Görel Crona om skilsmässan: “Kommer alltid kännas som ett misslyckande”

Skådespelerskan Görel Crona hade en fri och vild uppväxt. Idag upptäcker hon världen tillsammans med maken. Men även om äventyrslusten finns kvar är hon inte lika orädd nu som förr. – Med åldern kommer en rädsla och oro.

Görel Crona är just hemkommen från en över två månader lång resa i Grekland. Där har hon spelat in tv-serien Bäckström, men mellan inspelningsdagarna passade hon på att resa runt i landet och menar att nu skulle hon nog kunna guida i till exempel Aten.

– Min man körde ner till mig och tillsammans besökte vi gamla teatrar, Akropolis och Olympia. Och vi har klättrat i berg och vandrat en massa. När jag hade jobbat klart bilade vi sedan tillbaka till Sverige genom Bulgarien och Balkan-länderna. Flyger gör jag bara när det känns absolut nödvändigt numera, säger Görel som förutom Bäckström nu är aktuell med Camilla Läckbergs nya serie Strandhotellet där Görel spelar en undersökande kriminalpolis.

Görel Crona

Ålder: 63 år.
Familj: Maken Henrik von Koch och sonen Gabriel, 21, från ett tidigare äktenskap.
Bor: I hus vid Brunnsviken utanför Stockholm.
Yrke: Skådespelare, regissör, manusförfattare, artist.

– Läckberg själv kallar serien för en såpa och det är första gången jag är med i en sådan sedan Varuhuset på 80-talet.

Görel berättar att man jobbar så mycket fortare under en sådan här inspelning jämfört med en vanlig serie.

– Man har färre tagningar och måste vara så mycket mer effektiv, vilket gör att man som skådespelare måste vara extremt förberedd på sina repliker. Vi har spelat in upp mot tio scener per dag, vilket är en hel del, säger Görel.

Görel får många erbjudanden efter Älska mig

Görel kan ibland fråga sig varför hon, efter 40 år i branschen, fortfarande behöver göra provfilmningar. Men samtidigt inser hon dess vikt.

– Visst kan jag känna att det är onödigt, jag tänker att regissörer känner till mig efter alla år. Men det kommer hela tiden nya unga regissörer som inte har så stor koll på ens tidigare jobb. Sedan är det förstås viktigt att se hur man synkar med andra karaktärer. Men det har varit tufft att acceptera att man än idag alltid måste börja på noll.

Hon berättar att Johannes Brost, som hon jobbade en hel del med, brukade säga: ”Vill de ha mig får de ta mig.” Han provfilmade aldrig. Det spelar ingen roll hur länge Görel jobbat. Hon blir alltid lika besviken och skör när hon gett sitt allt under en provfilmning och ändå får ett nej.

– Man kan inte straffa sig själv, men det där är verkligen en skådespelares baksida, konstaterar hon.


LÄS ÄVEN: Camilla Läckberg om oron: ”För första gången i mitt liv är jag rädd”


Efter sin kritikerrosade roll i Älska mig har Görel fått fler rollförfrågningar än någonsin. Hon säger att hon är glad så länge hon får vara med och känner en tacksamhet över att inte ha fastnat i en speciell typ av roll.

– Ett tag fick jag bara spela hårda, kalla kvinnor som i till exempel Springfloden och Drottningoffret. Men numera är det som en bukett med alla olika slags roller vilket känns väldigt spännande, säger Görel.

Det som fortfarande lockar Görel i yrket är kicken hon får av att vara så i nuet.

– Att skådespela handlar mycket om att vara i stunden och jag känner mig aldrig så levande som när jag agerar. En monolog som är 50 minuter lång kan känns som en kvart. Att skådespela är min ryggrad, det jag står och går på. Det absolut bästa jag vet.

Henrik och Görel gillar att hitta på roliga saker tillsammans. Foto: TT

Har varit ihop med Henrik von Koch i 16 år

Som barn var Görel vild, äventyrlig och orädd. Det äventyrliga har hon delvis kvar i sig. Hon ger sig gärna ut på långa vandringar och tillsammans med sin man klättrar hon i berg, badar naken och hon vill alltid ut till yttersta klippan och se vad som döljer sig bakom nästa hörn. Drömmen är att ta en ryggsäck, hunden och maken med sig och vandra genom hela Europa. Eller kanske cykla till Skåne.

