Djurprofessorn: Så tolkar du hundens signaler

En gullig, storögd vovve som vickar på huvudet kan smälta vilket hjärta som helst. Men vet du varför din hund gör så? Och kan den röras till tårar av glädje? Djurprofessorn Per Jensen har svar på dessa och många andra frågor om hundars beteende.

Redan som barn drömde Per Jensen om att förstå varför hunden beter sig som den gör. Idag är han professor i etologi vid Linköpings universitet och vet betydligt mer efter att ha forskat i 40 år på hundars och andra djurs beteenden.

Men mycket av hundens mystiska beteenden väntar fortfarande på en förklaring, konstaterar Per Jensen i sin nya bok Hundens hemligheter – om vanliga men oförklarliga beteenden.

– Mycket av det som hundarna håller på med kan man faktiskt tänka sig har utvecklats enbart för att ställa sig in hos oss människor – och det låter vi dem väldigt gärna göra. Att leva med hundar är fantastiskt på så många sätt, säger Per som själv har två dansk-svenska gårdshundar, Danny och Gotte.

Det har gått många år sedan hunden blev människans bästa vän. Tamhunden härstammar från vargen men har formats och förändrats av människan sedan stenåldern. Trots det kan många vanliga hundbeteenden fortfarande verka oförklarliga.

– Tänk så spännande att våra hundar – efter 15 000–30 000 år tillsammans med människor – har så många hemligheter, säger Per.

Hundarna har stort ordförråd

Något som fascinerat honom i många år är varför hunden vickar på huvudet fram och tillbaka när vi pratar med den. En del hundar gör det, andra inte. Är det för att de har uppmärksammat något eller är det helt enkelt ett charmtrick?

En vanlig myt är att hunden bara lyssnar på tonfall, utan att förstå vad vi säger. Men hunden är betydligt bättre än vi tror på att lära sig och förstå vad vi säger, berättar Per Jensen.


LÄS ÄVEN: Erling räddade sin hund med hjärtmassage: ”Tvekade inte en sekund”


– Forskare vet med säkerhet att de flesta hundar har ett ordförråd på flera hundra ord. De kan skilja på namn på föremål, verb och substantiv. Extremt språkbegåvade hundar har ett ordförråd på över tusen ord och de hundarna vrider ofta på huvudet när de lyssnar på vad husse eller matte säger.

Till Per Jensens stora förtjusning är familjens senaste hund Gotte en huvudvickare.

En lekande hund är en lycklig hund!

– Huvudet hålls lite snett, som om han lyssnar intensivt och uppmärksamt – ett underbart litet gulligt beteende. Vi har ingen bra förklaring till varför de gör så. Vi vet att många håller på så när de lyssnar in riktning när de jagar. Min egen favoritteori är att det är ett sätt att manipulera oss hundägare, att framstå som gulliga och inställsamma. När människor gör på liknande sätt tolkas det som en vänlig signal. Det är inte helt otänkbart att det är ett sätt för hundarna att få oss att älska dem lite mer, säger Per.

Det finns fler exempel på knep som hundar utvecklat för att få våra hjärtan att smälta. Ny forskning visar att även hundar kan börja gråta av lycka.

– Japanska forskare har funnit att hundar kan fälla glädjetårar när de träffar sin ägare efter att ha varit separerade i sju timmar, trots att gråt egentligen bara förekommer hos människan. Tårarna stimuleras av oxytocin, det välkända anknytningshormonet. Forskarna gissar att glädjetårarna under historien stärkt relationen mellan hund och människa och att våra förfäder avlat vidare på hundar som visar sina känslor med hjälp av blöta ögon, säger Per Jensen.

Hundar har även utvecklat muskulatur runt ögonen som ger dem en särskild blick som vi människor gillar.

– Den här lilla muskeln gör att de kan höja på ögonbrynen på ett sätt som vargar inte kan. De använder endast gesten när de kommunicerar med människor, inte med andra hundar.

Det finns forskning som visar att hundar som höjer ögonbrynen blir adopterade snabbare från omplaceringshem, så vi går på det, säger Per Jensen.

