Hovexperten om kungens okända sidor: ”Han ville nog egentligen bli bonde”

Hans Majestät Konungen, Carl XVI Gustaf, Tjabo eller helt enkelt Kungen. Kärt barn har många namn. Men vem är han egentligen? En som vet är Roger Lundgren. – Jag kan mer om kungen än om mig själv.

De flesta av oss skulle säkert stamma fram något generat om vi plötsligt stod öga mot öga med kungen. Men inte Roger Lundgren. Han har genom åren lärt känna kung Carl Gustaf väl och följt honom i ur och skur. Under vardag och fest, på resor över världen, bland scouter, Nobelpristagare och helt vanligt folk.

Men varför blir en vanlig kille född på 1970-talet i den norrländsk orten Norsjö redan som liten grabb så intresserad av kungligheter? Vad är det för fel på skoteråkning, jakt och sport?

– Ja, det var just det. Jag är inte ett dugg intresserad av sådant och kände mig som barn helt utanför den grabbiga världen och de andra killarna.

Jan Roger Lundgren

Ålder: 48 år.
Familj: Mamma och bror.
Yrke: Statsvetare, journalist och författare.
Aktuell: Med boken Kungen 50 år på tronen (The Bookaffair) och serien Kungens innersta cirkel på TV 3 och Viaplay.

Roger berättar om mobbning och utanförskap i ett samhälle fullt av tuffingar. Han flydde in i en snäll och romantisk sagovärld med Disneyfilmer och satt allra helst bredvid farmor i soffan och såg på Nobelfesten.

– Jag minns så väl en kväll när farmor pekade på tv:n och sa: ”Titta! Hon ser ut som en ängel.”


LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth besökte Sverige – 12 historiska ögonblick


Det var Silvia som skred fram i den vackraste av klänningar med glittrande krona. Den 10-årige Roger blev förälskad. Han skrev ett brev till drottningen, och fick svar. Sedan den dagen har han följt kungahuset, först som hobby, nu som yrke.

– Intresset har hållit mig uppe genom svåra år. Det har på många sätt räddat mig, berättar han.

Roger har drivit tidskriften Kungliga magasinet, skrivit ett antal böcker och är kunglig expertkommentator på SVT. Det är Roger vi hör när Victoria gifter sig, kung Charles kröns och när vår regent fyller jämna år.

Roger Lundgren har följt vår statschef i hälarna under mer än 20 år. Foto: Per Levander

Intresserad av historia

Nu har Roger skrivit en bok om kungens okända sidor, Kungen 50 år på tronen, och lagom till det kungliga jubileet kommer hans nya tv-serie på Viaplay. Men det är inte bara glamouren och sagostämningen som intresserar Roger, utan också de historiska händelserna genom flera århundraden.

Han är utbildad statsvetare och kan det mesta om kungahusets roll i den politiska och samhälleliga utvecklingen. Inte bara i Sverige, utan även de vindlande banden av kärlek och allianser i hela Europa, det som på många sätt styrt historiens gång. Han är övertygad monarkist, det gör han inget för att dölja.


LÄS ÄVEN: Kungens mamma Sibylla – vem var hon egentligen?


– Nej, varför skulle jag det? Det kanske verkar konstigt i en modern demokrati, men jag tror på den trygghet och tradition som ett kungahus ger oss. Att demokrati och monarki kan vandra hand i hand. Politiker kommer och går, men en kunglig regent består. I kristider ökar alltid stödet för monarkin, det visar ändå något om människors förtroende för kungahuset och behovet av stabilitet i en värld som skakar alltmer.

Inget politiskt inflytande

Trots sina kärleksfullt monarkistiska ögon kan Roger också se med en statsvetares klara blick på kungliga fadäser, vilket framgår i boken. Som till exempel ilskan mot den norska säljakten, eller klumpiga uttalanden om kvinnlig tronföljd. Som opolitisk statschef är kungens roll strikt styrd av en av rikets grundlagar, den nya regeringsformen från 1974.

”Monarken ska vara en samlande representant för Sverige och symbol för landet” står det bland annat. En symbolisk roll utan formell politisk makt. Det var resultatet av överenskommelsen i Torekovskompromissen 1971 mellan socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

Monarkin skulle bestå, men utan det politiska inflytande som regenter dittills haft. En inte helt lätt roll, det kan vara svårt att prata utan att tycka något alls, vilket kungen flera gånger känt av.

Tre generationer: kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Kungen har mycket humor

Men hur är han då vår kung, där innerst inne, går han omkring hemma som en helt vanlig man?

– Jag har träffat kungen väldigt många gånger, och kan nog mer om honom är om mig själv. Något jag sällan tycker framgår offentligt är hans stora humor. Han är också en väldigt envis person och kan vara lite kantig, vilket framgår mer. Men han vill alltid väl och är enormt plikttrogen. Han är orolig för Silvias arbetstempo och tycker hon ska dra ner på takten, men han tänker aldrig på sig själv.

”Plikten framför allt” var gamle kungens valspråk men har även blivit hans sonsons ledstjärna. Roger konstaterar att kungen har blivit mer en karaktär än en människa. Det är få som kommer honom in på livet.


LÄS ÄVEN: Hovexpert om Victoria som regent: “Blir bättre än sin far”


– Han var så ung och vilsen, bara 27 vid tronskiftet. Jag tror inte han hade valt ett sådant liv själv. Han hade nog velat bli bonde, levt nära djuren och naturen.

Det blir en hektisk höst för de kungliga. Drottning Silvia fyller 80 år, liksom prinsessan Christina. Prins Daniel blir 50. Sveriges monarki har funnits i drygt tusen år, varav de senaste 500 i släktled från Gustav Vasa, han som gjorde landet till ett arvkungadöme. Och inte minst, kung Carl Gustaf jubilerar med 50 år på tronen i september.

ANNONS

Scroll to Top