Hennes man har tidigare seglat över Atlanten och vill nu ha med sin fru på en ny tur, men där har hon sagt stopp. Hon har stor respekt för havet och vill han göra denna segling får det bli utan henne. Även om en viss äventyrslust finns kvar så är hon inte lika orädd numera.

– Jag tror att rädslan och oron kommit med åldern. Att inte drabbas av för mycket oro och ta ut saker och ting i förväg är något jag jobbar hårt med. Jag blir orolig för saker som kanske inte ens kommer att hända. När en vän blir sjuk tänker jag det absolut värsta och det är inget annat än energikrävande och tärande att gå runt och oroa sig.


LÄS ÄVEN: Johar Bendjelloul om sorgen efter sin bror: ”Min lätthet kommer aldrig att återvända”


Görel reflekterar huruvida vi lever i en farligare värld nu än förr, men hon tror inte att världen är mer ond nu.

– Jag vill inte att vi ska behöva gå runt och vara rädda för varandra. Samhället har blivit så protektionistiskt, att vi ska värna om vårt och oss själva hela tiden. Jag gillar inte det, säger hon.

Det har gått 16 år sedan Görel och Henrik blev ett par. Kärnan i deras relation tror Görel själv handlar om sin makes tålamod med henne. Hon beskriver sig själv som någon som far runt som en tätting i livet medan han är lugnet personifierad.

– Han gör mig trygg och när jag är trygg blir jag en bättre och härligare människa. Vi hade säkert inte passat så bra som yngre, då när jag var så där väldigt vild, men nu är vi ett fint team. Dessutom har vi en enorm kärlek och respekt för varandra. Vi har alltid roligt, säger Görel.

I Strandhotellet spelar Görel en kriminalkommissarie. Foto: Viaplay

Görel har sonen Gabriel med Rafael Edholm

Hon berättar att Henrik är en ja-sägande pensionär som hakar på vad än Görel föreslår för aktiviteter.

– Jag har tusen förslag i veckan på allt jag önskar göra och han vill alltid vara med. Jag är även väldigt aktiv i mitt yrke och han brukar resa med mig till de olika inspelningarna. Lediga stunder kollar vi film och teater. Vi hänger med vänner och lagar goda middagar. Vi badar och läser gärna högt för varandra.

Tillsammans med skådespelaren Rafael Edholm har Görel sonen Gabriel.

– Han är ju mitt kött och blod, han betyder allt för mig. Att vi utsatte Gabriel för en skilsmässa kommer alltid kännas som ett misslyckande, säger Görel.

Hon tror att många för lättvindigt säger att en skilsmässa ”är bäst för alla”. Hon menar att om inte dessa barn får hjälp med sina känslor kan det lämna stora säckar av sorg.


LÄS ÄVEN: Måns Zelmerlöws sorg efter missfallen: ”Vi frågade oss om det verkligen var värt det”


Hon berättar att hennes son fick välja vem han helst ville bo hos och hans första år sa Görel aktivt nej till rollerbjudanden eftersom hon ville tillbringa så mycket tid som möjligt med honom.

– Men han visade tidigt att han var otroligt självständig och har alltid varit det. Jag har inte eller haft problem med att släppa kontrollen över honom. Redan som 15-åring flyttade han hemifrån eftersom han började på ett skidgymnasium på annan ort, säger Görel.

Görel fick sitt genombrott i tv-serien Varuhuset på 80-talet. Foto: TT

Pappan hade svårt att visa kärlek

Fick hon välja skulle hon absolut vilja tillbringa ännu mer tid med sin son än vad hon gör. Hennes enda önskan för sin son är att han ska hitta sin plats i livet.
Hon beskriver hur hon själv hade föräldrar som inte var särskilt närvarande. Görels mamma såldes som barn på en auktion i Finland. Hon rymde från ett fosterhem och hamnade sedan i Sverige.

