Hittehunden Rufus har ett fått nytt hem – och ett jobb: “Han tycker inte om att vara ensam”

Frusen, rädd och övergiven. När han hittades var han så ynklig att han fick tilltalsnamnet "Rufsiga Rufus". Nu har den övergivna hunden fått ett tryggt hem och deltidsjobb i en spelbutik.

Göran Johansson klappar med ett leende sin hund Rufus när han sticker upp huvudet bakom disken i en spel- och tobaksbutik i Trelleborg.

Rufus är hans hund nu – en kär familjemedlem som är mån om flocken och som gillar att följa med husse till jobbet.

Göran Johansson

Ålder: 54 år.
Familj: Sambo, Rufus och katten Moltaz.
Bor: Gård i Beddingestrand.
Gör: Köpman.

– Han tycker inte om att vara ensam. De första åren kunde jag inte ens lämna honom korta stunder, men numera följer han inte med mig till butiken varje dag, berättar Göran.

Det var en kylig januarimorgon 2018 som Görans och hunden Rufus vägar korsades första gången. Göran var på väg till en bensinstation i Trelleborg för att lämna tillbaka ett släp som han hyrt. På bensinstationen såg han att en polisbil stannat för att tanka och när han kom närmare såg han att polismannen försökte fånga in en hund.

– Hunden såg verkligen ynklig ut. Han var genomblöt och rädd och så fort vi närmade oss sprang han undan.

Med gemensamma krafter lyckades polismannen och Göran till slut fånga in hunden genom att binda ett rep runt hans hals.

– Då var det som om han sa tack. Han lugnade ner sig direkt och verkade acceptera att någon tog hand om honom.

Hittehunden Rufus har ett fått nytt hem – och ett jobb:
Rufus håller koll på kunderna bakom Görans disk.

Har kanske rymt

Polismannen, som var hundförare, tog med sig hunden till polisstationen. Lokaltidningen Trelleborgs Allehanda skrev en artikel och efterlyste hundens ägare. Samtidigt döpte man honom till “Rufsiga Rufus” eftersom han var så väderbiten när han hittades.

Det gick några dagar, men Göran kunde inte släppa tanken på hunden. Han frågade en polisman som var kund i hans butik vad som hände med omhändertagna hundar.

– Då fick jag veta att de faller under hittegodslagen. Om ingen ägare hör av sig får upphittaren möjlighet att köpa hunden eller i värsta fall så avlivas den.

Mitt i rykande snöstorm körde Göran och hans sambo ett par veckor senare för att hämta Rufus på ett hundpensionat i Hässleholm där han placerats. Sedan den dagen har han nästan ständigt synts vid Görans sida, antingen i spelbutiken eller ute på promenad.

Hittehunden Rufus har ett fått nytt hem – och ett jobb:
Göran vet inte hur gammal Rufus är eller var han kommer från. Men han älskar honom.

Det är okänt exakt hur gammal Rufus är och var han kommer ifrån. När han hittades bedömdes han vara två, tre år och eftersom Trelleborg är en hamnstad med mycket lastbilstrafik från kontinenten är teorin att han följt med en lastbilschaufför hit.

– Antingen har han rymt eller så har han blivit avkastad, säger hans nye husse Göran.

Rufus ras är okänd, men han påminner mycket om en hundras från Bosnien som heter bosanski ostrodlaki gonic-barak och som bland annat används till vildsvinsjakt.

– Det stärker i så fall ytterligare teorin att han kom med en lastbil från östra Europa, säger Göran.

Rufus har blivit ett mycket populärt inslag i Görans spelbutik. En stamkund har alltid med sig lite hundgodis till honom och en äldre kvinna kommer flera gånger i veckan med nylagade köttbullar.

– Han reagerar direkt när han hör ljudet av en rullator som parkeras på trottoaren utanför. Då ställer han sig upp med framtassarna på disken, för då vet han att det vankas godsaker, berättar Göran.

Scroll to Top