hon fruktade att han skulle bli påkörd.

– Men ambulanspersonalen lugnade mig och sa att polisen skulle fånga in honom.

Men när polisen några timmar senare kom till sjukhuset för att förhöra Johanna om olyckan berättade de att de inte lyckats få tag i Sigge.

– Jag blev helt förtvivlad och skrev ett inlägg på Facebook där jag efterlyste honom. Det delades av många, och alla mina vänner och en hel del okända
engagerade sig i sökandet efter honom.


LÄS ÄVEN: 13-årige Sandy räddade sin hund från att drunkna: “Det fanns inget val”


Sigge kom inte är volontärerna ropade

Några som hjälpte till i sökandet såg en schäfer i ett skogsområde i närheten, men Sigge kom inte fram när de kallade på honom. Johannas arbetskamrater placerade då ut hans korg och lite av Johannas kläder i skogsområdet för att han skulle känna sig trygg där när han kände hennes doft och inte springa ut på motorvägen.

– Sigge är lite skygg, framför allt för män, och det kan ha varit därför han inte kom fram när de som såg honom ropade.

Johanna fick lämna sjukhuset samma kväll. Dagen därpå åkte hon, trots att hon fortfarande kände av hjärnskakningen hon fick vid olyckan, direkt till skogsområdet där Sigge senast hade setts.

– När jag ropade kom han direkt fram ur ett buskage. Han var hungrig, blöt och smutsig men lika glad över att se mig som jag var av att se honom.

Sigge haltade lite, men efter ett besök hos veterinären kunde man konstatera att inget var brutet.

– Vi har båda haft änglavakt, säger Johanna.


LÄS ÄVEN: Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen


Scroll to Top