Anders och Sara campar med sina sex katter: “Självklart att de ska få följa med”

I över 30 år har Anders och Sara Björk från Umeå semestrat med sina katter. Och det är inte bara paret som uppskattar det härliga husbilslivet – missarna älskar det!

Havsbrisen gör den höga temperaturen mer uthärdlig. Anders och Sara Björk har parkerat sin husbil i skuggan av björkarna på den natursköna campingen Storsand i Ratan vid Västerbottenskusten.

Nu väntar flera veckors campingliv – här kan paret och hushållets sex katter njuta av lugnet.

Sudden i sin mörkgrå pälskostym, plirar från sin plats i solstolen samtidigt som den krämfärgade Gullan nyfiket smyger sig närmare för att ta en titt på fotografens utrustning. Med ett vigt skutt hoppar hon upp och tränger sig ned bredvid kameraobjektivet, som är placerat på en liten campingstol.

Anders & Sara Björk

Ålder: 71 år respektive 73 år.
Familj: Två barn med respektive, åtta barnbarn, sex katter, mellan 1 och 14 år gamla.
Bor: I Umeå.
Gör: Pensionärer.

– Finns det hjärterum så finns det stjärterum, säger Sara och skrattar.

Från ett fönster i husbilen övervakar Scarlet besöket noggrant. Hon föddes under pandemin och är därför inte nämnvärt socialt tränad.

– Scarlet är en riktig ”coronakatt” som vi brukar kalla det men hon har börjat tina upp nu.

Oops! Det är lätt hänt att något välter när en nyfiken kisse kollar in sin omvärld.

Har anpassat husvagnen efter djurens behov

Den äldsta, 14-åriga Tindra, eller ”gammelgumman” som Anders kallar henne, håller sig för tillfället dold i husbilen. Hon är en svart- och rödfläckig dam, ostadig i gången på grund av sin höga ålder. Gråa Sally är en bestämd katt, men sedan hon kastrerades är det fertila Gullan som får sista ordet. Yngst är den busige 1-åringen Rasmus, iklädd en krämfärgad kulör, ärvd från sin mamma Gullan.

– Mellan fem och sju katter har vi haft hela tiden. Sex räcker egentligen – det kan annars bli osämja i flocken. Man ska inte ha fler katter än att man kan avsätta minst 45 minuter per dag till varje katt, säger Sara.


LÄS ÄVEN: Här får övergivna katter en ny chans: ”Behovet är mycket stort”


Inne i husbilen av märket Hymer är det hemtrevligt och den hyser förvånansvärt få katthår men ett flertal kattleksaker, vatten- och matskålar skvallrar om dess invånare. Sara lyfter på ett sofflock för att visa upp den inbyggda kattlådan, som katterna får tillgång till via en uppsågad lucka på kanten. Som skydd mot värmen har paret införskaffat flertalet kylmattor i olika storlekar som är utspridda i husbilen.

– De är suveräna, katterna väljer själva när de vill lägga sig på dem.

Dags för en tupplur i solstolen.

Självklar att katterna ska med på semestern

När katterna kommer till ett nytt campingställe brukar de behöva ett par dagar för att vänja sig vid nya ljud- och doftintryck. De uppskattar friheten att kunna kila ut och in i husbilen på dagarna och den populäraste aktiviteten är promenader för att undersöka omgivningarna. Sele har de fått vänja sig vid sedan de var små – utmaningen för katterna är inte att vara fastbundna, utan att ha något på kroppen, förklarar Sara.

Att ta med sig katterna på semestern har alltid varit en självklarhet.

– Var skulle vi ha dem annars? Om man har enbart en katt kan man skaffa kattvakt, men har man sex katter tror jag inte att det är många som vill ta det ansvaret. Och jag vet inte om jag betror så många att ta hand om dem heller, mer än en dag eller två.

Hallå, vem är det som kör, egentligen?

Andra campinggäster brukar uppskatta ”kattcamparnas” närvaro och frågar nyfiket om kissarna. Paret får mest positiva reaktioner och flera har blivit inspirerade till att ta med sina egna katter på semester.

När Anders och Sara började campa på 1990-talet var de nästan ensamma om att ha med sig katt men det har blivit allt vanligare med åren.


LÄS ÄVEN: Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen


De negativa upplevelser paret har är från Höga kusten i början av 2000-talet då det återkommande dök upp några personer som på ett otrevligt sätt påpekade att katterna borde vara lösa.

– Då försökte jag förklara att för det första får de inte vara lösa och för det andra skulle de kunna gå in i andras husvagnar och vad händer om någon är allergisk? säger Sara.

Anders med Sudden i famnen och Sara med Tindra. När katterna är utomhus har de alltid sele.

Har egen uppfödning av brittiskt korthår

Anders och Sara har varit ett par sedan slutet av 1960-talet. Vid campingbordet sinar aldrig samtalsämnena – och när den ena tappar tråden fyller den andra i. De har två barn och åtta barnbarn som förgyller deras vardag.

Efter att barnen flyttat hemifrån, år 1995, startade Sara uppfödningen ”Björktassens britter” av rasen brittiskt korthår – Rasmus härstammar i elfte led från Saras första avelshona.

För Anders är egentligen det största intresset veteranbilar men han har alltid stöttat Saras passion för katter, även om han till en början var skeptisk till fenomenet med kattutställningar.

– När Sara hade köpt den första raskatten sa jag att jag skulle hänga med på en utställning men att hon skulle få åka själv på nästa, säger Anders med ett skratt.

Det är viktigt att man har tid att lägga på katterna, säger Sara. Det är sociala djur som gillar uppmärksamheten.

Men så blev det ju inte. Det visade sig nämligen att det var väldigt trevligt och gemytligt att umgås med andra kattutställare. Sedan dess har de besökt ett oändligt antal utställningar tillsammans i både Norge och Sverige.

– Förr hade vi alltid två husvagnar. En jättestor till säsongscamping vid Höga kusten och en som vi kallade för ”kattvagnen” som vi hade när vi reste på kattutställningar, säger Anders.

I år har de ställt ut katterna i hemorten Umeå och i Sundsvall, nästa plats blir Piteå. Men först väntar flera veckor av härligt husbilsliv i Ratan, där katterna kan mumsa hur mycket de vill på sitt favoritsnack – färskt bredbladigt gräs.


LÄS ÄVEN: Försvunna katten Lurvas återfanns 80 mil hemifrån: ”Jag vill inte förlora honom igen”


Scroll to Top