Carl Gustaf Folke Hubertus
Ålder: 77 år.
Familj: Hustrun drottning Silvia, barnen kronprinsessan Victoria född 1977, Carl Philip 1979 och Madeleine 1982.
Gör: Sveriges kung och statschef.
Titel: Kung Carl XVI Gustaf. Kungen och drottningen tilltalas officiellt Ers Majestät. Ers kungliga höghet används för prinsar och prinsessor.
Valspråk: För Sverige – i tiden.
Uppskattar: En tur på traktorn, en god pasta och loppis.
Aktuell: Firar 50 år på tronen 15 september 2023.
1. Får man dua kungen?
Ja det får man. ”Att kungligheterna duas händer allt oftare, och det är inget problem, de måste följa med i sin tid. Oftast är det allmänheten som reagerar när till exempel journalister duar kungligheterna”, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. Men i intervjuer har framkommit att kungen helst tilltalas just så, som ”kungen”. De yngre kungligheterna har oftast en modernare syn där duandet är naturligt.
2. Får kungen rösta?
Ja, kungafamiljen har rösträtt men de föredrar att avstå och ska förhålla sig neutrala till partipolitik.
LÄS ÄVEN: Hovexperten om kungens okända sidor: “Han ville nog egentligen bli bonde”
3. Kan kungen säga upp sig och abdikera om han vill?
I Sverige finns ingen sådan tradition och det anses helt osannolikt att kungen skulle göra det. Han har själv sagt att han ska göra sin plikt ”Så länge hälsan och huvudet är med”. I flera andra europeiska kungahus är det vanligt och okontroversiellt att regenter avgår och överlämnar till tronarvingen när orken tryter, men här har det inte hänt sedan Gustav IV Adolf tvingades abdikera efter en statskupp 1809.
4. Kan regering och riksdag säga upp kungen och införa republik?
Ja. Kungen är Sveriges statschef, och ett sådant beslut är möjligt men har idag inget stöd bland partierna. I så fall ska beslut tas i riksdagen två gånger med ett allmänt val mellan omröstningarna. Kungen har enligt flera opinionsundersökningar ett stort folkligt stöd, cirka 70 procent vill ha kvar monarkin enligt en undersökning gjord av Novus 2023. Ytterst få politiker driver frågan om republik.
LÄS ÄVEN: Kungens mamma Sibylla – vem var hon egentligen?
5. Hur ser kungahusets ekonomi ut?
Kungahusets anslag är omkring 150 miljoner kronor om året, vilket är relativt lite jämfört med andra kungahus. Svenska Dagbladet har gjort en beräkning som visar att det svenska kungahuset kostar oss ungefär 15 kronor per svensk och år. Hur mycket pengar kungahuset sedan drar in till landet är svårt att beräkna. Det handlar om affärer som görs vid statsbesök, turism, handel och mycket annat. ”Det ger klirr i kassan”, som Bo Söderström på branchorganisationen Visit Sweden uttrycker saken.
6. Vad har kungen för privata intressen?
Kung Carl Gustav gillar snabba bilar och sport, men även djur och natur, mat och konst – särskilt grafik och samiskt konsthantverk. Han är mycket intresserad av klimat och miljö, och driver ett ekologiskt jordbruk i Södermanland där han gärna hoppar upp på traktorn. Kungen är också sedan barnsben en engagerad scout.
LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth besökte Sverige – 12 historiska ögonblick