Hundar har förstått hur viktig blicken är för människor och har utvecklat muskulatur runt ögonen som gör det möjligt för dem att uttrycka sig.

Inte så mysigt beteende

Hundar ägnar sig gärna också åt en hel del saker som inte är så trevliga för husse eller matte. Förkärleken att rulla sig i avföring är ett exempel på ett urgammalt beteende som de ärvt från vargförfäderna.

– Mina egna hundar har varit oerhört förtjusta i räv- och grävlingsbajs. Det är ett vanligt beteende i djurvärlden som på engelska kallas för ”self-anointing”, självsmörjelse. Vargar, hjortdjur och igelkottar är kända för att smeta in sig med saker som förändrar den egna doften, säger Per Jensen.

Vanliga teorier är att de vill dölja sin egen kroppslukt eller höja sin status.

– Ingen har hittills kunnat ge en vettig förklaring till beteendet, förutom att avföring från vissa djur tycks lukta väldigt gott. Om vi tittar på oss själva så lägger vi stora summor på parfymer. Vi tycker att parfym luktar gott, på samma sätt som hunden gillar stinkande lukter. Men varför? Det måste ju finnas en biologisk förklaring. Jag lutar nog åt att det har att göra med en sorts status i gruppen, säger Per.


LÄS ÄVEN: Pernilla är professionell hundjoggare: ”Hundarna blev min läkning efter en destruktiv relation”


En annan egenhet är hundars förkärlek att äta avföring från människor, hundar och andra djur. Också det är en gåta.

– Beteendet kallas koprofagi och förekommer hos många djurarter som måste äta sin egen och andras avföring av ämnesomsättningsskäl. Min favoritteori, som saknar vetenskapliga belägg, är att hunden utvecklat ett naturligt beteende av att vara renhållningsarbetare från att den höll rent i latrinhögarna hos våra förfäder, säger Per Jensen.

Många av hundens mystiska beteenden väntar ännu på en förklaring. Men det finns en hel del som forskarna är säkra på.

Lär dig tolka hundens signaler

Svansen avslöjar sinnestillståndet

Forskarna vet idag att hundars svansviftande avslöjar hur de känner sig inombords. Hög svans signalerar självsäkerhet och låg betyder motsatsen. Men forskare har också upptäckt att hunden ofta viftar på svansen lite asymmetriskt, lite mer åt antingen höger eller vänster.

Studier har visat att osäkra och avvaktande hundar viftar lite mer åt vänster, medan positiva och glädjefyllda hundar viftar längre mot höger. Viftningen kan byta riktning på några sekunder och en i grunden glad hund kan vara mer eller mindre osäker.

Alla vet att en glad hund viftar på svansen, men visste du att det har betydelse vilket håll den viftar mest på?

Hundens ögon får oss att smälta

I samvaron med människan har hundar utvecklat en rad oemotståndliga beteenden som får oss att smälta och vädja till vår föräldrainstinkt. Ny forskning visar att hundar kan gråta av lycka när de träffar sin husse eller matte. De har även utvecklat muskulatur runt ögonen som ger dem en särskild blick som vi gillar och som de bara använder när de kommunicerar med oss, inte med andra hundar.

Lyckliga hundar leker

En hund som mår bra och är avslappnad och ostressad leker. Leken är kopplad till en rad må bra-substanser i hjärnan hos hunden, till exempel dopamin och
endorfiner, som vi vet hänger ihop med känslor av lycka och välbehag. Den här leklyckan hos hunden gör att en stunds lek kan ersätta godis som uppmuntran när man tränar sin hund. Forskning visar att lek också kan förbättra minnet. Men varför leken är så lustfylld, eller vilken funktion den fyller, vet forskarna ännu inte, bara att den är viktig.

Källa: Hundens hemligheter – om vanliga men oförklarliga beteenden


LÄS ÄVEN: Sofia hittade sin hund livlös på golvet – räddade honom med hjärt-lungräddning


Scroll to Top