13-årige Sandy räddade sin hund från att drunkna: “Det fanns inget val”

Sandy Welff tvekade inte att kasta sig ut i vågorna för att rädda sin älskade hund Lexi när hon fastnat i ett rep. Men ju längre ut han simmade desto mer förstod han hur svårt det skulle bli att ta sig tillbaka med livet i behåll …

Hunden Lexi hade trasslat in sig i ett rep ute i det iskalla vattnet och snart skulle hon drunkna. Den 13-årige Sandy såg Lexi kämpa för sitt liv och gång på gång åkte hennes huvud under vattnet.

Skulle han hinna ringa mamma och be om hjälp?

Nej, den tiden fanns inte. Han kastade sig ut i vågorna, för han skulle aldrig förlåta sig själv om Lexi dog utan att han försökt rädda henne …

– Jag överger inte en familjemedlem, säger Sandy Welff när vi sitter på altanen intill hans och familjens hus i skånska Åhus.

Sandy Welff

Ålder: 13 år.
Familj: Mamma Meta, 49, tvillingsystern Lova, och golden retriever-hunden Lexi, 7 år.
Gör: Går i skolan.
Bor: I hus i Åhus.
Fritidsintressen: Leka kurragömma med Lexi, spela fotboll, springa och vara i naturen.

Det är en varm och solig försommardag med ljumma vindar som blåser in från havet. Mamma Meta, 49, och Sandys tvillingsyster Lova ansluter.

Sandy kastar iväg en tennisboll och Lexi springer glatt och hämtar den. Hon bär den i munnen och överräcker den till Sandy som klappar och kramar om henne.
Lexi tittar på honom. Det finns en speciell kemi mellan dem.

– Inget ont får hända henne, säger Sandy och stryker sin hand genom Lexis mjuka päls.

Sandys mamma Meta och tvillingsyster Lova är tacksamma att dramat slutade lyckligt. Foto: Mikael Svensson

Gick kvällspromenad längs stranden

Den nu 7-åriga golden retrievern kom till familjen för fem och ett halvt år sedan.

– Sandy och Lova hade länge tjatat om att de ville ha en hund. Via en kennel fick vi kontakt med ägaren till Lexi som sökte fodervärd, säger Meta.

När ägaren kom med Lexi sprang hon direkt in i familjens vardagsrum, satte sig resolut i soffan och markerade: Här ska jag bo!

– Det var förstås helt okej med ägaren att hon fick stanna hos oss, säger Meta.

Lexi fann sig snabbt tillrätta i familjen. Sandy fick en fyrbent vän och en lekkompis. De har genom åren hittat på massvis med saker tillsammans, som att paddla på bräda tillsammans i Helgeå, leka på stranden och mycket annat.

I svåra stunder har Lexi gett Sandy utrymme att ventilera hur han mår.

– Hon är en god lyssnare och en klok hund, säger han

På våren och sommaren, och en bit in på hösten, går Sandy en kvällspromenad med Lexi utmed stranden. Det är rogivande och Lexi älskar att plumsa ut en bit i vattnet och hämta pinnar som Sandy kastar.

Lexi och Sandy tycker om att promenera på stranden. Foto: Simon Rehnström

I slutet av april var det en sådan vanlig kvällspromenad på stranden.

– Jag kastade en pinne ut i vattnet, Lexi hämtade och bar den tillbaka till mig. Sedan kastade jag ut den igen. Så höll vi på.

Men så råkade Sandy kasta pinnen så att Lexi inte såg den. Hon simmade allt längre ut i sitt letande.

– Jag var inte så orolig för jag visste att hon snart skulle simma tillbaka eftersom det är kallt i vattnet.

Men istället fortsatte Lexi simma utåt och hade glömt pinnen. För hon hade fått syn på en boj som såg ut som en rugbyboll, fast mindre.

– Lexi älskar bollar, förklarar Sandy.

– Nu började jag bli lite orolig eftersom jag visste att det var kallt i vattnet och hon skulle inte orka simma så länge. Jag skrek på henne att hon skulle komma till mig.


LÄS ÄVEN: Sofia hittade sin hund livlös på golvet – räddade honom med hjärt-lungräddning


Sandy simmade ut till sin hund

Lexi hade bara ögon för ”bollen” som hon tog i munnen och skulle simma in med. Men då tog det stopp. Hon kom ingenstans.

Sandy märkte att hennes vanliga och glada beteende hade förvandlats till skräck och ångest. Hon gnydde förtvivlat.

– Jag förstod att något var fel och jag började gå ut i vattnet för att möta henne.

Sandy plumsade i men märkte snart att det blev djupare och han kunde inte vada längre. Han såg Lexi kämpa för sitt liv, hur hennes huvud sjönk under ytan och kom upp igen. Han förstod att hon satt fast i något.

