Hjälp hemlösa katter i vinter: Så bygger du enkelt värmehus

Med hjälp av en flyttkartong, frigolit och lite byggplast kan du enkelt skapa ett varmt och skönt vindskydd. Det kan rädda flera katter om vintern är sträng.

Visste du att det finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige? I många fall handlar det om övergivna sommarkatter som förgäves har väntat i närheten av den tillstängda sommarstugan på att få komma in till värmen och maten igen. Det kan också vara katter som gått vilse eller som fötts utomhus.

Nu när vintern är här kommer de att fara mycket illa i kylan om de inte har någonstans där de kan gå in och värma sig ibland. Katten kan förfrysa såväl svanstipp som öron, tår och trampdynor.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, ger några tips på vad du kan göra om du ser en katt som du misstänker är hemlös:

– En katt har ju, till skillnad från exempelvis hundar, rätt att vistas utomhus utan sin husse och matte och kan därför röra sig ganska långt ibland. Men från och med den 1 januari 2023 måste alla katter vara id-märkta enligt lag.

Så kan du hjälpa en övergiven katt

– Om man ser en katt som man misstänker har gått vilse eller blivit övergiven är det viktigt att inte genast börja mata katten. En katt kan då låta bli att gå hem till den husse och matte som saknar den, helt enkelt för att det serverades annan, kanske godare mat på ett annat ställe.

– Ser man katten flera gånger kan man försöka ta en bild och lägga upp i en lokal Facebookgrupp och fråga om någon saknar sin katt.

– Om katten ser allvarligt sjuk ut och/eller är påtagligt mager behöver den hjälp. Har man själv möjlighet kan man plocka in katten, ge den mat (lite i taget) och så snart som möjligt ta den till en veterinär som kan läsa av eventuell chipmärkning och hitta ägaren.

– Om katten är omärkt måste man anmäla till länsstyrelsen och förhoppningsvis kan ett djurhem ta hand om katten och försöka hitta ett nytt hem när katten mår bättre.

– Kolla också gärna en extra gång innan du stänger garage och förrådsdörrar. När det är kallt ute kan en katt passa på att smita in i värmen och riskerar att bli instängd.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, med katten Labolina, som kommer från ett av Djurskyddets katthem. (Privat bild)

Bygg ett värmehus till katterna

En enkel sak du kan göra nu inför vintern är att ge din egen katt eller en hemlös ett katthus där den kan krypa in och värma sig. Det finns många färdiga katthus att köpa, men de kostar en del och är inte alltid isolerade. Så varför inte prova att bygga ett själv? Här får du en enkel beskrivning på ett varmt katthus för under 100 kronor.

Du behöver:

  • 1 kartong, till exempel en flyttkartong, som har en lämplig storlek, cirka 60 x 35 x 40 cm.
  • Frigolitskivor (cellplast), 30 mm tjocka. Finns på byggvaruhus. Sök upp ett där du kan köpa lösa skivor, till exempel Byggmax. En eller två kan räcka, beroende på hur stora de är och hur stor kartongen är.
  • Byggplast, vaxduk eller kraftig sopsäck till fuktisolering.
  • Kraftig tejp, till exempel silvertejp.

Gör så här:

1. Skär till frigolitskivorna så att de passar i botten och på tre sidor av kartongen och sätt in dem. Om du vill ha en frigolitskiva i taket av lådan måste du se till att mäta de stående skivorna så att de inte går ända upp till kanten utan lämnar plats för takplattan. Det kan också räcka med en frigolitskiva i botten. Då kan du välja en tjockare skiva. Fäst skivorna med tejp där det behövs.

2. På den oklädda sidan skär du ut en öppning som ska vara ganska liten för att inte släppa ut för mycket värme, cirka 25 x 25 cm. Öppningen ska vara nedtill på lådan så att katten kan ligga och spana ut och gärna också placerad mot ena kanten så att det blir ett större utrymme inuti där katten kan vara i fred.

3. Lägg till sist eventuellt en frigolitskiva som takplatta och stäng lådans lock. Klä in den runt om med byggplast, vaxduk eller kraftig sopsäck och tejpa ordentligt så att plasten inte blåser av. Glöm inte att tejpa även runt öppningshålet.

Nu är lådan klar att användas som katthus. Lägg inte in något tyg i botten. Frigoliten isolerar så att kattens egen kroppsvärme snabbt värmer upp lådan. Tyger kan bli fuktiga och frysa och ge motsatt effekt.

Ställ lådan på ett skyddat ställe. Här kan katten gå in och värma sig men också gömma sig eller ta en tupplur.

Stötta ditt lokala katthem!

Det finns många katthem i Sverige som jobbar med att omhänderta övergivna katter. De tar katten till en veterinär, vaccinerar, kastrerar och medicinerar om det behövs. Du kan hjälpa till genom att ge ett bidrag. Sök upp ditt närmaste katthem på nätet och skänk en slant så att de kan fortsätta hjälpa.

Katter gillar varma bilar

Det händer att frysande katter söker sig till varma bilar. De kan lägga sig på motorhuven, men de kan också ligga under bilen eller klättra in i motorutrymmet och då går det illa när bilen startas. Så var uppmärksam på om kattspår leder in under din bil i vinter.

Scroll to Top