Det finns många goda anledningar till att odla egna grönsaker. Främst vill man såklart få njuta av alla de fantastiska smakerna. Dessutom är utbudet av fröer långt mycket större än utbudet av grönsaker som du har att välja mellan i grönsaksdisken.
En helt ny värld av spännande ätliga växter öppnar sig när du börjar odla själv.
Att odla sin egen mat är inte bara ett steg mot en bättre miljö – det är också både hälsosammare och godare. Dessutom får man glädjen att uppleva den sanna odlingsentusiasmen. Prova du också!
LÄS ÄVEN: Besegra ogräset: Så får du kontroll över 16 envisa sorter
Planera odlingen efter tid och ambition
Det är egentligen innan du sätter spaden i jorden som du påbörjar det viktigaste arbetet för att lyckas bra med ditt odlande, nämligen planeringen. Att redan från början ha en plan där du anpassar ditt odlande efter din ambitionsnivå och den tid du vill lägga ner besparar både tidsnöd och eventuella misslyckanden längre fram.
Det är så lätt att ryckas med i odlarlustens grepp och sväva ut långt utanför ramarna för vad du egentligen hinner och orkar med. Det bästa är att försöka planera tiden klokt för att på bästa sätt kunna nyttja den odlingsplats man har. Om man har mindre tid, plats och ork kan en odlingsplätt vara så enkel och liten som ett fåtal krukor där snabba och enkla grönsaker kan odlas. För den som vill satsa på en lite mindre odling med plats för fler sorters grönsaker är pallkragar ett bra alternativ, medan den som vill satsa på odling i större skala kan odla på friland.
LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips
Oavsett i vilken skala du vill odla så kan du experimentera dig fram till vad som fungerar bra och mindre bra. Odlandet är förlåtande. Misslyckas du med en grönsak ett år så har du säkert lärt dig ett och annat på vägen och nästa år kan den grönsaken istället bli den stora succén.
Växelbruk – flytta grödorna varje år
När man hobbyodlar är det en självklarhet att odla utan bekämpningsmedel. En av de stora fördelarna med att själv odla sina grönsaker är ju att man får äta ekologiskt och giftfritt. Dessutom får man grönsaker som odlats utan att ha en negativ inverkan på vår miljö. För att lyckas hålla jorden frisk och hålla skadedjuren på avstånd är det därför viktigt att byta plats på grönsakerna varje år – så kallat växelbruk. Vissa växter tar mer näring från jorden än andra och deras rötter arbetar också i olika jordlager. Det bästa är att låta grönsakerna flytta runt och inte komma tillbaka till samma plats förrän efter fyra år.
Exempel på odlingsschema:
Skifte 1: Närande växter:
- Ärtor, bönor och andra baljväxter
- Gröngödsling
Skifte 2: Näringskrävande växter:
- Kål, blomkål och broccoli
- Gurka, squash och pumpa
- Vitlök, purjolök och selleri
Skifte 3: Måttligt krävande växter:
- Morot, rödbeta och palsternacka
- Dill, persilja och sallad
- Lök, mangold och spenat
Skifte 4: Mindre krävande växter:
- Potatis
- Jordärtskocka
- Eventuellt baljväxter, sallad och rädisa
LÄS ÄVEN: Sätt färg på dukningen med pelargoner – 5 fina idéer
Variera växterna och håll skadedjuren borta
Med en större variation av växter på odlingsplatsen minskar du risken för angrepp från skadedjur. Växter som gynnar nyttodjur och samtidigt verkar avskräckande för skadeinsekter och sjukdomar är en viktig komponent för ett friskt trädgårdsland med god avkastning. Trädgårdslandet kan utformas så att det är lika inbjudande för ögat som skörden är för magen. En välplanerad odlingsyta med grönsaker tillsammans med blommor kan ge lika stor avkastning som ett renodlat grönsaksland men ändå ge fägring som en blomsterrabatt. En odlingsyta med grönsaker tillsammans med sommarblommor ger därför inte bara ett vackert intryck för ögat utan även en skyddande effekt och håller hela trädgården friskare.
Placera odlingsytan rätt
Det viktigaste vad gäller placeringen är att odlingsytan får tillräckligt med solljus, för grönsaker behöver mycket sol för att ge stora skördar. Det är också trevligt om du placerar odlingen i närheten av köket eller uteplatsen, så att du snabbt och lätt kan förse dig med de grönsaker du behöver för dagens matlagning. En annan viktig sak är att placera odlingsytan på en plats där du lätt kan nå med vattenslangen för att enkelt kunna vattna när det behövs. Vid säsongens början samt under torra perioder är det viktigt att vattna för att grödorna ska växa och frodas.
Smarta kombinationer drar nytta av varandra
Genomtänkta kombinationer gör att du kan odla mer på en mindre yta eftersom växterna kan dra nytta av varandra utan att konkurrera om ljus, jord och utrymme. Vissa kombinationer passar särskilt bra ihop för att deras växtformer kompletterar varandra. Höga, tunna växter tillsammans med korta och breda, till exempel vitlök
tillsammans med sallad, passar utmärkt. De kompletterar varandra gällande resurser av jord och platstillgång eftersom vitlöken är smal och hög medan salladen är yvig och låg. Eftersom du sätter vitlöken på hösten och sår salladen på våren kan vitlöken skördas innan salladen växt till sig och behöver mer utrymme senare under säsongen.
LÄS ÄVEN: Drömträdgården på 200 kvadrat: Gretas gröna oas mitt i stan