– Jag hade mobiltelefonen i fickan och ville inte att den skulle bli förstörd, så jag rusade in mot stranden. För en kort sekund funderade jag på om jag skulle ringa mamma och be henne komma. Men när jag såg hur Lexis huvud var på väg under vattnet sa jag till mig själv att jag aldrig skulle hinna ringa det samtalet, då skulle Lexi drunkna!

Det var en sådan här boj som väckte Lexis intresse och gjorde så att hon trasslade in sig i linorna. Foto: Simon Rehnström

Han kastade telefonen på stranden och rusade ut i vattnet. När han var ett tjugotal meter från Lexi upptäckte han att han inte bottnade längre. Det fanns bara en möjlighet, att simma ut till Lexi och rädda henne.

Det var bara några grader varmt i vattnet och han hade tjocka kläder på sig.

Samtidigt såg han Lexis skräckfyllda ögon. Hunden var utmattad och skulle inte lyckas hålla sig flytande så länge till.

– Jag skulle aldrig kunna stå och se på när hon drunknade. Jag är en bra simmare men jag visste att det var livsfarligt att försöka simma ut till henne i det kalla vattnet. Det skulle kunna sluta med att vi båda drunknade, säger Sandy.

Han berättar om skräcken när han tog de första simtagen.

– Jag var livrädd, men det fanns inget val.


LÄS ÄVEN: Petra gick genom isen för att rädda sin hund: “Jag kunde inte bara se på”


Hunden Lexi fastnade i ett rep i havet

Sandy lyckades ta sig fram till Lexi och såg att hunden satt fast i ett tjockt orange rep som gick mellan bojen och ett fiskenät på botten. Lexi höll fortfarande bojen i munnen vilket också hjälpte henne att hålla sig flytande. Men hon skrek och var rädd när huvudet gick under vattnet.

– Repet hade fastnat runt halsen och runt hennes mage. Jag var tvungen att dyka ned två gånger för att kunna lirka loss repet och frigöra henne. Det lyckades men hon var för trött för att själv orka simma. Jag var också trött, utmattad.

Sandy tog ändå den 25 kilo tunga hunden över axeln och simmade inåt land. Det var tungt, han var stel i kroppen och han kände hur den lilla kraft han hade kvar var på väg att rinna ur honom. Och det var en lång bit kvar att simma.

Det är härligt att busa i vattnet med sin bästa fyrbenta vän! Foto: Mikael Svensson

– Jag skrek efter hjälp men stranden var öde.

Han simmade först med Lexi på axeln och knuffade henne sedan framför sig i vattnet så att hon skulle få fart och kunna simma lite själv.

Dödsångesten gjorde sig påmind.

– Jag tänkte på min familj som jag kanske aldrig skulle få se igen och att de aldrig skulle få se mig mer. Jag fortsatte skrika på hjälp men det var ingen som hörde mig.


LÄS ÄVEN: Hunden Cocos fick 15-åriga Wilgot att gå till skolan: “Det hon har gjort är ovärderligt”


Räddade Lexi från att drunkna

Lexi hade fått fart med hjälp av hans knuffar och simmade ifrån honom in mot land. Snart befann hon sig på det grunda och var i säkerhet, medan Sandy kämpade för sitt liv i vattnet.

– Det jag kände då var att även om jag dör så har jag räddat livet på Lexi. Jag var verkligen helt slut. Men någonstans har jag hört att när det känns som att man inte orkar mer, finns det ändå 20 procent till att plocka fram. Det var det jag gjorde.

Och med de absolut sista krafterna tog han sig in där det var tillräckligt grunt för att känna botten. Han stapplade fram i vattnet och ramlade flera gånger.

– Jag måste även ha svimmat av utmattning, för det är svart innan jag kom upp till stranden och utmattad lade mig jämte Lexi.

När han låg där dök en kompis till Sandy upp och hjälpte honom. På hemvägen ringde Sandy till mamma Meta och bad henne komma och möta honom.

– Han och Lexi var dyblöta, och Sandy såg ut som en zombie. Han berättade att Lexi hade varit nära att drunkna och att han räddat henne, berättar Meta som blev chockad över det hon hörde och såg.

Sandy och Lexi har ett särskilt band och det har bara blivit starkare sedan Sandy räddade sin hunds liv. Foto: Simon Rehnström

Meta tappade upp ett varmt bad till den huttrande Sandy. I badkaret berättade han hela historien om hur han räddat livet på Lexi. Det var ett trauma som tog tid att bearbeta.

– Jag drömde en del otäcka drömmar om det som hänt. I en av drömmarna dog jag …

Men snart blev allt mer normalt igen. Sandy och Lexi begav sig ned till stranden och lekte som de brukar göra.

Det kändes till och med som att de kommit ännu närmare varandra efter det otäcka dramat. Sandy känner sig både lycklig och stolt över beslutet han tog i det kalla vattnet.

– Jag kommer aldrig överge en familjemedlem, betonar han än en gång.


LÄS ÄVEN: Djurprofessorn: Så tolkar du hundens signaler


Scroll to Top