Här får övergivna katter en ny chans: “Behovet är mycket stort”

Utmärglade katter som levt på fågelmat och annat de kunnat hitta, sjuka kattmammor och deras små undernärda kattungar. På katthemmet Solkatten har volontärerna sett det mesta – och lägger stor del av sin fritid på att rädda hemlösa katter.

Den gråspräckliga katthonan tittar först lite avvaktande och vaksamt på Angelica Wendel från Kattkommando Syd när Angelica kommer in i hennes bur. Men efter några sekunder går det bra och hon låter sig bli klappad och blundar avslappnat och njuter.

– Det är faktiskt först de senaste månaderna som det har gått att klappa henne. Vi hittade henne vintern 2021 vid reningsverket i Bjuv. Då var hon förvildad och var i dåligt skick, med bland annat lungmask, berättar Angelica.

Hemmets Journal är på besök på Solkatten i Vadensjö utanför Landskrona som är en del av Kattkommando Syd. Gården ägs av eldsjälen Gunilla Lindberg som för snart fyra år sedan lade ner sitt hundpensionat och gjorde om det till ett hem för upphittade katter.

– Eftersom jag också bor här på gården innebär det att jag lägger väldigt mycket tid hos katterna. Det händer till och med att jag går in och lägger mig i en säng hos kattungarna för att de ska vänja sig vid människor, berättar hon.


LÄS ÄVEN: Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen


På katthemmet i Vadensjö finns plats för 35 katter i stora burar som byggts inne i längan som tidigare hyste hundpensionatet. Här finns också fem karantänsplatser där katter som precis blivit upphittade får vistas en tid innan de släpps in till de andra katterna.

– Vi har tillstånd av länsstyrelsen för 35 katter, berättar Angelica Wendel. Men behovet är mycket större. Vi kan inte ta emot alla katter vi skulle vilja.

När förvildade tamkatter kommer till Solkatten placeras de först i karantänavdelningen där de undersöks så att de inte har några sjukdomar och blir avmaskade.

– Vi tar dem sedan till en veterinär för att vaccinera, kastrera och chippa dem. På senare tid har vi tyvärr stött på många fall av lungmask som man inte trodde fanns hos katter i Sverige. Utan behandling dör drabbade katter, säger Angelica Wendel.

Angelica Wendel från Kattkommando Syd med Kärstin som höll till vid ett reningsverk i Bjuv. Hon hade lungmask och var i mycket dåligt skick. Foto: Per-Ola Ohlsson

Fler volontärer behövs på Solkatten

På Solkatten jobbar året runt, sju dagar i veckan, 15 volontärer som lägger ner en stor del av sin fritid på att hjälpa katter som har det svårt.

En av dem är Marie Nilsson från Rydebäck.

– Vi hade behövt vara dubbelt så många volontärer, säger hon. På förmiddagen måste vi alltid vara två här för att hinna med allt som ska göras, som matning och rengöring av burarna.

Själv tar hon mest kvällspassen eftersom det passar med hennes arbetstider. Ett par dagar i veckan kör hon direkt efter jobbet vid 16-tiden den dryga milen till Vadensjö där hon sedan tar hand om katterna fram till 20-tiden på kvällen.

Estelle hittades kraftigt undernärd och sjuk i våras. Under sommaren har hon åter-hämtat sig och har nu fått ett nytt hem. Foto: Privat

En annan av volontärerna vi träffar när vi är på besök är Christin Laursen. Hon har nyligen gått i pension som sjuksköterska på neonatalavdelningen vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och istället för för tidigt födda barn ägnar hon nu mycket tid åt kattungar.

– Jag brukar ta två pass i veckan men ibland kan det bli dubbelt så mycket, säger hon.

Volontärerna får inte en krona i ersättning för sitt arbete. Alla pengar som kommer in ifrån försäljning av till exempel kattkalendrar, fadderverksamheten och som
gåvor från privatpersoner går oavkortat till katterna.

– Veterinärkostnaden är till exempel en stor utgiftspost. Tidigare hade vi rabatt hos en veterinär här i trakten men han hade tyvärr inte råd att ha kvar den, säger Angelica Wendel.

Därför är man tacksam för alla bidrag man får till verksamheten. Utanför ett par butiker i Landskrona har de ställt upp lådor där givmilda personer kan lämna kattmat.

