I början av förra året hittades en vit kanin mitt inne i ett industriområde i Örnsköldsvik, alldeles i närheten av E4:an. Hur den hade hamnat där är det ingen som vet, men troligtvis hade någon som inte kunde eller ville ta hand om den längre lämnat den där.
Till allas glädje var kaninen så pass tam att det var enkelt att fånga in den. De som hittade honom hade stannat kvar på industriområdet en lång stund för att se om någon verkade leta efter en kanin, men eftersom ingen dök upp tog de kontakt med Djurskyddet Örnsköldsvik.
Föreningen åkte dit och hämtade kaninen, som visade sig vara en okastrerad hane utan vinterpäls.
– Det var verkligen tur att kaninen blev upphittad med tanke på närheten till den stora vägen och alla faror som finns på industriområdet, säger Heidi Elfving som är styrelseledamot och kaninansvarig på Djurskyddet Örnsköldsvik.
Svårt att omplacera kaniner
Under den här perioden var det väldigt nytt för Djurskyddet Örnsköldsvik att hjälpa kaniner. De hade inga stödhem att placera kaninen i, så han fick följa med hem till Heidi. Efterlysningar gjordes på sociala medier, men ingen verkade sakna den vite kaninen.
– Månaderna gick och Bobby, som vi döpte honom till, hade en så otroligt fin personlighet att det var svårt för hela familjen att inte fatta tycke för honom, berättar Heidi.
Bobby fick stanna kvar hos Heidi och hennes familj. Han har lärt sig att komma på inkallning och får ibland gå fritt på gården. Han har fått en kaninkompis och har nu ett stort utehägn på sommaren där han och hans kompis kan skutta omkring och ha det gott.
I Djurskyddet Örnsköldsviks stödhem finns det i skrivande stund åtta kaniner som behöver nya hem.
– Vi märker tyvärr att det finns en stor okunskap om kaniner, vilket är en av anledningarna till att många kaniner hamnar hos oss, säger Heidi. Tyvärr är kaniner inte lika lätta att omplacera som katter, men vi kämpar på och är otroligt glada för alla som ställer upp med sitt ideella engagemang för djurens bästa.
Det här är Djurskyddet Sverige
Djurskyddet Sverige är en ideell organisation som jobbar både med praktiskt djurskyddsarbete – genom att rädda hemlösa djur – och med ett mer långsiktigt påverkansarbete för att stärka djurskyddet.
Under de två senaste åren har Djurskyddets djur- och jourhem omhändertagit cirka 4 700 katter, 45 hundar, 150 kaniner och 100 andra djur. Organisationen får inget statligt eller kommunalt stöd för sina verksamheter utan är helt beroende av gåvor från allmänheten.
Läs mer på www.djurskyddet.se