12 spännande hemligheter och överraskande fakta om Mona Lisa

Varför ler hon så mystiskt? Vad gjorde hon i Napoleons sovrum? Och är hon verkligen en hon? Ännu efter 500 år är Mona Lisa tavlan som ständigt väcker nya frågor. Varför gömde till exempel konstnären Leonardo da Vinci gåtfulla bokstäver och siffror i sitt konstverk?

Hon har eget rum, egna vakter och egen fan-mejl.

För den världsberömda tavlan Mona Lisa har inte bara besjungits av Carola, inspirerat Andy Warhol och varit med i ett tecknat avsnitt av Teenage mutant ninja turtles (!).

Den småleende kvinnan på Louvren är helt enkelt världen mest kända konstverk. Men också det mest mytomspunna.

För trots sin ringa storlek – blott 77 x 53 centimeter – fortsätter forskarna att finna nya förbluffande detaljer i Leonardo da Vincis mästerverk.

Att Mona Lisa märkligt nog inte är målad på kanvasduk utan på en träplatta av poppel noterade man tidigt. Så också att hennes identitet aldrig säkert kunnat fastslås. Men på senare år har det framkommit ännu en rad nya märkliga rön.

Bland annat tycks tavlan innehålla gömda budskap, dolda lager och märkliga avslöjanden om bland annat homo­sexualitet och svår sjukdom.

Är Mona Lisa rentav en sorts chiffer: ett meddelande från den geniale 1500-konstnären till vår egen tid? En helt äkta da Vinci-kod?

Hur blev Mona Lisa så känd?

Att Mona Lisa blev en världskändis satt faktiskt långt inne. Berömmelsen kom så sent som 1911 och berodde på att tavlan stals från Louvren av en italiensk anställd vid namn Vincenzo Peruggia. Denne plockade helt enkelt ner Mona Lisa från väggen, gömde henne under sin långa rock och travade rakt ut genom museiporten.

En konstförfalskare hade erbjudit sig att göra kopior av verket. Samarbetet mellan de två kom dock av sig. Två år efter stölden försökte Peruggia låtsas att han råkat komma över tavlan och erbjöd sig att sälja tillbaka den till franska staten.

Vincenzo Peruggia stal Mona Lisa. Foto: Wikimedia Commons

Under polisförhör bröt han dock ihop, erkände stölden, men hävdade att det var av patriotiska skäl. Han ville återbörda Mona Lisa till hennes hemland.

Som kuriosa kan nämnas att poeten Apollinaire ett tag tillhörde de misstänkta och att hans kamrat Pablo Picasso också kallades till polisförhör.


LÄS ÄVEN: Mona Lisa stals från Louvren – tjuven försvann med tavlan genom huvudentrén


Vem var hon?

Sigmund Freud gissade att Mona Lisa i själva verket föreställde ­Leonardo da Vincis mamma. Men kanske var det bara ett försök av den världsberömde psykoanalytikern att lägga ännu ett bevis till sin tes om Oidipuskomplexet?

Ja, ska man lita på merparten av konsthistorikerna, så handlade det snarare om en viss Lisa Maria de Gherardini, född 1479 i Florens.

”Mona” är i det här fallet inget namn, utan en förkortning av Madonna. Hon var den tredje hust­run till en rik tyghandlare, Francesco del Giocondo, och 19 år yngre än sin make.

Konstnären ska ha fått uppdraget att måla av henne 1503, men av någon anledning drog arbetet ut på tiden. Fyra år, närmare bestämt. Till slut tröttnade maken och vägrade lösa ut tavlan.

Varför ler Mona Lisa så mystiskt?

Eller borde den relevanta frågan istället kanske vara: ”Varför ler hon alls?” Studerar man porträtt från förr, inte minst äldre fotografier, så är det uppenbart att ytterst få av männi­skorna på bilderna väljer att le. Att bli avbildad var en allvarlig, seriös affär. Ingenting man skojade bort.

Så är kanske svaret att Mona Lisa inte alls ler? Att hon i själva verket kniper ihop munnen för att undvika visa tänderna, vilket ansågs mindre belevat?


LÄS ÄVEN: Terracottaarmén upptäcktes av en slump – ingen kände till jättemonumentet


Vad är tavlan värd?

När Mona Lisa 1974 for på sin förmodligen sista världsturné, var hon försäkrad för närmare 10 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Men sanningen är förstås att hon betraktas som ovärderlig. Franska staten, som äger tavlan, har inga planer på att sälja henne. Försvann Mona Lisa till en privatsamlare skulle det bli ett ramaskri i hela konstvärlden.

Hur hamnade hon i Napoleons sovrum?

Nej, hon låg förstås inte i hans säng. Det skilde trots allt tre sekler mellan dessa berömdheter. Men Napoleon var ett stort fan av målningen. Så när han fick chansen att äga henne placerade han Mona Lisa intill sängen i sitt palats i ­Tuilerierna.

