Linda och Karl-Gustav skapade sin drömträdgård: ”Secret garden” och stenbord på ett ton

Om man köper ett mindre slott i italiensk stil är det väl klart att man ska anlägga en italiensk trädgård. I SVT:s Drömträdgården får Linda och Karl-Gustav hjälp att få Medelhavets olivträd och svensk havtorn att mötas.

I SVT:s Drömträdgården får vi följa entusiastiska trädgårdsägare från Malmö i söder till Nora i norr med deras olika projekt i växthus, på leråkrar och i pyttesmå radhusträdgårdar.

– Det som är så roligt är att det är sådan bredd i programmen. Här finns något för alla. Vissa av de här trädgårdsprojekten har vi följt i tre år, säger programledaren och trädgårdsdesignern Nicole Wilson.

– Ett genomgående tema i år har blivit återbruk. Det visade sig att de flesta som är med i programmen har återbrukat något i sina trädgårdar, tillägger hennes kollega, trädgårdsingenjören Linnea Dickson.

Italienska villan i Harastorp blev Lindas och Karl-Gustavs hem för två och ett halvt år sedan. Foto: Per-Ola Ohlsson

Linda och Karl-Gustav Åkesson

Ålder: 39 respektive 40 år.
Familj: Barnen Astrid, 1, Greta, 5, och Gustav, 8.
Bor: I Harastorp utanför Kristianstad.
Gör: Projektledare respektive överstelöjtnant.

Olivträdet är lika gammal som Karl-Gustav, det vill säga 40 år. Foto: Per-Ola Ohlsson

Italiensk villa i Harastorp

Hemmets Journal följde en stekhet augustidag med de båda programledarna och tv-teamet bakom kulisserna vid inspelningen av ett av de mer spektakulära programmen.

Det handlar om italienska villan i Harastorp utanför Kristianstad där ägarna ville ha programledarnas råd och tips om hur de anlägger en trädgård som matchar den pampiga byggnaden.

I italienska villan bor Linda och Karl-Gustav Åkesson med sina tre små barn Astrid, Greta och Gustav.

Läs även: Anna förvandlade fallfärdigt torp till mysigt hem: ”Allt är återbruk”

– Vi slog till direkt när vi såg att det fantastiska huset var till salu och flyttade in här för två och ett halvt år sedan, berättar Karl-Gustav som kände väl till det sedan tidigare.

Han är nämligen uppväxt på ett lantbruk i närheten som hans bror idag driver. Istället för att själv bli bonde valde han att göra karriär inom Försvaret och det jobbet har inneburit att han och Linda under många år bodde i bland annat Linköping, Halmstad och Stockholm.

– Det var så vi träffades. Vi blev ett par när vi båda gjorde lumpen, men jag fortsatte däremot inte inom Försvaret, säger hans hustru Linda, som idag arbetar på distans som projektledare inom Region Stockholm.

Inspelningar i Lindas Secret garden. Foto: Per-Ola Ohlsson

Drömde om att flytta till landet

Det var under coronapandemin som Linda och Karl-­Gustav tog beslutet att lämna storstadslivet och flytta ut på landet. De kände båda en längtan tillbaka hem till ­Skåne och Karl-Gustav tyckte aldrig det kändes rätt att gå med deras två första barn till lekplatser mitt inne i Stockholm. Han ville ge dem den lantliga uppväxt som han själv fått.

– Även jag är uppväxt på landet utanför Helsingborg. Det är väl därifrån mitt stora odlingsintresse kommer, säger Linda, som i ett växthus på 75 kvadrat­meter odlar en stor del av de grönsaker som familjen äter.

Läs även: Rickard Söderberg visar upp sin kolonilott: ”Jag vill inte ha en prydlig trädgård”

Linda och Karl-Gustav flyttade först in med de två äldsta barnen i ett litet torp som ­ligger på hans brors mark. När de en tid senare fick se att den italienska villan i Harastorp var till salu behövde de inte lång betänketid.

– Det här var ett perfekt ställe för oss. Här driver vi idag lammproduktion med 30 tackor. Vi har tre linderödssuggor och är självförsörjande på ett flertal grönsaker. Man kan kalla oss månskensbönder, säger Karl-Gustav som till vardags är överstelöjtnant vid regionala staben i Militärområde Syd, Revingehed.

