Det här odlar vi helst sommaren 2023

Odlingssäsongen närmar sig med stormsteg – nu visar en ny undersökning vilka frön vi helst stoppar i jorden 2023.

Vackra blommor i all ära – men nu visar en ny undersökning att ätbara växter står högt i kurs när det kommer till vad vi väljer att odla våren och sommaren 2023. Undersökningen, som är genomförd av Sifo på uppdrag av Hasselfors Garden, visar att de som är intresserade av att börja odla så vill 71 procent satsa på just ätbara växter.

Foto: Hasselfors Garden
Foto: Hasselfors Garden

Allt fler vill odla

Undersökningen visar även att allt fler får upp ögonen för odling generellt. Åtta av tio odlar växter i eller omkring sina hem och under 2022 spenderades 9,92 miljarder kronor på produkter för trädgård och odling – en ökning med 6 procent från föregående år.


LÄS ÄVEN: Odla ätbart på balkongen – 7 smarta tips


– Det är glädjande att allt fler får upp ögonen för odling. För många är det en meningsfull sysselsättning som inte bara ger en andningspaus i vardagen utan även ger utlopp för kreativitet, bidrar till en vacker omgivning, nyttig matoch samtidigt är bra för den biologiska mångfalden. Det kräver inte egen trädgård utan att odla på balkongen och inomhus har blivit mycket populärt. säger Pia Holmberg, produktchef på Hasselfors Garden.

Foto: Hasselfors Garden

Förutom ätbara växter finns det dessutom ett ökat intresse för kompostering av trädgårdsavfall eller hushållsavfall.

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem


LÄS ÄVEN: Så tar du sticklingar på sju populära favoritväxter


Scroll to Top