Victoria är den fjärde kvinnan som blir regerande monark i Sverige. Herman Lindqvist, 80, som skrivit 69 böcker, de flesta om kungligheter och historia, säger:
– Victoria vet hur land och rike fungerar och hur människor tycker och tänker. Inte ens hennes populäre farfarsfar Gustaf VI Adolf hade en lika gedigen utbildning om det moderna Sverige. Hon är väl förberedd och kommer att klara jobbet bra. Det lyser om henne.
Victoria Ingrid Alice Désirée
Ålder: Fyller 46 år den 14 juli.
Familj: Gift med prins Daniel, barnen Estelle, 11, och Oscar, 7.
Bor: På Haga slott i Solna.
Gör: Kronprinsessa, blivande regent.
När flottisterna på Skeppsholmen laddar kanonerna vet bara 77-årige Carl XVI Gustaf.
Han har regerat i 50 år nu, längre än någon annan kung i svensk historia. Om pensionering vill han inte prata, inte ens efter hjärtoperationen i våras.
Carl XVI Gustaf var 27 år när han blev kung – oerfaren, ganska osäker och tafatt. Under kronprinsåren gjorde han sig mest känd som kung i baren på Stockholms flotta krogar, älskade att åka fort i snabba sportbilar och bytte ut sina blonda flickvänner med täta mellanrum.
Victoria är nu 19 år äldre. Första gången hon representerade med mamma och pappa var hon 5 år och satt i den hästdragna vagnen i gulblå Sverigeklänning och vinkade till folket på väg till nationaldagsfirandet på Skansen.
“Hon blir en ny typ av statschef”
Det finns två sorters drottningar: de som har titeln eftersom de gift sig med en monark, som drottning Silvia, och så finns det drottningar som själva är monarker och bestämmer.
Arne Norlin, 76, som skrivit Victorias släkthistoria i boken Familjen Bernadotte, säger:
– Victoria blir bättre än sin far, som aldrig verkat bekväm i rollen. Kronprinsessan är duktig på att framträda. Hon blir en ny typ av statschef, inte så stel och stram som pappa. Hon kramar till och med folk, som när hon delade ut pris på Gaygalan 2014. Något sådant har Carl XVI Gustaf aldrig gjort.
Victoria är kungahusets lysande stjärna. När Kantar Sifo eller SOM-institutet gör sina undersökningar om popularitet är hon skyhög vinnare. Kungen är tvåa, långt efter.
Arne Norlin säger:
– Victoria känns naturlig och genuint trevlig. Att hon gift sig med en klok man och fått två gulliga barn hjälper förmodligen till. Jag är imponerad av hur värdigt hon och Daniel dementerade ryktet om att de skulle skiljas. Jag är också glad över att hon är intresserad av kulturfrågor. Det är inte hennes pappa.
Starka drottningar i historien
Visst har det funnits kvinnokraft på de kungliga slotten även tidigare. Starka drottningar som viskat kloka saker i örat på mindre kloka regenter. Eller gjort egna stordåd. Hedvig Eleonora, till exempel. Hon kom 1654 från hertigdömet Holstein–Gottorp och fick se tre Karlar bli kungar i stormakten Sverige.
Den förste Karl var hennes make, Karl X Gustav. Drottningen följde med på hans krigståg i Polen och Danmark.
Sonen blev Hedvig Eleonoras andre Karl. Han var 5 år när pappan dog och blev långt senare kung Karl XI. Hennes tredje Karl var sonsonen, som blev Karl XII. Han var 14 år när pappan dog.
LÄS ÄVEN: Har du träffat kungen? Skicka in dina privata bilder till oss
Den handlingskraftiga drottningen hade kommandot vid hovet och styrde och ställde under tre stormaktskungars stormiga liv. Hon ledde förmyndarregeringar för både sonen och sonsonen och hade den utslagsgivande rösten om ståndsriksdagen tyckte annorlunda när det gällde de blivande monarkernas uppfostran.
Och hon lyfte kulturlivet till nya höjder.
Slottet Drottningholm kan vi tacka Hedvig Eleonora för. På Lovön i Mälaren fanns ett slott som Johan III byggde åt sin drottning Katarina
Jagellonica. Det brann ner. Hedvig Eleonora var 26 år och nybliven änka när hon började projektet för ett elegantare, pampigare och modernare slott.