Napoleon tog chansen att dekorera sitt sovrum med en av världens mest kända tavlor. Foto: Wikimedia Commons

Var Mona Lisa sjuk?

Den gulaktiga hudfärgen, det tunna håret, det sneda leendet, de prinskorvsliknande fingrarna … Ja, enligt Bostonläkaren Mandeep R Mehra, expert på hjärt- och kärlsjukdomar, tycks Mona Lisa ha lidit av så kallad hypotyreos.

Sjukdomen hindrar sköldkörtelns hormonbildning och orsakas i regel av brist på jod. En liten klump i nacken och en mindre utväxt i inre hörnet av Mona Lisas vänstra öga skulle vara ytterligare bevis på detta, enligt doktor Mehra.

Finns det andra målningar under Mona Lisa?

Det blev en sensation när franske forskaren Pascal Cotte 2016 utsatte Mona Lisa för ljusstrålar av olika våglängd. Plötsligt visade specialkameran att tavlan inte alls är Leonardo da Vincis ”urbild”.

Det döljer sig nämligen ytterligare tre eller fyra lager under den översta ytan. Bland annat en yngre kvinna som inte alls ler och bär ögonbryn (som Mona Lisa märkligt nog saknar). Samtliga tycks dock föreställa samma ansikte, så kanske perfektionisten Leonardo da Vinci helt enkelt uppdaterade hennes utseende under de fyra år som arbetet tog?


LÄS ÄVEN: Mytomspunna Area 51: Vilka hemligheter döljer sig i den amerikanska öknen?


Varför är hon skadad?

Ja, det är förstås inte modellen, utan tavlan, som har en skada. Eller rättare sagt två. Ett tränat öga kan se att Mona Lisa ursprungligen flankerats av två kolonner, som senare beskurits. Tavlan var alltså aningen större från början. Vem som utfört dådet har aldrig kunnat redas ut. Var det rentav Leonardo da Vinci själv som inte hade plats i packningen när han flyttade till Frankrike 1516?

440 år senare utsattes dessutom Mona Lisa för en syraattack. Och samma år, 1956, kastade någon en sten på tavlan. Idag är målningen skyddad av ­pansarglas.

Var målades tavlan?

Det har diskuterat mycket varifrån Leonardo da Vinci hämtade det vackra landskapet i bakgrunden. Den italienska historikern Carla Glori föreslår att bron över Mona Lisas vänstra axel är Ponte Gobbo, som ligger söder om Piacenza i ­norra Italien. Här finns samma ­böljande kullar som syns på tavlan.

Fast alla håller inte med. Det finns också forskare som menar att de höga bergen tyder på inspiration från Kina. Hur detta ska ha gått till kan dock ingen riktigt svara på.

Leonardo da Vinci. Foto: Wikimedia Commons

Vad betyder hennes pose?

Ingen ifrågasätter att Mona Lisa är ett mästerverk, skapat av en man som visste allt om komposition. Konstvetare påpekar gärna hur Leonardo da Vinci har placerat överkroppen i en mycket medveten och harmonisk pyramidform, där huvudet utgör toppen och armarna basen. Men är detta enbart av estetiska skäl? Eller fanns det en baktanke? Att pyramider tillskrivs magiska krafter visste utan tvivel det italienska geniet. Bland annat ska de hindra kött från att ruttna och göra rakblad vassa.

Vad betyder siffrorna och bokstäverna?

Först när den italienske forskaren Silvano Vinceti 2019 tog hög­upplösta bilder på Mona Lisa upptäcktes några besynnerliga tecken som dittills undgått konstvetarna.

I Mona Lisas högra öga ska man kunna urskilja de mikroskopiska bokstäverna LV och i det vänstra CE (eller möjligen CB). Det första bokstavs­paret föreslås vara konstnärens egna initialer. Det andra saknar ännu en vettig förklaring.

Under bron i bakgrunden kan man också se siffran 72. En teori är att det syftar på år 1472, då floden Trebbia svämmade över och förstörde den bro som nämndes ovan.

Är Mona Lisa en man?

På senare år har det blivit mer eller mindre en sanning att Leonardo da Vinci var homosexuell. Eller var den rättsprocess där han anklagades för sodomi en hämndaktion från en ovän? Oavsett universalgeniets sexuella läggning tycks Mona Lisas anletsdrag påminna förbluffande mycket om konstnären själv. Det menar professor ­Lillian Schwartz på forskningsföretaget Bell Labs som tror att tavlan i själva verket är ett förtäckt självporträtt.

Kanske var Mona Lisa den kvinna Leonardo da Vinci innerst inne drömde om att våga vara?


LÄS ÄVEN: Mysteriet med statyerna på Påskön: Vem reste stenfigurerna – och varför?


Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top