Från lillprins till 50 år på tronen: 9 historiska ögonblick från kungens liv

Äntligen en prins, sa prinsessan Christina när Carl Gustaf Folke Hubertus kom till världen. 27 år senare blev lillprinsen plötsligt Carl XVI Gustaf, världens yngste regent. Här är nio ögonblick vi minns från kungens liv.

1946: Lillprinsen föds – men lyckan blir snart tragedi

Foto: Historisk Bildbyrå

Kriget är äntligen slut, framtiden hoppfull och prinsessan Sibylla är gravid med sitt femte barn. Det måste nu bli en son för att säkra tronföljden. Hela Sverige håller andan och den 30 april 1946 kan lillsessan Christina fälla de bevingade orden ”Åh – äntligen en prins!”. Carl Gustaf Folke Hubertus är född och överstäderskan på slottet svimmar av glädje.

Men snart ska lyckan förvandlas till svartaste sorg. Pappa Gustaf Adolf dör i en flygkrasch ett knappt år senare. I chock och sorg beslutar Sibylla att aldrig mer nämna hans namn, och sonen Carl Gustaf får själv som vuxen ta reda på vad som hänt.


LÄS ÄVEN: Kungens mamma Sibylla – vem var hon egentligen?


1959: Utbildningen blir tuff och kungaskolan väntar

Första skoldagen på Sigtuna Humanistiska läroverk 1959. Foto: TT

Efter arvprins Gustaf Adolfs dramatiska bortgång saknas plötsligt en generation i tronföljden, och lille Carl Gustaf får ett tungt ok redan som barn. Kort därpå dör även hans gudfar Folke Bernadotte, mördad i tjänsten som diplomat. Livet utan en pappa präglar uppväxten och barnflickan Nenne Björnberg blir en viktig vuxen.

Skoltiden är ofta en plåga, dyslexi är relativt okänt och Carl Gustaf får kämpa hårt. ”Jag fick plugga varje kväll, varje helg” har han berättat. Pappa är död och farfar gammal, så utbildningen till kung måste gå fort.


LÄS ÄVEN: Cecilia Hagen var skolkamrat med kungen: ”Kallades korkad”


1972: Mamma Sibylla dör

Här är kronprinsen på Sofiero med prinsessan Christina, kung Gustaf VI Adolf och prinsessan Sibylla. Foto: TT

Prinsessan Sibylla drabbas av svår magcancer och dör 1972 bara 64 år gammal. Kronprins Carl Gustaf har inte förstått hur sjuk hon är och befinner sig i London på utbildning. Vid 25 år är han nu föräldralös.

”Jag tänker fortfarande på mamma varje dag, och att jag inte hann hem”, berättar han senare i livet. Carl Gustaf har alltid stått sina fyra systrar nära, speciellt Christina blir hans stora stöd. Och i kulisserna väntar en vacker mörkhårig tyska.

1973: Tronskiftet – en ny tid för Sverige

Trontillträdet skedde den 19 september 1973, fyra dagar ­efter gamle kungens frånfälle. Foto: Jan Collsiöö/Kungliga Hovstaterna

Ett sorgebud. Gamle kungen Gustaf VI Adolf är död. Och så är det då dags. Lillprinsen blir plötsligt Carl XVI Gustaf, 27 år och världens yngste regent. Nu återstår allvar, ansvar och plikt, livet ut. ”Vid trontillträdet tänkte jag OJ! Allvaret drabbade mig, jag kände mig nedtryckt. Det är ett stort ansvar att vara symbol för ett helt land”, har han berättat.

”För Sverige – i tiden” blir hans valspråk, en modernare monarki tar form och hovnigningarna avskaffas. Den unge kungen lyder under en ny regeringsform och har till skillnad från sin farfar ingen politisk makt, men hans liv präglas likväl starkt av farfars motto ”Plikten framför allt”, en svensk kung är kung in i döden. Han oroar sig dock inte för en drottning. Han har redan hittat henne.


LÄS ÄVEN: Hovexperten om kungens okända sidor: “Han ville nog egentligen bli bonde”


1976: Sagobröllop med viss dramatik

Foto: TT

Efter att ha spanat in den spännande Silvia Sommerlath med hjälp av en kikare på OS i München 1972 säger det inte bara klick, utan PANG! Så säger kungen själv om deras möte. De träffas i smyg, Silvia ofta i peruk. Men snart är det dags för kungligt giftermål i Sverige, för första gången på 200 år.