”Hon ville manifestera den svenska kungamakten och dess roll i stormaktspolitiken”, skriver prinsessan Christina i sin bok Dagar på Drottningholm.
Kronprinsessan Victoria växte upp här. Kungafamiljen flyttade till Drottningholm 1981, då barnen var små.
Även Sofiero slott utanför Helsingborg kan vi tacka en drottning för. Sofia, från hertigdömet Nassau vid Rhen, och hennes kronprins Oskar blev förälskade i Öresunds pärla sommaren 1864. De köpte – för Sofias pengar – prästhemmanet Skrabelycke, med utsikt mot Danmark och en skogsklädd ravin mot Öresunds vatten. Där byggde de sitt lustslott.
Prinsen blev kung Oskar II och äktenskapet var olyckligt. Kungen, som var den svenska statskyrkans högste beskyddare, hade särskilt svårt med Bibelns sjunde budord.
Oskar II var en stor förförare. Han uppvaktade unga vackra damer på teatern och Operan. Inte heller kvinnor i hovet eller fruar till kungafamiljens vänner gick säkra. Försörjningen av hans ”oäkta” barn var ett ständigt problem för hovet.
LÄS ÄVEN: Gun-Britt, 86, jobbar extra på fritidsgård: “Ungdomarna ger mig så mycket tillbaka”
Drottning Sofia var intellektuell, starkt religiös, sjuklig och ångrade snabbt att hon flyttat till Sverige för att bli maka till en kvinnotjusare. Skilsmässa var otänkbart. Drottningen protesterade genom att visa sig med kungen bara då protokollet absolut krävde.
Hon höll sig borta från Stockholm och skvallret så mycket hon kunde.
Sofiero blev hennes paradis. Där red hon i parken på sin häst Ada, läste i sin bibel och promenerade vid havet för att andas in den hälsosamma, saltstänkta luften.
Arvprinsens dog i tragisk flygolycka
Kronprinsessan Victorias farmor Sibylla var en annan fängslande och stark kvinna som i åratal uthärdade svenskarnas likgiltighet, förakt eller rent av hat.
Hon kom till Sverige 1932. Hon var ung, nyförälskad och nygift. Hennes make, Gustaf Adolf, var arvprins. Han skulle bli kung och Sibylla drottning.
En katastrof som förändrade allt inträffade på eftermiddagen den 26 januari 1947. Ett flygplan av typen DC-3 kraschade vid Kastrup utanför Köpenhamn. Ett av offren var den 40-årige svenske arvprinsen.
Sibylla var 39 år när hon blev änka med fem barn att ta hand om: de fyra Hagasessorna och den blivande kung Carl XVI Gustaf, som då ännu inte fyllt 1 år. Hennes livsuppgift blev att fostra Sveriges blivande regent.
LÄS ÄVEN: Kungens mamma Sibylla – vem var hon egentligen?
Prinsessans far var fursten Karl Edvard av Sachsen–Coburg–Gotha. Han var en av Adolf Hitlers mest entusiastiska nazister. Efter krigets slut tilltog misstänksamheten mot Sibylla. Hon kallades föraktfullt för ”tyskan på slottet”.
Hovet gjorde det heller inte lätt för henne. När hon efter många år som änka började sällskapa med en ny man, bankiren Kjell Hägglöf, var det en slottshemlighet. Den stränga hovetiketten tillät inte att den blivande kungen uppfostrades av en styvpappa.
I en sällsynt intervju i Vecko-Journalen sa prinsessan: ”Ett nytt äktenskap var omöjligt för mig. Min uppgift var att se till att Carl Gustaf och hans systrar fick en bra uppväxt.”
Sibylla fick aldrig uppleva att sonen blev Sveriges kung. Hon dog året före, i magcancer.
Victoria blev kronprinsessa när grundlagen ändrades
Victorias liv förändrades den 1 januari 1980. Då trädde en ny grundlag i kraft. Kungamakten kunde nu ärvas även av kvinnor.
Den dagen togs kronan från Carl Philip, som föddes till kronprins och var 7 månader. Istället blev den 2-åriga Victoria kronprinsessa. Carl XVI
Gustaf var emot förändringen, men två riksdagar bestämde att den nya grundlagen måste gälla.