Nicole var djupt imponerad av stenbordet som Karl-Gustav byggt med en platt bautasten som fanns på hans pappas mark. Foto: Per-Ola Ohlsson

Torrlagd vallgrav blev ”Secret garden”

Den slottslika, ockrafärgade byggnaden, som går under namnet italienska villan, är enligt den officiella historien huvudbyggnaden på en herrgård som baron Henning Wrangel lät bygga åt sin betjänt, bokhållare och hjälpreda Peter Hallström 1810.

Enligt den inofficiella historien och lokalt skvaller byggde Wrangel gården åt sin älskarinna. På lagom avstånd från hans eget gods Hamiltonhill. Klart är dock att bokhållare Hallström bodde på Harastorp fram till sin död 1845.

Läs även: Khatereh odlar 67 sorters växter – på 6 kvadratmeter

Från 1902 bodde samma familj på gården i tre generationer. Det var av dem som Linda och Karl-Gustav köpte den.

– Redan första hösten började vi anlägga en terrass i trädgården som leder från villan ner till den gamla torrlagda vallgraven. Linda har döpt den till ”Secret garden”, berättar Karl-Gustav.

– Den ligger skyddad av de omgivande kullarna och det är ingen insyn från vägen. Därför tycker jag den är lite hemlig, förklarar hon.

Programledarna Linnea Dickson, till vänster, och Nicole Wilson samt makarna Åkesson med Secret garden i bakgrunden. Foto: Per-Ola Ohlsson

Linda och Karl-Gustav medverkar i Drömträdgården

Första gången Nicole Wilson och Linnea Dickson var hemma hos Åkessons var för två år sedan.

– Då var det i stort sett bara en stor gräsmatta här. Det ska bli spännande att se hur långt Linda och Karl-Gustav hunnit med sitt projekt, samtidigt som de både är fullt upptagna småbarnsföräldrar och har skött sina vanliga jobb, sa Linnea precis innan de gick in trädgården.

De hade inte behövt oroa sig. Både hon och Nicole stannar upp och drar efter andan när de ser hur trädgården ­förvandlats sedan de var där sist.

Läs även: Annas mysiga växthus är fyllt av blommor och loppisfynd: ”Ett ständigt projekt”

Lindas Secret garden är uppbyggd i tre terrasser som leder från villan ner till botten av den gamla vallgraven. Längst ner hittar vi ett stort växthus och ett stenbord där bordsbänken består av ett stort långsmalt stenblock, en bautasten, på närmare ett ton. Där finns också en kaffe­grotta och ett litet fotbad.

– Runt stenbordet kan vi sitta många samtidigt, säger Karl Gustav. Jag var lite orolig för hur vi skulle få det på plats, men det gick bra.

Honplanta av havtorn. Tidigare hade Åkessons bara hanplantor och då blir det inga bär. Foto: Per-Ola Ohlsson
Nicole testar fotbadet tillsammans med Linda Åkesson. Foto: Per-Ola Ohlsson

Imponerande materialval

Nicole Wilson, som vid ­deras första möte pratade mycket om materialval, är ­imponerad av att de valt singel som matchar färgen på villan och att de använt stenar från trakten till både murarna och till trappstegen som leder ner till lägsta nivån. Nivå ”noll” som Linda kallar den.

– Jag skulle bedöma att det ligger så skyddat att det är ­odlingszon 0 här. Men vi kommer ändå att ta in olivträden och yuccapalmerna och vinterförvara dem på en skyddad plats, säger hon.

Läs även: Husdrömmar-Gustav om beundrarbreven: ”SVT förvarnade mig”

Det stora persikoträdet, som bär rikligt med frukt så här i augusti, får dock stå kvar utomhus. Det har det gjort i många år och klarat de skånska vintrarna galant.

Linnea Dickson konstaterar med glädje att Linda och Karl-Gustav skaffat ett honplanta till de havtornsträd som redan fanns i trädgården. Redan första säsongen bär det frukt.

– Det är det här jag tycker är så fint i den här trädgården. Medelhavets olivträd möter sin svenska motsvarighet havtorn. Italien möter Sverige, säger hon.

Scroll to Top