Georgia Guidestones: Det gåtfulla monumentet som sprängdes

Yoko Ono såg stenarna som ”världens hopp”. Andra trodde de var ett verk av Antikrist. Inte ens en sprängladdning har kunnat skingra mystiken kring ”Amerikas Stonehenge” – eller vem som var dess gåtfulle beställare.

I juni 1979 klev en besynnerlig främling in på ett lokalt stenhuggeri i delstaten Georgia, USA, och gjorde en udda order i ­miljonklassen.

Den 6 juli 2022 sprängdes verket i bitar vid en nattlig bombattack.

Däremellan …

Ja, få stenbumlingar har orsakat mer huvudbry än de fem praktpjäser i granit som under drygt fyra decennier tronade vid en vägkant ­­15 mil öster om Atlanta.

En sorts andlig vägskylt som ville peka mot ett bättre samhällsklimat?

En kultplats för satanister?

Ett mystiskt budskap från ett hemligt sällskap?

Eller helt enkelt ett verk av en stenrik (förlåt) galning?


LÄS ÄVEN: Mysteriet med statyerna på Påskön: Vem reste stenfigurerna – och varför?


Ja, uppfattningarna kom snabbt att gå vitt isär när det gällde det 587 centimeter höga monumentet.

Elberton Granite Finishing Companys chef Joe Fendley påstår efteråt att han aldrig frågade närmare efter syftet, när en man som presenterade sig som ”Robert C Christian” en dag steg in på hans kontor.

Besökaren hade pengarna som krävdes, det var viktigast.

Dessutom medförde han ett tiosidigt dokument med noggranna ritningar.

”Okej, vi tyckte hela projektet verkade vansinnigt”, minns Joe Fendley.

”Därför drog vi också till med en skamlös summa – 100 000 dollar. Men mannen bara nickade och såg till att pengarna några dagar senare fanns på vårt bankkonto.”

Ett av stenarnas budskap handlade om vikten av att ta hand om Moder Jord: Var inte en cancer på jorden – lämna utrymme för naturen. Foto: Getty Images

Ville ha inskription på flera olika språk

Vad ville ”R C Christian” då ha för sina pengar? Jo, det rörde om ett monument med budskap på olika språk.

En kortare text skulle skrivas på babyloniska, klassisk grekiska, sanskrit och med egyptiska hieroglyfer, en längre på engelska, spanska, swahili, hindi, hebreiska, arabiska, kinesiska och ryska.

Dessutom skulle det i en av stenarna borras ett hål genom vilket man nattetid kunde se polstjärnan. Monumentet skulle också innehålla ett solur och en kompass.

I ordern ingick även att stenarna måste vara i ett så solitt material att de ”klarade naturkatastrofer”.

Vilket i sin tur kom att föda åtskilliga konspirationsteorier.

Inskriptionerna i sig innehöll knappast något hårresande, snarare tvärtom. Budskapet om ett framtida samhälle byggt på samförstånd kunde ha varit skrivet av vilken new age-profet som helst.

Det var knappast förvånande när Yoko Ono några år senare skrev en låt kallad Georgia stone som från monumentet lånat textraden: ”Var inte en cancer på ­jorden, lämna rum för naturen.”

Det enda som möjligen stack ut var inskriften att jorden inte borde ha mer än 500 miljoner invånare. Långt ifrån dagens 8 miljarder, alltså.

Var det månne, menade några, en dold uppmaning till folkmord?


LÄS ÄVEN: Finns Eldorado på riktigt? Upptäck historien bakom legenden


Beställdes av anonym organisation

Hur som helst var marken där stenarna skulle resas redan inköpt av en lokal farmare mot löftet att dennes kor fick fortsätta beta på platsen.

Att man valt just denna trakt, förklarade den säregne ”R C Christian”, berodde dels på granitens kvalitet, dels på det milda klimatet, dels på att hans egen släkt hade kopplingar till regionen.

Han var dock noga med att påpeka att han inte själv var huvudbeställaren, blott en representant för en ­organisation som ville vara ­anonym.

Det där sistnämnda satte förstås fart på spekulationerna i media, speciellt sedan The Georgia Guidestones, som de kom att kallas, invigts den 22 mars 1980.

På plats var ett hundratal människor, de flesta journalister och lokala nyfikna. Fanns det även representanter för den anonyma organisationen, så gav de sig inte till känna.