På tur efter kronprinsessan Victoria står prinsessan Estelle. Hon är 11 år och går i grundskola på Campus Manilla på Djurgården. Vid juletid fick vi se när hon gjorde sina första steg för att representera hovet. Estelle och lillebror Oscar bakade pepparkakor och klädde granen på Haga slott och vinkade god jul till fotograferna.
LÄS ÄVEN: Tommy Nilsson: “Jag vill ta vara på den tid jag har kvar”
Julhälsningen visades sedan på hovets hemsida.
Samma tradition hade även Victoria och hennes syskon. Och före dem Margaretha, Birgitta, Désirée och den guldlockige minstingen som på den tiden kallades Tjabo.
Victoria var tonåring när hon på riktigt började träningen för att bli Sveriges drottning. I början handlade den om att följa med pappa och mamma på statsbesök och att sätta på sig den finaste klänningen och gå på Nobelmiddagar.
Efter studentexamen 1996 blev det på allvar. Hon lärde sig franska i Angers i Frankrike, praktiserade vid FN i New York, studerade Sidas verksamheter i Afrika och Exportrådets aktiviteter i Berlin och Paris – och mycket, mycket annat.
LÄS ÄVEN: Victoria Skoglund om vännen Jenny Strömstedt: “Hon tvingade in mig i tv-rutan”
i Almnäs i Södertälje med svenska soldater som utbildades för tuff utlandstjänst i Kosovo. Liksom alla andra tränade kronprinsessan i kamouflage-uniform, var stridsmålad i ansiktet, bar hjälm med kvistar på huvudet och hade en AK 5:a i rem över bröstet.
Hon läste statskunskap och historia vid Yale University i USA. Där fick prinsessan även hjälp med sin anorexia, som hon plågats av i de sena tonåren.
Sagobröllopet som sent kommer glömmas
Hemma igen från USA började Victoria träna på ett gym i Stockholm. Där mötte hon en ung man i bomberjacka, keps och gympaskor. Hans namn är Daniel Westling, från Smältvägen i Ockelbo, en man av folket, utan högre utbildning och utan märkvärdiga släktingar. Daniel var Victorias personlige tränare.
De blev vänner och snart mer än så.
Victoria har berättat att den enda hon anförtrodde sig åt var lillasyster Madeleine. Hon var rädd för vad mamma och pappa skulle säga. Till sist tog Daniel mod till sig. Han bokade audiens hos kung Carl XVI Gustaf och bad om tillstånd att gifta sig med hans dotter.
Kungen kunde knappast säga nej. Hans Silvia har inte heller en gnutta blått blod. Hade kungen, som var kronprins när han mötte Silvia i München, frågat sin farfar Gustaf VI Adolf om tillstånd att gifta sig hade han fått nej. Och hade han gjort det ändå skulle han blivit av med prinstiteln och arvsrätten till kronan.
Aldrig tidigare har en svensk blivande monark gift sig med en icke-kunglig person och ändå fått behålla ställningen som tronföljare.
Vi minns vad som hände sedan. Sagobröllopet den 19 juni 2010. Hundratusentals människor kantade gatorna när nygifta Victoria och Daniel åkte kortege från Storkyrkan. Och Daniel vann folkets hjärtan när han höll sitt tv-sända kärlekstal på bröllopsfesten.
Allas ögon tårades när Daniel berättade hur Victoria satt uppe hela natten inför en lång utlandsresa och skrev 30 små brev av längtan, ett för varje dag hon skulle vara bortrest. Daniel jämförde sig med grodan som blir en prins men inte redan vid första kyssen.
Victorias viktiga arbete
Varje vecka har kungafamiljen planeringsmöte på Slottet. Då diskuteras inbjudningar som kommit till kungahuset. Victoria brukar få omkring 200 inbjudningar om året. Hon kan förstås inte tacka ja till alla.
Under åren i drottningskolan har kronprinsessan besökt över 100 länder i fyra världsdelar. Hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg var i många år hennes personliga mentor, följde med på resorna och tränade henne för framtiden.
