Vilka hemligheter gömmer sig i världens största grotta?

En jumbojet kan flyga mellan dess väggar. Men ingen vet vad som gömmer sig allra längst in i mörkret i världens största grotta Son Doong i Vietnam. Okända djurarter? Dödliga farsoter? Rentav människoliknande varelser?

Det bisarra var att upptäckaren omedelbart glömde bort var grottan låg.

Men ändå kanske typiskt på något vis?

För Son Doong i Vietnam är inte bara världens största naturliga bergsrum. Det ruvar också på hemligheter som forskarna inte ens riktigt vet om de vill lösa.

Att supergrottan ens hittades är i sig en gåta.

År 1990 befann sig en man vid namn Ho Khanh långt in i djungeln på jakt efter det väldoftande träslag som kallas agarträ och används i bland ­annat rökelse, parfym och små sniderier.

Plötsligt överraskades han av ett våldsamt ­oväder.

När han försökte hitta en skyddande plats upptäckte han en djup hålighet under en utskjutande klippa.

Rök vällde ut ur grottans mynning

Ho Khanh gav sig aldrig in i grott­ans mynning. Först när de brittiska grottforskarna Howard och Debora Limbert sjutton år senare besökte hans by drog han sig till minnes sin upp­levelse.

Grottforskarna blev eld och lågor – speciellt när Ho Khanh beskrev hur dimma hade vällt ut ur mörkret, buren av en stark vind, samtidigt som han tydligt uppfattat bruset från en underjordisk flod.

Det skulle dock dröja ytterligare två år innan Ho Khanh återfann platsen. Han hade helt enkelt inte tänkt på den som något märkvärdigt, förklarade han.

Den här gången åtföljdes han av såväl paret Limbert som flera medlemmar i The British Vietnam Cave Expedition Team.

Grottforskaren Howard Limbert. Foto: Getty Images

Son Doong är världens största grotta

Den 7 april 2009 nådde expeditionen sitt mål efter flera ­dagars sökande i den täta, svår­forcerade regnskogen.

Och för första gången klev Ho Khanh in i den ­grotta som omsider skulle utnämnas av Guinness rekordbok till världens största.

Minst tolv mil in i berget sträcker sig en hålighet som har överraskat även de mest erfarna speleologer med sin storlek.

40 miljoner kubikmeter är exempelvis detsamma som 60 stycken Globen ­eller 465 Royal Albert Hall.

Ja, både höjden och vidden är så enorma att en Boeing 737 med lätthet skulle kunna flyga genom grottan utan att stöta i väggen.

Här skulle också kunna rymmas skyskrapor på sextio våningar. Hela kvarter av dem dessutom.

Lägg därtill världens största stalaktit, decimeterstora pärlor, tidigare okända djurarter och 20-gradiga swimmingpooler, och det är inte underligt att New York Times häromåret utsåg Son Doong, 45 mil söder om Hanoi, till ett av världens intressantaste turistmål.

”Ett verklighetens Avatar”, som en reporter uttryckte det.

Men alla jättegrottans hemligheter är ännu långt ifrån avslöjade.

Vad kommer man exempelvis att finna den dag någon lyckas följa den underjordiska floden till dess slut?

Något underbart?

Eller något fasansfullt?

Ser du besökarna i grottan? Foto: Getty Images

8 mysterier i son Doong-grottan

1. Storleken

Fram tills Son Doong utforskades ansågs malaysiska Deer Cave vara världens största naturliga grotta. Efter att 2010 ha lyckats ta sig över en 60 meter hög och lodrät klippa fann man att Son Doong var minst fem gånger större.

På sitt vidaste ställe mäter den 150 gånger 200 meter – att jämföras med en fotbollsplan som ligger runt 80 gånger 110 meter.

2. Stalaktiterna

Ingenstans på jorden har man funnit lika stora stalaktiter som i Son Doong.

Den längsta mäter 80 meter, alltså 20 meter högre än Hötorgsskraporna i Stockholm.

Med tanke på hur oerhört långsamt dessa kalkformationer bildas är detta en förbluffande siffra.

3. Uppkomsten

För någonstans mellan två och fem miljoner år sedan grävde en underjordisk flod sig allt djupare ner i den porösa kalkstenen i nuvarande nordvästra Vietnam. Det är åtminstone så man antar att Son Doong skapades.

Floden forsar fortfarande fram med imponerande styrka, vilket innebär att grottan också fortsätter växa i storlek.

Grottans storlek är enorm. Foto: Getty Images

4. Skogen

I Jules Vernes roman En resa till jordens medelpunkt finner professor Lidenbrock och hans expedition en ­underjordisk skog där dinosaurier och människoliknande varelser strövar omkring.

200 meter under markytan i Son Doong finns också ett unikt ekosystem med träd, ormbunkar och blommor. ­Deras fotosyntes fungerar tack vare att grottans tak har rasat in på sina ställen och släpper in spridda solstrålar.

5. Pärlorna

De är visserligen inte gångbara på juvelmarknaden, men pärlorna som bildats i underjordiska håligheter och bassänger imponerar med både sin storlek och skönhet.
Tänk er stenhårda tennisbollar med skimrande yta och vissa önskar de ägde starkare nackar så de kunde ­bäras som halsband.

Grottan rymmer några av världens största stalagmiter och stalaktiter. Foto: Getty Images

6. Floden

Den fylls ständigt på av regnskogen ovanför, men var slutar den? Samma dykarlag som ett år tidigare ­räddat det thailändska pojklag som fastnat i en grotta lyckades 2019 nå 78 meter ner i Son Doongs underjord­iska flod. Där upptäckte man en dittills okänd passage som dock kräver speciell utrustning och stort mod för att utforskas vidare.

I år ska detta dock ske är det tänkt.

7. Skorpionerna

Sju tidigare okända djurarter har hittats i Son Doong – och biologerna gissar att det finns fler. Det rör sig hittills om skorpioner, spindlar och insekter som samtliga är blinda. I grottan finns också fossiler av koraller med hundratals miljoner år på nacken.

Däremot vill man inte lika gärna stöta på parasiter och bakterier som våra ­immunförsvar inte är vana vid.

8. Slutpunkten

12,6 kilometer gångar är hittills kartlagda, men de flesta gissar att Son Doong kan visa sig vara ännu mäktigare. Hela nordöstra Vietnam är fullt av grottor, och experterna gissar att hittills blott 30 procent av dem är hittade. Flera av dem bör vara sammanbundna – det gäller bara att hitta rätt passage.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

ANNONS

Scroll to Top