Stjärnskådisen blev dubbelagent – avslöjade nazistnätverk i Sverige

Hon kallades Drottningen av Stockholm och med sin glamorösa framtoning levde hon väl upp till det epitetet. Några år senare skulle den norskfödda skådespelerskan Sonja Wigert frysas ut av nästan alla. Trots att hon utsatt sig själv för stor fara när hon som spion bland annat avslöjade ett nazistnätverk i Sverige.

Frågan är om det någonsin i Skandinavien funnits en skådespelerska med större skönhet och utstrålning av glamorös stjärna än Sonja Wigert.

Det skulle dock visa sig att skådespelartalangen kom till nytta i ett helt annat sammanhang. Ja, det gjorde skönheten ­också …

Sonja Wigert föddes 1913 som Sonja Hansen, dotter till major Sigvald Hansen och hans maka Carmen i Notodden i fylket Telemark i Norge.

Hon växte upp i Skien, sex mil bort. Där stod hon på scen första gången som 10-åring och ­utbildade sig så småningom till balettdansös.

Efter att ha studerat franska i Frankrike och Schweiz var det dock tänkt att hon skulle påbörja handelsstudier, men något kom emellan – tävlingen ”Finn Norges Greta Garbo”.

Sonja Wigert kom på delad första­plats. Hon fick sin första filmroll som 21-åring och spelade 25 år gammal huvudrollen i filmen Eli Sjursdotter, en påkostad storsatsning som utspel­ade sig under 1700-talet. ­Efter att skåde­spelarkarriären kommit igång tog hon sig efternamnet Wigert, som var hennes mormors flicknamn. Hon var nu Norges största filmstjärna.

Det var den svenska säker­hets­polisen som skrev spionrapporterna som Sonja Wigert överlämnade till Josef Terboven. Foto: TT

Sonja Wigert gifte sig med Torsten Flodén

År 1939 gifte hon sig med svensken Torsten Flodén, regissör, manusför­fattare och journalist på Dagens Nyheter, flyttade till Sverige och blev svensk medborgare. Här fortsatte den redan lysande karriären och hon steg ytterligare mot stjärnorna.


LÄS ÄVEN: Blanche Monnier satt inlåst i 25 år – hennes enda brott var att hon blev kär


Drottningen av Stockholm, sa man om Sonja Wigert på grund av hennes glamorösa framtoning. Men hon var också en politiskt intresserad person med en helt annan sida.

Den 9 april 1940 ockuperades Norge av tyskarna. Ett år senare inledde Sonja Wigert ett samarbete med den norska motståndsrörelsen, och 1942 blev hon också svensk spion.

Befriade sin far från nazisternas fångläger

Av den svenska generalstaben fick hon då i uppdrag att åka till Norge för att göra efterforskningar bland tyska officerare, bland andra Josef Terboven som efter den tyska ockupationen blev rikskommissarie med ansvar för den civila förvaltningen i de besatta områdena. Han löd direkt under Hitler och har beskrivits som ytterst kallhamrad, men den vackra skådespelerskan kunde han inte stå emot.

Han uppvaktade henne ivrigt och övertalade henne att bli hans spion i Sverige. Sonja låtsades vara förälskad och tackade ja och Terboven gnuggade händerna. Det skulle dock visa sig att han gått i fällan.

Det var Sonjas uppdragsgivare, den svenska säkerhets­polisen, som författade de förfalskade spionrapporter som hon lämnade till honom …

Josef Terboven började så småningom misstänka att han blivit lurad, men Sonja hade vid det laget genom kontakterna med honom lyckats få sin far fri från nazisternas fångläger Grini i Norge, där han satt internerad. Trots stängda gränser ordnade Terboven också visum till Sonjas bror Knut så att han kunde åka till Sverige. Så småningom fick Sonja hela sin familj till Sverige.

Tillsammans med Ulla Zetterberg öppnade Sonja Wigert en bensinstation. Foto: Getty Images

Sonja avslöjade Gestapos högsta chef i Sverige

Efter att Sonja Wigert börjat arbeta för den svenska säkerhetspolisen fick svenskarna bland annat upplysningar som ledde till att man avslöjade Gesta­pos högsta chef i Sverige.

