Polisen jagade spionen i 10 år – hushållerskan såg till att han åkte fast

En junikväll 1963 småspringer Stig Wennerström över Riksbron. Bakom kryp­kör polisen Otto Danielsson. Jakten som pågått i över ett decennium är snart över.

Mannen som styrde det svenska kontraspionaget under kalla kriget var en enkel bondson från Blekinge. Otto Danielsson föddes 1902 i Backaryd utanför Ronneby. Det var en fattig skogsbygd och Ottos pappa hade förlorat gården efter en olycklig borgensaffär. För sonen, som var yngst i syskonskaran, fanns inte så många alternativ. Stanna hemma och bli backstugusittare, eller bege sig ut i världen och söka sin lycka.

För Otto var det inget svårt val och han köpte en enkel tågbiljett till Stockholm.

I en orolig tid låg en karriär som ­militär nära till hands, men Otto sökte sig snart vidare till polisen. Vid Stockholms ordningspolis blev han snart ett namn. En genomärlig och rakryggad karl, modig och samtidigt förnuftig. Därför var det inte så konstigt att de ljusskygga herrarna inom Säkerhetspolisen snart fick upp ögonen för ­honom.

Otto blev handplockad till Säpo vid samma tid som Hitlers trupper började marschera. Sverige kämpade med näbbar och klor för att behålla sin neutralitet, men huvudstaden invaderas av utländska spioner. Otto som ­tidigare kämpat mot väskryckare och pilsnergubbar fick nu tampas med internationella storspioner.

Den ryska ambassaden i Stockholm med en sovjetisk diplomatbil i förgrunden i samband med den uppmärksammade Wennerström-affären. Foto: TT

Otto Danielsson körde iväg med bomb

Han visade framfötterna direkt och var med att gripa den beryktade Rickmanligan, en hemlig brittisk kommandogrupp som skulle spränga hamnen i Oxelösund. Otto Danielsson var lugn och metodisk, han hade ett förnuft som föregick cheferna och hans instinkter fungerade som ett sjätte sinne. Hade den gänglige blekingen fått upp ett otydligt spår så följde han det till världens ände.

Inte heller var han rädd om sitt skinn. En gång, mitt under brinnande världskrig, upptäcktes ett bombpaket i ett hyreshus på Östermalm. Otto, som snart skulle få sitt andra barn, kom snabbt till platsen. Han ringde militären, som inte hade tid att komma. Då tog Otto själv paketet och körde iväg det.

”En bomb kan inte stå i ett hyreshus”, sa han senare. Paketet visade sig också innehålla en riktigt kraftfull sprängladdning.

Polisen Otto Danielsson var länge den svenske spionen på spåren. Foto: TT

Första mötet med Stig Wennerström

Han var fullständigt orädd och var inte främmande för att riskera sin ­karriär för att följa ett spår och göra det rätta. Så när han en dag mötte Stig Wennerström och misstankarna började gro vägrade han släppa taget.

Otto var på besök hos Per Elof Vingren på Försvarets kommandocentral. Det var i början av 1950-talet och Stig Wennerström var precis hemkommen efter flera år som militärattaché i Moskva och Washington.

Otto och Per Elof stod och pratade när dörren öppnades och Stig Wennerström uppenbarade sig vid tröskeln.

ANNONS

När Wennerström plötsligt stod öga mot öga med Säpos mest beryktade spionjägare blev han vit i ansiktet och tog ett steg tillbaka. Otto blev misstänksam och försökte hälsa, men KGB-agenten backade ut ur rummet. Kvar stod Otto med en begynnande misstanke om att något inte stod ­riktigt rätt till.

Från den stunden skulle han jaga Wennerström med ljus och lykta. Även om ingen trodde på honom, inte ens från regeringshåll, vägrade Otto Danielsson släppa taget.

