Försvunna katten Lurvas återfanns 80 mil hemifrån: “Jag vill inte förlora honom igen”

Katten Lurvas i Laholm försvann en dag spårlöst från sitt hem. I två veckor letade ägaren Eva Svensson efter honom. Hon hade börjat ge upp hoppet, när hon en kväll fick ett meddelande – från Vemdalen.

Hemma i villan i Laholm ligger den svartvita katten Lurvas på sin favoritplats i katträdet. Han sneglar med halvöppna ögon mot matte Eva Svensson som sitter i soffan.

– Sedan han kom hem har han varit extra kelig och mån om att veta var jag är, säger Eva.

Det var strax efter lunch lördagen den 22 januari i år som Lurvas försvann. I normala fall brukar han vara borta i några timmar men när kvällen kom hade han ännu inte kommit hem. Inte heller dagen därpå såg Eva till Lurvas.

– Eftersom det var fint väder misstänkte jag att grannarna haft öppet till sina garage och förråd och att Lurvas kanske var där. Han kommer nog tillbaka på måndag morgon, när de åker till sina jobb, tänkte Eva.

Men ingen Lurvas kom hem. Nu blev Eva rädd. Till historien hör att Evas andra katt, Zlatan, försvunnit drygt två månader tidigare.

– Båda kom till mig 2015 från samma katthem och saknaden efter Zlatan var stor. Jag fasade över att mista Lurvas också.

Eva gick runt till grannarna och frågade om någon av dem sett hennes katt men ingen hade sett skymten av Lurvas. Hon gick runt i området och lockade med godis sena kvällar och tidiga morgnar, utan framgång.

Eva sökte också Lurvas på olika sidor i sociala medier.

– Jag hade inte så höga förväntningar, eftersom jag hade gjort samma sak med Zlatan men jag måste ju prova.

Så på kvällen den 8 februari fick Eva ändå ett mejl via hemsidan www.vilse.nu.

Avsändaren hette Bernt Holmkvist, bosatt i Vemdalen. Han trodde att han hittat Lurvas.

– Mitt hjärta skenade iväg och jag blev alldeles exalterad. Men samtidigt – hur kunde han ha hamnat hela 80 mil bort?

Bernt berättade att hans vän hade varit och tömt sitt hus i Skottorp som ligger en mil från Evas hem. Eva tyckte ändå att det lät otroligt men hon bad Bernt fråga sin vän ifall han hade varit i närheten av området där Eva bor. Till svar fick hon att vännen hade besökt sin far, som bor på samma gata som Eva.

– Då blev jag övertygad om att det var Lurvas.

Eva åkte upp till Vemdalen och när hon kom hem till Bernt och såg katten så var det ingen tvekan om saken.

Bernt berättade att när hans vän kommit hem med släpet till Vemdalen och öppnade det hade han sett en svart katt smita iväg. Under de följande tio dygnen hade flera letat efter Lurvas. Till slut hittade de honom under en husgrund och Bernt tog hem honom till sig.

– Tänk att det finns så snälla människor, som engagerade sig så i Lurvas öde. Jag är evigt tacksam för det som Bernt, hans familj och hans vän gjorde för oss.

När Eva kom hem, chipmärkte hon Lurvas men hon är ändå ängslig för att släppa ut honom. Samtidigt inser hon att det inte är ett värdigt liv för Lurvas att vara instängd.

– Han är ute- och innekatt men jag vill verkligen inte förlora honom igen och det har jag sagt till honom.

Scroll to Top