Point Nemo: Den mest isolerade platsen på jordklotet

Vart tar gamla rymdstationer vägen för att dö? Svaret är Point Nemo – jordklotets mest avlägsna plats. Ingenstans är det längre till civilisationen än här. Men kanske däremot nära till havsdjupens mest fasansfulla invånare?

Farkosten väger drygt 500 ton, är stor som en fotbollsplan, brinner med en temperatur på flera tusen grader och kommer inom en snar framtid att fara ner från himlen med en fruktansvärd hastighet.

Då är det tur att Point Nemo finns.

Skulle den internationella rymdstationen ISS råka krascha i en storstad blir förstås katastrofen enorm.

Lyckas man däremot få den att ramla ner på en speciell plats i Stilla havet – närmare bestämt 4 500 kilometer ­öster om Nya Zeeland och 3 000 kilometer norr om Antarktis – kommer ingen människa att känna minsta svallvåg.

Ty ingenstans på jordklotet är det längre till land än här.

Termen otillgänglighetspol lanserades av etnografen Vilhjalmur Stefansson på 1920-talet. Foto: Wikimedia Commons

Ja, det är i själva verket den ursprungliga betyd­elsen av uttrycket ”Point Nemo”.

Termen har på sistone ersatt det aningen krångligare ”otillgänglighetspol” som på 1920-talet lanserades av den kanadensiske polarforskaren ­Vilhjalmur Stefansson.
Han avsåg därmed den punkt i ­Norra ishavet som låg så långt det gick att komma från civilisationens ut­poster.

Samma ”pol” kan också prickas in i varje land eller kontinent. Sveriges ligger exempelvis på östra sidan av fjället Oarjep Rissavarre i Jokkmokks kommun. Där är det 46,1 kilo­meter till närmaste väg.

”Point Nemo” myntades 1992 av den kroatiske lantmäteriingenjören Hrvoje Lukatela. Han lät en dator bearbeta koordinater och döpte sedan platsen efter kapten Nemo, den geniale ensamvargen och indiske prinsen på ubåten Nautilus i Jules Vernes En världsomsegling ­under havet.

Namnet Nemo är latin och betyder ”ingen” och är en referens till Jules Vernes kapten Nemo. Foto: Wikimedia Commons

3090 kilometer till närmaste bebodda ställe

”Nemo” är latin och betyder ”ingen” eller ”ingen människa”. Vilket förstås passar bra på en plats som är den ödsligaste av alla.

Till närmaste bebodda ställe – den ­legendariska Påskön med sina gåtfulla stenstoder – är det hela 3 090 kilometer. Ungefär lika långt som mellan Malmö och Marrakech, således.

Det område runt Point Nemo som saknar alla störningsmoment från människor – förutom möjligen en och annan äventyrslysten ensamseglare – motsvarar i sin tur en yta 35 gånger större än Frankrikes.

Lägg därtill att rymdskrotet förstås sjunker efter kraschen, närmare bestämt till 4 000 meters djup, och vi talar om en gravplats dit några närmast sörjande inte tar sig i första taget.

ANNONS

270 satelliter och rymdstationer

En båtresa från närmaste hamn till Point Nemo tar närmare två veckor. De farkoster som i regel befinner sig närmast platsen är därför – paradoxalt nog – de som en dag själva ska hamna i dess grav:

Satelliter och rymdstationer.

Dessa ligger i regel i en omloppsbana drygt 40 mil över havsytan. Sedan 1971 har närmare 270 sådana farkoster ”avlivats” och styrts ner i farvattnet runt Point Nemo. Bland annat ryska Mir och Nasas Skylab.

Det låter också som en tanke att havsbotten också är det närmaste vi kommer de förhållanden som ­råder i rymden:

Mörkt, kallt, tyst, tomt och livlöst.

Eller …?

Nja, äger man även kunskaper om klassisk skräck, så är snarare Point Nemo en källa till oro.

Svenska otillgänglighetspolen. Foto: Wikimedia Commons/SiberianJay

Märkliga ljud från Point Nemo

Nästan exakt här – på gps-koordinaterna 47.92 S och 125.42 W – placerade den berömde författaren H P Lovecraft sitt favoritmonster, den vederstygglige Cthulhu, och dennes uråldriga undervattensstad R’lyeh.

Cthulhu beskrivs i Lovecrafts böcker som en gudalik fjällig gigantisk varelse med bläckfiskliknande huvud.

Han är överstepräst för ”De stora äldre” som en gång förvisades från jorden, men en dag ska återvända för att sprida galenskap och förödelse.

För närvarande ligger Cthulhu, enligt Lovecraft, i dvala på havsbotten. Men han söker ständigt, på telepatisk väg, kontakt med någon som kan väcka honom och hjälpa honom återfå sin forna kraft.

Ett rent myt­ologiskt väsen, kan man innerligt hoppas.

Vilket inte hindrar att vissa konspirationsteoretiker hävdar att Point Nemo rymmer hemligheter som ingen riktigt vill tala om.

År 1997 kunde National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) registrera en mystisk ljudsignal med ursprung någonstans i djupen på denna ytterst avlägsna plats.

Ljudet – som i vetenskapliga kretsar döpts till The Bloop – var en serie kraftiga, oregelbundna och lågfrekventa toner som kunde uppfattas av sensorer flera tusen kilometer bort.

Ett hittills okänt havsvidunder?

Ja, det var länge en av teorierna. Det spekulerades bland annat i en gigantisk bläckfisk eller okänd sorts val.

HP Lovecraft. Foto: Wikimedia Commons

Teorier om djuphavscivilisation

Andra kopplades samman fenomenet med den hyperteknologiska kyrkogården i djupet.

Vilade verkligen alla rymdfarkoster i frid? Fanns det kanske någon dator eller maskin som lyckats överleva kraschen och nu låg och vrålade i dödsryckningar?

NOAA kunde 2005 leverera en till synes logisk förklaring: att ljudet i själva verket härrör från stora isberg som kalvar djupt ­under havsytan.

Den teorin köpte de flesta.

Men inte alla.

Än idag finns det vissa som tror att signalerna runt Point Nemo härrör från en okänd djuphavscivilisation typ Atlantis eller ett störtat ufo.

Eller till och med från H P Lovecrafts sjunkna stad.

Som om det inte vore oroväckande nog att rymdstationen ISS snart kommer nerstörtande som ett brinnande ­domedagsklot, kan man tycka …

Författaren HP Lovecraft placerade sitt skrämmande monster Cthulhu ungefär vid Point Nemo. Foto: Shutterstock

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top