– Mammas uppväxt påverkade henne i uppfostrandet av mig och min bror. Det var ingen som gav mig några tider eller såg till om eller när jag ätit. Det var fria tyglar och jag kom och gick lite som jag ville. Men skolan skötte jag, inte var jag något ljushuvud men jag älskade att gå i skolan. Jag var supersocial och skrev en hel del sketcher och regisserade mina kompisar.

Görel beskriver båda sina föräldrar som frånvarande. Pappan hade hon ingen bra relation med.

– Pappa älskade mig, men det var inget som han någonsin uttryckte, men på något vis hyste och visade mamma så otroligt mycket kärlek för mig och hela sin omgivning, så det räckte. Även om mamma också var borta under långa perioder så var hon väldigt kärleksfull och närvarande när hon väl var hemma. Hon var mitt stora ljus och min kärlekspelare.


LÄS ÄVEN: Sambon Alice om sorgen efter Sven Melander: ”Han gav mig de bästa åren i mitt liv”


Görel berättar att hon oroar sig massor för sin son och kommande generationer.

– Allt som vi nu lämnar bakom oss till de yngre borde vi alla ha jättedåligt samvete för.

Hon syftar framför allt på miljöförstöringen och den överkonsumtion vi lever i. Själv är hon inte uppvuxen i ett liv i överflöd, tidigt tänkte man på hållbarhet.

– För oss var det viktigt att till exempel ta vara på allt i skogen. Vi fiskade, syltade och köpte aldrig halvfabrikat. Och jag tror vi fört en del av det här tänket vidare till Gabriel. Han handlar endast kläder på secondhand och han har inte tagit körkort. Tänk vad våra bilar har förstört våra vackra städer, det är ju helt absurt. Vi lämnar ett helt skräpberg efter oss till barnen och det är något som jag kan ligga sömnlös för, utbrister Görel.

Görel har tusen idéer i veckan på allt hon vill göra. Foto: Frida Funemyr

5 snabba frågor till Görel Crona

Vad gör dig lycklig?

– Mycket! Att skratta ihop med mina käraste och att känna mig nära dem jag älskar. Förståelsen mellan två människor där man får mötas med sina styrkor och svagheter gör mig extremt lycklig. Jag älskar att få den där otroliga kontakten, vilket är en av anledningarna till att jag spelar teater. Jag strävar efter att få kontakt med min publik, skapa sorg, glädje, ilska – helst alla känslor på samma gång.

I vad ligger din största utmaning?

– Åh, det skulle nog vara alla fyrkantiga tråkiga saker, som att åka bil, hålla ordning och städa. Jag hatar att dammsuga. Eller att gå på föräldramöten. Jag gillar inte sådant som vi människor tror att vi måste göra. Teknik är också något som ligger så otroligt långt ifrån mig. Jag är extremt oteknisk och vet knappt hur man svarar på Instagram.


LÄS ÄVEN: Tragiska olyckan bakom Rakel Wärmländers serie: ”Visste inte om han skulle vakna upp”


Vad känner du inför att bli äldre?

– Det är ofrånkomligt. Man befinner sig i en nedförsbacke. Jag vill inte vara rädd för att åldras utan välkomna det med respekt och inte låta några ålderskrämpor stoppa mig från att leva livet fullt ut. Jag vill vara stark, både mentalt och fysiskt, men utan att behöva gå till något så fyrkantigt som ett gym. Jag badar, cyklar och promenerar. Både mamma och mormor blev dementa och jag är ständigt på min vakt för detta. Men jag hoppas och tror jag fick pappas hjärna.

Vad får dig i balans?

– Jag är inte fanatisk på något och jag försöker vara i ständig rörelse. Jag äter nästan inget kött, har aldrig rökt och dricker måttliga mängder alkohol. Vårt samhälle är alldeles för orienterat på alkohol, okontrollerat marinerat i sprit. Om jag under perioder är helt vit får jag ofta frågan ”Varför?”. Får man inte lov att säga nej till alkohol utan att man ska upplevas som tråkig? Jag försöker tänka lite av varje, men en last är väl glassen. Jag är en riktig sockergris.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag hoppas få fortsätta skådespela och regissera, men jag har också en dröm om att ha en liten scen någonstans. Det skulle vara perfekt för mig och Henrik att tillsammans driva en sommarscen där skådisar framför olika teaterföreställningar.

Scroll to Top