Khatereh odlar 67 sorters växter – på 6 kvadratmeter

Sju sorters tomater, tre sorters gurkor, jordgubbar och blåbär. Khatereh Najafis ­balkong på sex kvadratmeter förvandlas varje sommar till en grönskande djungel med riklig skörd.

På den lilla inglasade balkongen på Elineberg i Helsingborg växer tomater, chili och solrosor från golv till tak. Det lyser rött och gult från mogna tomater mellan de gröna stjälkarna och det doftar jord. En termometer på en hylla visar på 27,5 grader och luftfuktigheten ligger på 74 procent. Det är nästan djungelklimat trots att det är i början av september.

– Jag har sydvästläge här, vilket är perfekt. Jag har sol från klockan tolv på dagen fram till kvällen, berättar Khatereh medan hon visar runt bland sina växter.

Khatereh Najafi, 46, bor i en trerumslägenhet i sydöstra Helsingborg tillsammans med sin man Yousef och deras son Sorush, 12. I köksfönstret och på sin balkong på sex kvadratmeter odlar hon 67 sorters växter i över 100 krukor, och många av växterna är ätbara.

– Under skördesäsongen ­behöver vi inte gå till affären för att köpa tomater och gurka eller kryddor som dill, ­persilja, timjan och rosmarin, berättar hon.

Solrosor och tomater är några av alla de växter som växer från golv till tak på den sex kvadratmeter stora balkongen. Foto: Stefan Lindblom

På så gott som varje ledig yta på balkongen står det en kruka med en växt. Här blandas grönsaker med blommor som solrosor, prästkragar och pelargonerna ’Mårbacka’, ’Doktor Westerlund’ och ’Deep Eye Rose’. Men det är tomaterna som tar det största utrymmet. Khatereh odlar sju olika sorter.

– Tomatsorten ’Rapunzel’ var den som mognade först den här sommaren, berättar hon. Jag odlar mest körsbärstomater, både röda och gula sorter, men även bifftomaten ’Moneymaker’.

Hon böjer sig sedan ner på huk och pekar på en röd chili som växer i en liten kruka.

– Det här är ’Carolina Reaper’ – världens starkaste chili. Jag odlar den inte för att äta den utan bara för att det är kul att se att det blir frukter på den, säger Khatereh medan hon ger den en skvätt vatten.

Khatereh Najafi

Ålder: 46 år.
Yrke: Kvalitetsspecialist på ett laboratorium.
Familj: Maken Yousef ­Ahmadpour och sonen Sorush, 12.
Bor: Trerumslägenhet i Helsingborg på 74 ­kvadratmeter.
Sociala medier: ­Instagramkontot @kattis_plants
Odlar: Sju sorters tomater, tre sorters gurka, två sorters chili, tre sorters jordgubbar, två sorters blåbär, hallon, melon, timjan, ­rosmarin, dill, persilja och olika blommor.

På en hylla i köket samlas grönskan på höjden intill fönstret. Foto: Stefan Lindblom

Odlar grönsaker på balkongen

Det är tredje säsongen som Khatereh odlar grönsaker i ­lägenheten på söder i Helsingborg där hon och hennes man bott i tolv år. Första året hon odlade vann hon tävlingen ”Årets Sommarbalkong 2022” som arrangerades av fastighetsbolaget Rikshem. I juryns motivering stod det bland ­annat ”Vinnaren av årets sommarbalkong bjuder på en stor variation där egenodlade, frösådda, plantor trivs tillsammans med återblommande perenner”.

– Jag såg en annons om tävlingen och skickade in några bilder, men jag trodde aldrig jag skulle vinna, säger Khatereh och fortsätter:

– Men jag har alltid varit intresserad av odling, ända sedan tiden när jag bodde i Iran. Jag har i flera år odlat krukväxter som hoya och ­olika suckulenter.

Odling av hoya (porslins­blomma) är en annan av Khaterehs passioner. Foto: Stefan Lindblom
Det tar en stund att vattna alla växter. Foto: Stefan Lindblom

Från intresset för porslinsblommor och suckulenter var steget inte så långt till grönsaksodling. Hon började med att förså några tomat- och gurkfrön i avklippa mjölk­förpackningar i köksfönstret. Sedan växte odlingsintresset snabbt. Nedanför tomaterna på hennes balkong växer låga blåbärsbuskar, krukor med jordgubbar och till och med meloner.

– Förra året blev melonerna inte större än äpplen och de mognade inte riktigt, men det var ändå kul att se att de kom, säger Khatareh.

Inne i köket, vars fönster liksom balkongen ligger i sydvästligt läge, står gurkplantor som sträcker sig upp mot gardinstången och på en hylla står krukor med dill, persilja, rosmarin och timjan.

– Tidigare i somras hade jag en ”gurkgardin” här i köket, säger hon med ett skratt. De gröna stjälkarna täckte nästan hela fönstret.

Khatereh har vunnit pris för sin fina balkongodling. Foto: Stefan Lindblom

Drömmer om egen trädgård

Nu är det blåbären hon gläds åt.

– Det är första året jag ­provar att odla blåbär på ­balkongen. Det blir bara en handfull bär eftersom buskarna fortfarande är så små, men jag blir glad av att det kommer några.

Khatereh är självlärd odlare och har lärt sig genom att prova sig fram och läsa så mycket som möjligt om odling i böcker och artiklar.

– Förra året försådde jag till exempel chilin lite för sent. I år började jag därför redan i slutet av januari, säger hon.

Några av tomaterna hann inte omskolas utan fick stå kvar i pappkartongen. Ändå trivs de och det blir tomater på dem. Foto: Stefan Lindblom

Bevattningen är naturligtvis mycket viktig på en in­glasad balkong där det inte kommer någon naturlig ­nederbörd. Förra året turades Khatereh och hennes man åt att åka på semester.

– Jag instruerade honom noga hur han skulle sköta plantorna när jag var bortrest och det klarade han fint.

Första året skördade Khatereh sex kilo tomater och knappt två kilo gurka. Förra året blev det på grund av den dåliga sommaren inte en lika stor skörd. Om hon hade fått plats hade hon gärna odlat ännu mer.

– Min dröm är att en dag få ha en egen trädgård med ett växthus, kanske en kolonilott, säger hon.

Det blev inte många blåbär på balkongen, men Khatereh är glad för dem som kom. Foto: Stefan Lindblom

Khaterehs 5 tips för balkongodling

  • Prova dig fram till vad som passar dina ­plantor. Man behöver inte köpa olika sorters jord eller gödning. Vanlig planteringsjord och tomatgödsel fungerar bra.
  • Använd så stora krukor som möjligt och ­plantera helst bara en planta i varje kruka. Själv har jag bara plats för fem tioliterskrukor.
  • Ge inte alla växter lika mycket vatten utan ­anpassa mängden efter deras behov. Gurkor ska vattnas underifrån på ett fat eftersom de har känsliga stjälkar.
  • Undersök dina växter noggrant för att se att de inte har fått ohyra.
  • Om växter smittats av ohyra så försök isolera dem om du har utrymme till det och bespruta dem med grönsåpa.
Scroll to Top