Otto hämtade fram Wennerströms akt från arkivet och hans misstankar stärktes genast. Wennerström hade haft märkliga sammanträffanden med tyskarna under kriget. Men det som var mest iögonfallande var en berättelse av Stig Wennerström från tidigt 1940-tal i Moskva, där det framgick att han hade haft kontakt med ryska underrättelsemän. Otto Danielsson förstod att översten aldrig skulle ha fått tillgång till ryssarnas inre värld utan att vara i dess sold.

Överste Stig Wennerström nekade in i det sista, men gav slutligen upp och erkände att han lämnat upp­gifter till fienden. Han dömdes till livstids fängelse, men benåd­ades senare av regeringen. Foto: TT

Spionen levde lyxigare än lönen tillät

Omkring sig samlade Otto en grupp med de mest förtrogna spionjägarna inom Säkerhetspolisen. Hans bästa vän Bror Lindén var en av dem. I målsiktet hade de en hög officer med kontakter inom hela det svenska samhällsväsendet som kunde vara misstänkt för att sälja ut fosterlandet till ryssarna.

Under stort hemlighetsmakeri började de skugga Wennerström. Snart framträdde bilden av ett salongslejon som levde betydligt mer luxuöst än en officerslön ger och tillåter. Översten gled gärna runt på ambassadernas cocktailpartyn. Han kom ofta sent till jobbet och gick först.

Otto Danielsson och Stig Wennerström hade ungefär samma lön. För de pengarna kunde paret Danielsson, med döttrarna Wanja och Sonja, unna sig en tvårummare på Södermalm och ett enkelt sommarhus på Vindö, innan Stockholms skärgård blev ett tillhåll för de rika.

Överste Wennerström däremot levde flott på Djursholm med städerska och bilar.

Utredningen gick trögt. Wennerström lyckades skickligt manövrera i skuggzonen mellan KGB och sitt ­arbete på kommandocentralen.

Stig Wennerström sågs ofta på fester. Här tillsammans med den nederländske militärattachén van Ditzhuyzens fru vid en middag på Karlbergs slott i Stockholm 1963. Foto: TT

Otto Danielson deltog vid Nürnbergrättegångarna

Under tiden var Otto Danielsson också uppbunden kring andra viktiga utredningar. Han hade efter kriget deltagit vid Nürnbergrättegångarna och förhört de nazistiska krigsförbryt­arna efter svenska spioner. Outtröttlig hade han också jagat efter spår efter den försvunne Raoul Wallenberg. Diplomaten från den mäktiga affärs­familjen hade räddat tusentals judar i Budapest undan gaskamrarna och ­sedan försvunnit. Raouls mamma ­Maria Sophie satte stort hopp till den svenska agenten Danielsson.

Danielsson hade inga problem med att göra flera saker samtidigt. När FN:s generalsek­reterare Dag Hammarskjöld blev nedskjuten över Rhodesia 1961 var det Otto Danielsson som fick ansvaret över den svenska utredningen. Han reste ner för att förhöra vittnen och rota bland spår. Förfärad återvände han hem och berättade om britterna som inte haft tolkar med sig när de skulle förhöra ögonvittnen från ­kraschen.

Hushållerskan Carin Rosén hjälpte polisen. Foto: TT

Inblick i det amerikanska kärnvapenprogrammet

Otto Danielsson reste över hela världen, ibland med falskt diplomat­pass, i jakten på KGB. Han intervjuade den avhoppade KGB-agenten Vladimir Petrov i Australien och snokade runt på hemmaplan.

Tio år efter mötet med Wennerström på kommandocentralen hade spaningarna inte gett de resultat Otto hade hoppats på. Telefonavlyssningen hade inte gett något. Skuggningarna hade visserligen gett bilden av en överste som trivdes gott i ryskt sällskap, men det var inte skäl nog för att riva upp himmel och jord.

Danielssons misstankar kvarstod, men alla andra skakade på huvudet.