Tarras-Wahlberg minns en resa till Uganda, som då var svårt drabbat av aids och hiv. Kronprinsessan mötte smittade och sjuka och på sjukhuset berättade läkarna om bristen på rent blod.
”Jag vill bli blodgivare”, sa kronprinsessan och kavlade upp skjortan till armvecket så att läkaren kunde sticka in sprutan.
Därpå uppmanade hon ambassadfolket som var med att göra detsamma.
En annan resa gick till Indien. Victoria besökte en skola som ordnat med danser och uppträdanden. Efteråt bjöd eleverna på tårtor och te. De hade bakat sju sorters tårtor. Victoria berättade:
”Alla tittade förväntansfullt då tårtorna serverades och eftersom jag aldrig vill göra någon besviken började jag äta. Och jag åt. Några av tårtorna var täckta med vispgrädde som börjat smälta i värmen och jag smakade av alla. Jag åt bokstavligen tårta för kung och fosterland.”
Numera följer även prins Daniel med på resorna. I våras besökte de Australien och Nya Zeeland tillsammans med höjdare från näringslivet.
LÄS ÄVEN: 4-åriga Ester såldes på auktion – medan mamman bildade ny familj i USA
Herman Lindqvist säger att kronprinsessan har en stor förmåga att visa närvaro och intresse för det och dem hon möter.
– Hon förbereder sig noga för alla sina uppgifter. Vilka som är viktiga på platsen och vad de vill visa och berätta om. Hon är genuint intresserad och ställer bra följdfrågor.
I drottningskolan ingick förstås även vår egen svenska historia. Victoria växte upp på Drottningholms slott, där väggarna är prydda med målningar av hennes företrädare och krigsherrar som stridit under stormaktstiden. Alla på porträtten har någon sorts roll i svensk historia. Hon ville veta mer.
Herman Lindqvist berättar:
– Victoria kom till mig efter en mottagning på Slottet och berättade att hon var gravt dyslektisk och hade svårt att läsa och hon ville att jag skulle komma och ”prata historia” med henne. När jag var i Stockholm träffades vi flera gånger i veckan. Vi höll på i tre år och kunde sitta upp till tre timmar. Hon var mycket intresserad och flitig, nyfiken och entusiastisk. Hon antecknade och nästa gång vi sågs kunde hon fråga om detaljer.
Kronprinsessan vårdar om traditionerna
Victoria är mycket medveten om den ständiga diskussionen om vi ska ha kvar kungahuset.
Själv tycker hon att en o-politisk statschef kompletterar det politiska systemet.
”Monarkin överlever om den kan anpassas till och formas efter tidens krav. När dagen kommer är jag beredd att bli Sveriges drottning. Det skulle vara sorgligt om kulturarvet som mina förfäder arbetat för att hålla samman skulle spolieras. Jag känner till exempel stor stolthet över att vid högtider använda något av de historiska diadem som burits av mina förfäder för länge sen.”
Vad kronprinsessan vill ändra på har hon inte sagt mycket om än, bara att en del ceremonier känns ”mossiga”, att hon vill göra den 6 juni till en folkfest så att vi blir ännu stoltare över vårt land och att hon vill göra de kungliga slotten tillgängligare och visa fler utställningar där.
Herman Lindqvist tror att vår nya drottning kommer att skynda långsamt.
– Hon vill inte förändra så värst mycket. Hon kommer givetvis att föryngra hovpersonalen och modernisera mycket på Slottet, men hon kommer nog att vårda och föra traditioner vidare.
Arne Norlin har också funderat över hur monarkin kan förändras med Victoria på tronen.
– Det skulle glädja mig om hon ville göra en insats i tronföljdsfrågan, det vill säga att dottern Estelle inte ska tvingas ta över om hon inte vill eller känner sig lämpad. Jag tror, till exempel, att prinsessan Christina hade varit en bättre drottning än vår nuvarande kung. Men det var ju omöjligt på den tiden eftersom vi inte hade kvinnlig tronföljd.
När kronprinsessan själv får frågor om vilka hon ser som föredömen svarar hon att hon är imponerad av sina föräldrar. Och tillägger: ”Och av drottning Margrethe i Danmark, som vi i familjen kallar Daisy. Hon är min idol. Hon är klok och smart och betyder mycket för mig.”