Fråga Vibeke: Min svärmor framställer sig alltid som ett offer

Jag och min man väntar vårt första barn och det känns fantastiskt, men relationen med min svärmor är inte bra och det gör mig frustrerad. Jag vill förlåta henne, men hur?

Jag är lyckligt gift med mitt livs kärlek och gravid med mitt första barn. Allt är helt underbart! Men det finns en sak som gör mig frustrerad och det är min svärmor.

Min man växte upp med sin frånskilda mamma och sina två syskon. Min svärmor råkade ut för en olycka när min man var vuxen och det slutade med att hon blev förtidspensionär. Hon säger att hon har svårt att klara av praktiska saker.

På grund av det har jag hela tiden haft ett oändligt tålamod med henne. Trots det är hon expert på att ge oss, särskilt min man, skuldkänslor. Hon framställer sig ständigt som ett offer. Min mans storasyster sa upp kontakten med sin mamma för flera år sedan för att hon tröttnade på den här offermentaliteten.

Det är alltid vi som tar initiativ i kontakten med min svärmor. Vi bjuder henne på middag, har tagit med henne på semestern, har köpt mat till henne när vi hälsat på. Och så vidare.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Ska jag bryta med min egoistiska mamma?


Vi har också hjälpt henne med läkarbesök och praktiska ting eftersom hon påstår att hon inte klarar av det. Ändå kan hon lägga tid och energi på att planera långa resor flera gånger om året. Sådana resor kräver ju mycket planering.

Trots allt vi gör för henne klagar hon inför min man att vi gör så lite för henne. Allting kulminerade i somras då vi gifte oss. Det var mycket att stå i under festen och vi gjorde allt för att våra gäster skulle trivas och må bra.

Efteråt beklagade sig min svärmor och sa att hon kände sig utstött från familjen. Hon fick alldeles för lite uppmärksamhet, tyckte hon. Då blev min man arg och sa ifrån för första gången.

Vi har inte haft kontakt sedan dess men hon vet att vi väntar barn. Jag funderar på det här varje dag och önskar att situationen var annorlunda. Jag önskar att vi kan hitta en lösning eftersom jag vill att min svärmor ska vara en del av mitt barns liv. Jag är redo att förlåta, men hur bär jag mig åt?

Malin

Vibeke svarar: Lönlöst att hoppas på att hon ska ta sitt förnuft till fånga

När jag läser beskrivningen av din svärmor låter det som en människa som inte är kapabel att knyta an till andra människor känslomässigt. En person som saknar empati, alltså.

Jag vet ju inte vilken diagnos hon har, om hon har någon, men det låter i ditt mejl (som jag kortat ner) som hon har en narcissistisk eller borderline-personlighetsstörning. Hon saknar sociala koder och gränser.

Eftersom hon har en sådan personlighetsstörning tror jag att det är lönlöst att hoppas på att hon ska ta sitt förnuft till fånga. Jag tror inte heller att hon ångrar sitt beteende. Hon saknar självinsikt och kan inte känna skuld och skam. Det får andra göra.

Om ni ska återuppta kontakten med henne är det därför viktigt att ni tar kontroll och styr hur er relation ska se ut. Jag tycker att ni ska göra ett försök. Ibland är det så att en dålig förälder kan bli en bra mor- eller farförälder. Det är ju en annan typ av relation.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter


Jag vill råda er att börja smått. Skriv ett litet brev eller mejl till henne och berätta att ni väntar barn och att ni gärna ser att hon blir en del i barnets liv. Strunta att gräva i det förflutna och undvik ­anklagelser. Låt sedan bollen ligga hos henne. Tar hon den så kontaktar hon er och sedan kan ni ta det därifrån. Lyssna inte på hennes gnäll och klagan eller andra försök att manipulera er. Det är det vapen hon har. Sätt istället gränser för vad ni kan acceptera.

Om hon inte hör av sig så är det inte så illa. Då har hon än en gång valt offerrollen och är det så hon vill ha det kommer ni aldrig att få någon glädje av henne. Fokusera då istället på att gå vidare med era liv och bryt med det olyckliga arv som din man och hans syskon har kämpat med i allt för många år.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Mamma vände mig ryggen när pappa dog