Stig Wennerström närmade sig pensionen och kunde säkert räkna med att leva gott på en KGB-pension. Men då hände det något som förändrade situationen fullständigt. I början av 1960-talet hade Wennerström fått arbete på utrikesdepartement och skulle handlägga regeringen inom internationella nedrustningsfrågor. Otto Danielssons spaningsgrupp fick då upp ögonen för att översten systematiskt lånade hem hemliga handlingar för Försvarsstaben.

Regeringen informerades och försvarsminister Sten Andersson förstod att det kunde vara skarpt läge. Översten hade haft tillgång till hela det svenska invasionsförsvaret och även inblick i det amerikanska kärnvapenprogrammet. Om ryssarna visste detta var katastrofen ett faktum. Spaningarna intensifierades, men det saknades fortfarande bevis.

Sverre Calmbrandt vid Försvarets forskningsanstalt, FOA, hjälpte till att ta fram bevis i fallet. Foto: TT

Wennerströms städerska hittade bevis

Då kom Wennerströms städerska som en räddande ängel. Carin Rosén hade arbetat för familjen Wennerström i flera år. Hon var perfekt att skicka in på insidan för att söka efter bevisen som skulle kunna fälla honom.

Carin var inte rädd av sig, hon ställde upp frivilligt. Det kom inte som en överraskning för henne, att något var skumt med familjen Wennerström hade hon haft på känn. Hon letade i huset efter bevis. Så en dag låg det sågspån på golvet under vindsluckan. Carin smög upp och sökte med händerna i det dammiga spånet. Plötsligt kände hon något konstigt. Det var filmrullar.

Hon måste ha varit nervös när hon lämnade huset med en av rullarna, som överlämnades till Otto ­Danielsson. Omedelbart togs beslut om att översten skulle gripas. Det var vid midsommartid 1963. Otto och vännen Brors familjer var ute på Vindö för att fira helgen tillsammans. Fruarna stökade i köket och barnen lekte i gräset. Alla väntade på papporna som aldrig kom. Timmarna gick och det började bli sen midsommarkväll.

Till slut kom Bror och Otto. De båda herrarna verkade upprymda och mycket glada, men berättade aldrig vad som hade hänt. Bara att de blivit sena. Några dagar senare läste familjerna i tidningarna om Stig Wennerström. Först då förstod fruarna var deras makar hade hållit hus.

Stig Wennerström försökte ta sitt liv med hjälp av sömntabletter i sin cell på Säkerhetspolisens högkvarter. Foto: TT

Lämnade ut svenska försvarsplanen till ryssarna

Filmen som Carin Rosén hade hittat var av speciell rysk modell och skulle vara omöjlig att framkalla. Men de svenska teknikerna lyckades efter fyra dagar få fram plåt­arna.

Det visade sig att Stig Wennerström hade lämnat ut hela det topphemliga ­Viggenprojektet, som bara några få på Saab i Linköping hade insikt i.

Stig Wennerström nekade i tre dagar. Men till slut gav översten upp och erkände sitt brott. Han hade lämnat ut hela den svenska försvarsplanen till ryssarna och även det amerikanska kärnvapenprogrammet. Han fick livstids fängelse, men benådades av regeringen 1975.

Otto Danielsson pensionerade sig som chef för det svenska kontraspionaget 1967. Han ägnade resten av livet åt barnbarn och silversmide. Ute på skärgårdsön Vindö odlade han blommor och potatis. Hans döttrar berättar om en engagerad men ständigt arbetande pappa. Sin lediga tid tog han med flickorna för att plocka svamp ­eller åka skidor. Otto Danielsson var aldrig rädd för att arbeta och behövde inget beröm för sina insatser.

Han dog våren 1985, tre veckor efter sin fru Astrid. Otto var då dement och hade inte varit medveten när frun dog. Men när dottern Sonja berättade att hon gått bort tog det bara några timmar innan han somnade in.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top