Arbetsplats, sovplatser för sex personer, kök, toalett och dusch – familjen Greens bostad har alla funktioner som ett hem brukar ha. Skillnaden är att hemmet står på hjul och består av 30 kvadratmeter i avlångt format.
Familjen, som består av Åsa och Sol Green med barnen Linus, Emmie, Disa och Siri, bestämde sig för drygt ett år sedan att göra en stor livsförändring. De bodde i ett villakvarter i Tollarp i Skåne och trots att de bott i huset i sju år så var det någon som skavde.
– Husrenoveringar och trädgårdsarbete stod oss upp i halsen. Det kostade pengar och vi var egentligen inte särskilt intresserade av det, säger Åsa och berättar att de började fundera på hur de egentligen ville leva sina liv.
– Vi kom fram till att vi är som lyckligast när vi är ute och reser. Om vi sålde villan och skar ner skulle vi ha råd att resa mer. Och vi skulle slippa allt trädgårdsarbete!
Läs även: Anna förvandlade fallfärdigt torp till mysigt hem: ”Allt är återbruk”
Åsa Green
Ålder: 47 år.
Familj: Hustrun Sol, 47, konsthantverkare, barnen Linus, 18, Emmie, 15, Disa, 13, och Siri, 6. I familjen finns också lilla blandrashunden Sammy.
Bor: I en stor husbuss.
Gör: Egen företagare.

Hittade begagnad bokbuss
Åsa och makan Sol var till en början inne på vanlife, men en van skulle bli för liten för den stora familjen. De hittade inspiration till sitt framtida boende i en husbussgrupp på sociala medier. De bestämde sig för att testa busslivet och pratade igenom saken med barnen.
– Vår äldste son Linus var väl inte jätteentusiastisk till en början, men vi köpte en liten husvagn till honom och renoverade upp den. På så vis fick han sin privata sfär och han kunde dra den efter epa-traktorn som han körde. Flickorna tyckte bussbostaden kändes spännande.
När beslutet var taget och huset såldes började Åsa och Sol på allvar att leta efter en husbuss.
Eftersom de ville flytta direkt från villan in i bussen hade de specifika krav. Bussen skulle vara besiktigad, färdiginredd och klar för inflyttning. Det fanns inte tid att bygga om en halvfärdig buss.
Läs även: Annika bor i husbil på heltid: ”Jag gör precis vad jag vill”


– Vi ville att det skulle finnas en dubbelsäng och två våningssängar, ett kök och sittplatser med bälten för hela familjen. Vi hade en budget på 200 000 att förhålla oss till. Huset var redan sålt och det började bli bråttom.
Åsa säger att de fick flera erbjudanden om fina bussar, men det föll alltid på att någon punkt på familjens kravlista saknades. Tills den där dagen då de fick kontakt med ägaren till en före detta bokbuss.
– Vi fick bilder och filmer och blev helt förälskade i bussen. Vad vi inte hade förstått var att bussen fanns ungefär 150 mil från oss, i Luleå i Norrbotten. Det blev lite av en chock, skrattar Åsa.
Läs även: Paret lämnade ekorrhjulet och byggde minihus: ”Ville få mer tid för barnen”


Körde hem sin nya bostad
Efter att ha ställt tusen frågor om bussen och tittat på mängder av bilder och filmer bestämde sig Åsa och Sol för affären på distans. Sedan köpte de enkelbiljetter till sig själva och de två yngsta barnen på tåget norrut.
Bussen, som under de senaste tio åren använts som semesterbuss av en familj i Luleå, hade tidigare rullat runt i grannkommunen Boden som bokbuss. På utsidan syns ännu var dekalerna har suttit och i bussen finns några bokhyllor kvar.
– Att bo i en bokbuss passar oss perfekt. Vi är riktiga bokmalar och här har lästs en och annan bok sedan vi köpte bussen. Reaktionen från släkt och vänner när vi berättade om våra planer var: ”Men är ni helt vilda?!” skrattar Åsa.
Läs även: Kerstin bytte villaliv mot husbil på 10 kvadrat: ”Vad ska man med en massa prylar till?”

När Åsa rattade bussen från Norrbotten söderut var det första gången hon satt vid en bussratt. Tack vare att bussen var registrerad som personbil klass 2 så det var lagligt att köra för henne att köra den, eftersom hon tagit sitt B-körkort före 1996. Att Åsa jobbar som anläggningsförare och är van vid att ratta stora fordon, som hjullastare och grävmaskiner, var också ett stort plus.
Hemresan blev som ett semesteräventyr och på plats i Skåne flyttade resten av familjen in.

Saknar inte villalivet
Nu kan familjen Green summera sitt första år i bokbussen och konstaterar att vintern kan vara rätt tuff när temperaturen kryper ner
mot minus tio-strecket.
– Vi bodde på en camping under vintern, vilket gav oss fördelen att ha tillgång till servicehus och tv-rum. Men elen blev väldigt dyr, så boendet blev inte fullt så billigt som vi hade tänkt oss. Vi har kommit riktigt nära varandra under året och barnen har fått lära sig att samarbeta och visa hänsyn på ett sätt som är nödvändigt när man lever så tätt inpå varandra. Visst har det kivats också. Nog har den i överslafen fått en fot i ryggen emellanåt.
Läs även: Markus bodde ensam i tält i fyra år – nu har han byggt stuga till hela familjen

Efter ett år i bokbussen har familjen omgrupperat lite av praktiska skäl. Tonårsflickorna vill ha nära till skola och vänner och bor därför med mamma Sol i en liten lägenhet i Höör under veckorna. Åsa och minstingen Siri huserar i husbussen, som står på Åsas föräldragård i Svedala.
– Mina föräldrar är gamla och jag behövs nära dem, därför blev det här en lösning som passar oss just nu. Boendet i husbuss är ju väldigt flexibelt vilket är perfekt för vår familj. I vinter står bokbussen under tak, vilket kapar elkostnaden en hel del, säger Åsa och berättar att familjen inte ångrat bytet av boende en sekund. Villalivet är ingenting någon av dem saknar.