Erling räddade sin hund med hjärtmassage: “Tvekade inte en sekund”

Erling hade inte kunnat ana att de många första hjälpen-kurserna han deltagit i skulle komma till användning på det här viset. Men när hunden Rex plötsligt föll livlös till marken under en skogspromenad tvekade han inte en sekund.

När vi ringer på ytterdörren hos Erling Mølholm Nielsen blir det ett fasligt liv inne i huset. Det är Rex som skäller och gör klart för alla och envar att här bor det en hund som lever i bästa välmåga.

71-årige Erling och Rex välkomnar oss och den senare förvandlas snabbt till en översvallande glad hund som snor runt i vardagsrummet medan vi lyssnar på berättelsen om den dagen då Erling fick oväntad användning för sina kunskaper i hjärt-lungräddning.

Det fanns inga tecken på att Rex var sjuk eller svag den dagen – tvärtom sprang han iväg som han brukade. Husse och hund gick sin sedvanliga skogspromenad som de båda njuter av.

– Jag gick framför Rex och vände mig om då jag hörde honom hosta till. Rex gick och vinglade som om han var full och så föll han plötsligt till marken, berättar Erling.

Erling räddade sin hund med hjärtmassage:
Rex får sin hjärtmedicin i en bit leverpastej.

Gav hjärtmassage

Erling gick genast fram och sa högt: “Hur är det fatt, Rex?” Han ruskade om sin gamle vän, men utan resultat.

– Han var som en våt trasa – helt livlös, berättar Erling.

Erling hade nog aldrig kunnat föreställa sig att han den dagen skulle få användning för de kunskaper i hjärt-lung-räddning som han fått under sina 35 år som skiftarbetare på värmeverket.

– Det finns vissa som säger att jag aldrig tänker, skojar Erling vars jylländska humor inte låter sig förnekas.

Utan att tänka efter började Erling ge Rex hjärtmassage som en ren reflex.

– Jag kom ihåg att hjärtat sitter på höger sida på hundar. Det hade jag nämligen märkt när jag satt med honom i knät i fåtöljen där hemma.

– Jag tryckte så här, säger han och visar hur han gav bröstkorgen rytmiska tryck på höger sida.

När Erling hade gett Rex hjärtmassage under ett par minuter började hunden visa livstecken. Och när Rex tittade upp mot sin husse beslöt Erling att ta honom i famnen och springa hem.

Det var jobbigt att spurta genom skogen med den livlöse Rex i armarna och Erling fortsatte utföra hjärtmassage under tiden. Men om någon skulle klara det så var det Erling, som har varit en hängiven löpare under 35 år och har hela 28 maratonlopp bakom sig. Just nu tränar han inför det 29:e.

Väl framme vid bilen lade han Rex på passagerarsätet och satte full fart mot närmaste veterinärklinik, som lyckligtvis låg några få kilometer bort.

Han stormade in på kliniken och fick gå in före dem som satt och väntade på sin tur. Veterinären började genast undersöka Rex.

– Jag sa till veterinären att han skulle göra det som var bäst för hunden. Jag hade ju ingen aning om han skulle överleva. Jag kunde inte göra annat än att åka hem och vänta.

Timmarna släpade sig fram innan Erling äntligen fick höra hur det hade gått för Rex. Han försökte förgäves ringa sin fru Birthe, som var upptagen på jobbet. Istället ringde han en vän och berättade om upplevelsen i skogen och ovissheten om hur det hela skulle sluta.

Rex var ju ingen unghund längre och hade haft problem med hjärtat tidigare, vilket han fick medicin för. Även om han hade varit fullt frisk och symtomfri under lång tid var det stor risk för att det här var slutet.

– Det gick fyra timmar – och då ringde äntligen veterinären och sa att jag kunde komma och hämta hem Rex, för nu var han frisk igen, berättar Erling som förstås blev överlycklig över beskedet.

Erling räddade sin hund med hjärtmassage:
Rex tar sig in och ut i huset själv.
– Vi har inte talat om för honom att det är en kattlucka, säger Erling med ett skratt.

Alltid haft hund

Så när som på en månad har Erling och hustrun haft hund ända sedan 1976. Den ena hunden efter den andra har kommit in i deras liv. De har haft flera olika raser, mest stora, och de kan nästan inte föreställa sig ett liv utan hund.

Två gånger har Erling tvingats ta beslutet att avliva en hund och han har inte svårt att sätta ord på vad Rex betyder för dem:

– Ja, han betyder ju nästan allt. Han ser till att det blir liv och rörelse här hemma och vi tar med honom i princip överallt.

Parets allra första hund hette också Rex, och “Rex den andre” har bland annat följt med paret ut på segling från att han var 9 veckor gammal.

Veterinären berättade efteråt att det sannolikt var Erlings hjärtmassage som räddade Rex liv.

När Hjerteforeningen i Danmark hörde talas om historien delade de den på sin Facebook-sida. I inlägget, som har fått nästan 500 likes och en massa positiva kommentarer, passar de på att göra reklam för föreningens kostnadsfria kurser i hjärt-lungräddning.

Att det är ovanligt att djur räddas av hjärtmassage har Erling fått veta av en annan veterinär som han känner. Denne kallade historien med Erling och Rex för ett litet mirakel.

– Men det visar att allt är möjligt! säger Erling.

Efter Rex hemkomst har han inte haft några fler hälsoproblem. Och Erling kan inte låta bli att skämta igen:

– Jag tror att han kommer leva tills han blir 50!

Scroll to Top