Marie med Rufus som hittades i Svedala för drygt ett år sedan. Då var han rädd och tillbakadragen och gick absolut inte att klappa. Foto: Per-Ola Ohlsson

Har omplacerat 250 katter

Volontärernas belöning är när de får se att en utmärglad och ibland döende katt, som de tagit hand om, återhämtar sig under deras omvårdnad och får ett nytt tryggt hem.

– Sedan starten här 2019 har vi omplacerat cirka 250 katter, säger Angelica Wendel.

Det finns flera solskenshistorier som hon och de andra volontärerna kan berätta om. Som den om den utmärglade och skygga kattmamman Selma som hittades i en pappkartong på ett lager i Dalby.

– En av dem som jobbade där kontaktade oss eftersom han var rädd att de skulle råka köra över kattmamman och hennes ungar med truckarna. Jag och Gunilla åkte ut dit en fredagskväll, berättar Anita Stenberg.


LÄS ÄVEN: Katten Saga blev Gunillas räddning i pandemin: ”Det är alltid någon hemma som väntar på en”


De lyckades inte bara fånga in kattmamman utan även hennes tre ungar.

– Selma är en riktig argbigga. Vi får fortfarande inte klappa henne. Men hon är en fantastisk kattmamma. Hon har inte bara tagit hand om sina egna ungar utan har även adopterat andra kattungar här.

Bakom varje upphittad katt finns det en tragisk historia. Som den om lilla Estelle som hittades i våras vinglande på en väg i Ekeby i grannkommunen Bjuv.

– Hon kunde inte gå rakt eftersom hon drabbats av ett virus. När hon först kom i april vägde hon 1 332 gram. I augusti vägde hon 2,7 kilo och nu är hon en riktig liten tjockis, säger Gunilla Lindberg.

Volontären Anita Stenberg med Selma som fortfarande är skygg för människor. Hon har dock tagit väl hand om sina egna ungar. Foto: Per-Ola Ohlsson

Vill allt katter ska anses lika värdefulla som hundar

Ett fall som engagerade Kattkommando Syd under hösten var tipset de fått om en katt som lämnats vind för våg bredvid järnvägen i Klippan några mil från Vadensjö.

– Ägaren kunde inte ta hand om katten längre och en bekant lämnade den vid järnvägen. Det rörde sig om en innekatt och den skulle inte ha överlevt utomhus någon längre tid om vi inte hade hittat den, säger Angelica Wendel.

För att förhindra att så många katter far illa arbetar Kattkommando Syd för att alla hankatter ska kastreras och honor ska steriliseras.

– En hona kan föda 120 ungar under sin livstid. Vi fick in en hona här i somras som hade sex ungar. Hon var dräktig och födde ytterligare sex ungar. Men det är inte bara okontrollerad förökning som är problemet.

– Tyvärr finns det fortfarande de som skaffar en sommarkatt och som släpper ut den i tron att den ska klara sig själv. Det gör den inte. Ofta dör de under första vintern av undernäring, sjukdomar eller skador, säger Angelica Wendel.

Hon och de andra volontärerna på Solkatten anser att katternas status måste höjas och att de blir betraktade som lika värdefulla som hundar. Därför tar Solkatten också 1 800 kronor per katt de förmedlar till ett nytt hem.

– Det är inte dyrt om man tänker på att de är vaccinerade, chippade och undersökta av veterinär. Det täcker inte ens våra kostnader, säger Anita Stenberg.

– Vi vill också att de katter som lämnar oss ska ha en kompis med sig om det inte redan finns en katt i hemmet de ska komma till. Katter är sociala djur, säger Christin Laursen.

My Thermaenius med den kelsjuka hankatten Tode. Foto: Per-Ola Ohlsson

Detta är Solkatten

  • Katthem med plats för 35 katter i Vadensjö utanför Landskrona.
  • Sociala medier: Solkatten i Vadensjö eller Hemlösa katter i Skåne på Facebook eller @solkatter2022 på Instagram.
  • Bidrag till Kattkommando Syd och Solkatten kan sättas in på plusgiro 76 25 32-0 eller swishas till 123 667 35 94

LÄS ÄVEN: Hunden Tomtom övergavs utanför en affär: ”Han var i bedrövligt skick”


Scroll to Top