Hunden Tomtom övergavs utanför en affär: “Han var i bedrövligt skick”

I timmar stod den lille hunden fastbunden utanför en affär. Ingen kom för att hämta honom. Tomtoms öde har blivit allt vanligare i pandemins spår. Nu drar vi igång en insamling tillsammans med Djurskyddet för att hjälpa Tomtom och andra hemlösa djur!

Stöd vår insamling “För djurens bästa”

Hemmets Journal startar, i samarbete med Djurskyddet, insamlingen “För djurens bästa”. Pengarna kommer att användas i Djurskyddets arbete med att hjälpa hemlösa och utsatta djur.

Insamlingen pågår till och med den 30 november 2022.

Swisha din gåva till 90 01 066.

Skriv “HJ2022” i meddelanderutan.

Eller:

Sätt in en gåva på plusgiro

90 01 06-6. Märk gåvan med “HJ2022”.

Tillsammans gör vi skillnad för djuren! Varmt tack för ditt bidrag.

Djurskyddet har 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer om vårt arbete på www.djurskyddet.se

Många valde att bli hundägare under coronapandemin. Att arbeta hemifrån blev ett bra tillfälle att skaffa en fyrfota vän som ger av sin villkorslösa kärlek. Men precis som med sommarkatter finns det hussar och mattar som tröttnar på sin hund. Eller inte får ihop logistiken när man åter ska vara på plats på kontoret och hunddagis signalerar “fullt”.

Kristina Gustafsson på Djurskyddet Kristinehamn berättar att det på senare tid tyvärr blivit allt vanligare att överge sin hund.

Kristina är en av de goda människor som lille Tomtom mötte efter den traumatiska marsdagen i år, då han hittades bunden utanför en affär i Örebro. Han stod där timme efter timme utan att någon ville kännas vid honom. Till slut förbarmade sig en person och tog hunden till polisen, som gick ut med information om en upphittad hund. Men ingen hörde av sig.

LÄS ÄVEN: Hittehunden Rufus har ett fått nytt hem – och ett jobb: “Han tycker inte om att vara ensam”

När polisen då kontaktade Djurskyddet Kristinehamn om den övergivna hunden, åkte Kristina direkt dit för att hämta honom. Hunden döptes till Tomtom.

– Jag berättade om honom på Facebook. Direkt fick jag massor av meddelanden från snälla människor som erbjöd jourhem. Några ringde och grät i sin förtvivlan över att djur behandlas på det här viset, berättar Kristina.

– Tomtom var dessutom i bedrövligt skick. Veterinären upptäckte en rejäl inflammation i munnen. Käkbenet hade lösts upp på vissa ställen på grund av tandlossning.

Hela 14 tänder skulle behöva opereras bort, vilket är en stor påfrestning för en hund som beräknades vara runt 13 år. Det var i detta skick Tomtom kom till sitt jourhem hos Lille-mor Bloom, 52, och hennes sambo Johnny Pettersson, 48, i Kristinehamn.

– Det var jag som såg annonsen på Facebook och kontaktade Djurskyddet, säger Lillemor. Om sanningen ska fram är jag inte så förtjust i just chihuahuarasen, men jag tänkte att det skulle göra det lite lättare att sedan lämna honom ifrån sig när han väl läkt och var redo att adopteras bort.

 

Hunden Tomtom övergavs utanför en affär:
Lille Tomtom stod bunden utanför en affär i flera timmar utan att någon ville kännas vid honom.
Foto: Jenny Palm

Kände sig genast hemma

Lillemor hörde inget på en dryg vecka, men den 11 april kom samtalet från Djurskyddet. De hade valt Lillemor och Johnny som jourhem och två personer från Djurskyddet skulle komma med Tomtom.

– Jag skyndade mig att skapa ett par trivsamma bäddar åt honom så att han kunde krypa undan om han ville vara i fred. Jag tänkte att det säkert inte skulle gå att ha honom för nära sig, att han var skygg.

Sambon Johnny hade inte en aning om att familjen var på väg att bli djurägare. Han fick ett sms från Lillemor med en bild och texten: “Vi har fått hund idag!” Men Lillemor var säker på att han skulle säga ja till att vara jourhem ett tag, eftersom Johnny älskar djur.

LÄS ÄVEN: Petra gick genom isen för att rädda sin hund: “Jag kunde inte bara se på”

– När jag kom hem skällde han lite först eftersom han inte kände igen min doft, säger Johnny. Men efter tre minuter låg han i mitt knä!

Trots allt som Tomtom gått igenom var han inte alls skygg eller aggressiv. Johnny upplever att hunden kände sig hemma med en gång. Han var mager och dämpad på grund av värken i sina tänder, och när tänderna skulle opereras ut och munnen läka var det en tuff tid. Det var faktiskt ovisst om han skulle överleva.

Efter operationen följde flera smärtsamma dygn och återbesök hos veterinären för dropp och smärtinjektioner, eftersom Tomtom var sydd i hela munnen och varken kunde äta eller dricka.

Men han hämtade sig och efter ett par veckor var Tomtom en pigg och alert hund som nu visade sitt rätta, glada jag.

 

Hunden Tomtom övergavs utanför en affär:
Lillemor och Johnny i Kristinehamn adopterade hunden Tomtom.
Foto: Jenny Palm

Har en ny bästis

Idag är Tomtom en självklar familjemedlem som följer Lillemor och Johnny överallt. Han har gått upp tre hekto i vikt, ja, nästan börjat få lite dubbelhaka, berättar Lillemor med ett skratt.

Tomtom har dessutom blivit bästa kompis med en av döttrarnas hundar, golden retrievern Ella. De båda hundarna kryper gärna upp i soffan tillsammans och beter sig som ett kärt gammalt par.

LÄS ÄVEN: Sofia räddade sin döende hund med hjärt-lungräddning: “Jag gjorde som jag sett på tv”

Johnny ler. Han som inte ville skaffa hund än på 5–10 år och absolut inte en liten hund eller en hane.

– Och du, Lillemor, du ville inte ha en chihuahua. Ändå blev det precis allt detta, tack vare Tomtom. För det var kärlek vid första ögonkastet.

Den 11 juni, två månader efter att Tomtom kom till Lillemor och Johnny, adopterade de honom. Tack vare dem får han leva sina sista år med massor av kärlek och värme.

Hunden Tomtom övergavs utanför en affär:
Golden retrievern Ella är Tomtoms bästa kompis. Foto: Privat

Stöd vår insamling “För djurens bästa”

Hemmets Journal startar, i samarbete med Djurskyddet, insamlingen “För djurens bästa”. Pengarna kommer att användas i Djurskyddets arbete med att hjälpa hemlösa och utsatta djur.

Insamlingen pågår till och med den 30 november 2022.

Stöd Djurskyddets arbete:

Swisha din gåva till 90 01 066.

Skriv “HJ2022” i meddelanderutan.

Eller:

Sätt in en gåva på plusgiro

90 01 06-6. Märk gåvan med “HJ2022”.

Tillsammans gör vi skillnad för djuren! Varmt tack för ditt bidrag.

Djurskyddet har 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer om vårt arbete på www.djurskyddet.se

Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är en ideell organisation som jobbar både med praktiskt djurskyddsarbete – genom omhändertaganden och omplaceringar – och med ett mer långsiktigt påverkans-arbete för att stärka djurskyddet. Organisationen får inget statligt eller kommunalt stöd för sina verksamheter utan är helt beroende av gåvor från allmänheten.

Scroll to Top