Ett sagobröllop väntar, men inte utan dramatik. Säpo spanar efter västtyska terrorister, Silvia åker vilse före vigseln och hundratusentals människor trängs på gatorna. Men kungen är bara glad och säger i sitt tal: ”En underbar dag! Jag vill tacka er allesammans. Vi är så lyckliga.”


LÄS ÄVEN: Drottning Silvias släktingar hade alltid en spion i huset


1977 – 1982: Familjen växer och inspireras av gröna vågen

Foto: TT

Victoria föds 1977 och Carl Philip 1979. Efter en upphetsad politisk debatt ändras den svenska successionsordningen. Som första land i världen går vi från agnatisk till fullt kognatisk arvsrätt med lika villkor för döttrar och söner.

En grundlagsändring kräver dock två riksdagsomröstningar med val emellan, och Carl Philip hinner födas som kronprins – en titel som han mister när Victoria blir kronprinsessa 1980. Kungen är emot lagändringen och vill vänta en generation vilket väcker rabalder än idag.

År 1982 föds minstingen Madeleine och kungafamiljen flyttar från Stockholms innerstad till det gröna och barnvänliga Drottningholm.


LÄS ÄVEN: Hovexpert om Victoria som regent: “Blir bättre än sin far”


1986: Mordet på Olof Palme förändrar allt

Foto: TT

I februari 1986 åker hela kungafamiljen som vanligt till jämtländska Storlien för att fira sportlov. Men fredagen den 28 februari förändras svenskarnas och Carl XVI Gustafs liv för alltid.

Statsminister Olof Palme blir brutalt nedskjuten på öppen gata. Till skillnad från vad många tror stod kungen och den radikale Olof Palme varandra nära. De hade en mycket god relation präglad av samarbete och ömsesidig respekt under mer än 20 år.

Mordet på Palme grep kungen djupt. Den tid då kungligheter och statsråd kunde röra sig fritt på gator och torg var definitivt över. Säpo är plötsligt kungens ständiga skugga.


LÄS ÄVEN: 6 saker om kungen du (kanske) inte visste


2004: En landsfader växer fram

Här är kungens tv-sända tal med anledning av pandemin 2020. Foto: Sven-Åke Visén/SVT

En regent är för många symbolen för trygghet, men för den unge kung Carl Gustaf var det först svårt att växa i farfars kostym. Prinsessan Christina berättar att man inom familjen har talesättet ”Männen i ätten Bernadotte mognar sent”.

Historien visar att hon har rätt. Vid flera nationella katastrofer prövas kungens förmåga att tala till folket. Estonia 1994, diskotekbranden i Göteborg 1998 då 63 ungdomar miste livet och mordet på Anna Lindh 2003 när han i sitt tal vågar bli mer personlig: ”Jag har känt Anna Lindh i många år, både som miljöminister och utrikesminister, och hon är det statsråd som jag haft den varmaste relationen med.”

Tsunamin 2004 blir ett genombrott där han också ­vågar bli mer privat. Kungen vinner allas hjärtan genom att tala om den egna sorgen efter en förlorad far. ”Visa oss era tårar, vi finns här för att hjälpa er” säger kungen och nästan hela Sverige gråter.

2010: Ibland stormar det rejält

Här håller kungen en press-konferens med anledning av skandalboken Den motvillige monarken 2010. Foto: TT

Vår statschef är ålagd en opolitisk roll, han ska egentligen inte uttala sig om någonting vilket kanske inte är så lätt. Några gånger har det stormat rejält. Han uttalade sig upprört om att den rumänska diktatorsfrun ­Elena Ceausescu bar päls från ett utrotningshotat djur vid statsbesöket, liksom om Norges grymma säljakt.

Men hans största kris genom åren var när boken Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken kom ut 2010 med påståenden om ett syndigt kungligt leverne. Kungen ville ”vända blad” men media ville veta sanningen.

I nya boken Kungen 50 år på tronen framgår att kungen kände sig oerhört skakad och djupt missförstådd, men han blev också mer ödmjuk. Vår kung upplevs ofta som irriterad vid intervjuer, men det svenska kungahuset har internationellt sett en mycket öppen attityd till media.

ANNONS


LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth besökte Sverige – 12 historiska ögonblick


Scroll to Top