Vilket i sin tur skapade gissningar om att det handlade om de gåtfulla rosenkreutzarna – den topphemliga pseudokristna orden som påstås ha uråldriga anor och styra världen i smyg.

Ty varför hade annars beställaren kallat sig ”R C Christian”? Var det inte en blinkning till sällskapets påstådda grundare på 1400-talet, Christian ­Rosencreuz?

På stenarna stod inristade budskap. Foto: Getty Images

Monumentet sprängdes 6 juli 2022

Flera konspirationsteoretiker kom att gissa vilt när det gällde monumentet. Några menade att det kunde vara ett verk av New World Order – också ett hemligt sällskap med målet att styra hela världsordningen som påstås vara finansierat av den förmögna judiska bankfamiljen Rothschild.

Eller var Georgia Guidestones ett slags satanistisk evangelium; ett startskott för det kommande tusenårsrike som förutspås i Johannes uppen­barelsebok?

Ja, detta menade vissa konservativa kristna som såg det inhuggna budskapet som ett verk av Antikrist. En lokal pastor varnade för att stenformationen kunde bli kultplats för svart magi och djävulska riter.

Det förekom även en tidningsartikel där det påstods att stenhuggaren som utfört inskriften, Charlie Clamp, under sitt arbete ”varit konstant störd av babblande röster och underlig musik inne i sitt huvud”.


LÄS ÄVEN: Stonehenge-mysteriet: Har vi funnit förklaringen bakom stenarna?


I gengäld fanns det också nyktrare röster. Bland annat avfärdade astronomen Loris Magnani monumentet som ett valhänt försök av amatörer att leka stjärnskådare:
”Jämfört med Stonehenges dator är Georgia Guidestones bara en simpel kulram.”

Lägg därtill tankarna om att stenarna signalerar såväl massdöd som kritik mot konsumtionssamhället och det är kanske inte så märkligt att monumentet blott kom att överleva i 42 år.

Strax före klockan fyra på morgonen den 6 juli förra året small det alltså. Vem som helst kan idag gå in på Youtube och se hur en kraftig sprängladdning sliter sönder ”Amerikas Stonehenge” och en silvergrå bil därefter far från platsen.

Lite komiskt är det faktum att övervakningskameran kom till i samma veva som Georgia Guidestones försågs med en skyddande taggtråd.

De kor som först fått tillåtelse att beta intill monumentet visade sig nämligen snart förtjusta i att klia sig mot stenarna.

Oroliga röster menade att detta ”på sikt kunde utplåna det viktiga budskapet”.

Monumentet sprängdes den 6 juli 2022, men som tur var så skadades ingen människa i samband med explosionen. Foto: Getty Images

Önskan om en fredlig värld

Efter bombattacken beslutade kommunstyrelsen att Georgia Guidestones inte skulle restaureras. När de förstörda stenblocken forslades bort kunde man också dementera ryktena om en nergrävd tidskap­sel. Det fanns inget hemligt budskap gömt i marken under monumentet.

Ej heller har ”R C Christian” eller någon annan hört av sig och varit villig att återbygga ”Amerikas Stonehenge”. Däre­mot publicerade någon under det författarnamnet 1986 en bok med titeln Common sense renewed (Förnyat sunt förnuft).

Denne skrev att han hade många människor med sig i projektet som alla strävade efter samma sak:

”Vi har inga mystiska syften eller dolda motiv. Vi söker en sund och förnuftig väg till en fredlig värld utan att förespråka speciella trosföreställningar eller livsåskådningar.”


LÄS ÄVEN: Mytomspunna Area 51: Vilka hemligheter döljer sig i den amerikanska öknen?


Stenarnas budskap

Det längre meddelandet på Georgia Guidestones var skrivet på åtta språk och löd i svensk översättning:

  • Håll människans population ­under 500 000 000 i ständig balans med naturen.
  • Styr reproduktion klokt – förbättra hälsa och mångfald.
  • Förena mänskligheten med ett lev­ande nytt språk.
  • Styr passion – tro – tradition – och allt annat med behärskat förnuft.
  • Skydda folk och nationer med rättvisa lagar och hederliga domstolar.
  • Låt alla nationer styra sig själva, men lös externa dispyter i en världsdomstol.
  • Undvik småaktiga lagar och värdelösa tjänstemän.
  • Väg personliga rättigheter mot sociala skyldigheter.
  • Värdera sanning – skönhet – kärlek – i harmoni med evigheten.
  • Var inte en cancer på jorden – lämna utrymme för naturen.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top