Det var August Finke som officiellt befann sig i Stockholm som biträdande handelsattaché. Det var också genom Sonjas insatser som ett nazistnätverk i Stockholm, lett av spionledaren Bernhard von Gossler, avslöjades.

Sonja Wigerts äktenskap med Torsten Flodén slutade i skilsmässa efter bara två år. ­Efter att de skilt sig blev den nio år yngre Henning Sjöström, sedermera stjärnadvokat, hennes pojkvän. Han var då bara i 20-årsåldern, kom från en fattig familj med tolv barn i Burträsk. Kontrasten till den världsvana skönheten var stor.


LÄS ÄVEN: Seriemördaren som aldrig åkte fast: Vem var Zodiac?


Nästan 70 år senare berättade han i en intervju i Expressen om förhållandet om hur hon lärde honom mycket om hur man förde sig i de fina kretsarna – och om hur de två som några av de första i Sverige praktiserade yoga. Om Sonja Wigerts dubbelliv som spion hade Henning Sjöström inte anat någonting.

Gifte om sig med dansk flygkapten

Sonja Wigert gifte 1945 om sig med den danske flygkaptenen Niels von Holstein-Rathlou. Hösten 1949, då han flög ett Spitfireplan över Öresund, störtade planet och han omkom. Sonja blev änka, 36 år gammal.

Hon befann sig redan i en mycket svår situation. 1943 hade tyskarna förstått att hon inte alls var på deras sida, och som hämnd spred de osanna rykten. Hon blev utfryst både i Sverige och i Norge, och efter kriget hette det att hon var kvinnan som blev tysk spion, som varit den hatade Terbovens älskarinna.

Josef Terboven var Hitlers man i Norge. Foto: Getty Images

Ulla Zetterberg och Sonja Wigert öppnade bensinmack

Ingen hörde av sig till den tidigare så uppburna skådespelerskan, det kom inte längre några middags­invitationer.

– Ingen ville kännas vid mig, sa ­Sonja långt senare i en intervju i norska Aftenposten och mindes hur det vid ett tillfälle i ett sällskap på 45 personer bara var 8 som överhuvudtaget ville hälsa på henne.

En av de få som hela tiden fanns vid hennes sida var skådespelarkollegan Sture Lagerwall.

Josef Terboven tog livet av sig samma dag som Tyskland kapitulerade den 8 maj 1945 genom att spränga sig själv till döds i en bunker på Skaugum utanför Oslo. Samma år berättade Sonja Wigert i en tidningsintervju att hon arbetat som agent mot tyskarna.


LÄS ÄVEN: Agatha Christies enda olösta deckargåta: Sitt eget försvinnande


År 1946 blev hon delvis rentvådd, men misstänksamheten mot henne fortsatte.

Sonja Wigert gjorde roller både på film och teater efter kriget, men skådespelarkarriären hade kommit av sig.

Tillsammans med skådespelarkollegan och författaren Ulla Zetterberg öppnade hon en bensinmack på Blasie­holmen i Stockholm. Initiativet väckte stor uppmärksamhet.

Sonja Wigert var tidig med att utöva yoga. Foto: TT

Sonja Wigerts bortgång

År 1969 beslutade sig Sonja Wigert för att flytta till Spanien. I Alfaz del Pi på Spaniens Costa Blanca, med en stor koloni av utflyttade norrmän, levde hon sina sista år. Här köpte hon ett hus som hon döpte till Villa Carmen efter sin mor, här dog hon ensam 1980, 66 år gammal och här ligger hon idag begravd.

Men hennes historia slutade inte där. Över 25 år efter hennes död släpptes de dittills hemligstämplade uppgifterna i Säpos och den svenska underrättelsetjänstens arkiv. Av dem framgick tydligt vilken betydelse hennes insatser hade haft, bland annat för att nazisternas spionring i Stockholm kunde sprängas.

Hon hade spelat ett högt spel, satt sitt liv i fara, felaktigt utpekats för att vara älskarinna till ett av nazismens odjur och för det värsta tänkbara – att vara nazist. När det i själva verket var tvärtom.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top