Plötsligt var Mona Lisa försvunnen från Louvren i Paris. Den 22 augusti 1911 larmades Parispolisen – Leonardo da Vincis mästerverk hade försvunnet spårlöst. Jakten gick över hela världen efter det brottssyndikat som polischefen Louis Lépine trodde låg bakom den fräcka kuppen.
Men det var den fattige italienske konstnären Vincenzo Peruggia, som likt ett spöke hade smugit förbi alla vakter och burit ut tavlan från det kända museet för att återföra henne till den italienska fosterjorden.
LÄS ÄVEN: Agatha Christies enda olösta deckargåta: Sitt eget försvinnande
Varje måndagsmorgon var Louvren stängd för besökare, personalen behövde tid att gå igenom samlingarna och damma av de värdefulla rariteterna. Vid tiden före första världskriget så var det världsberömda franska konstmuseet inte någon turistmagnet. Hit kom mest akademiker och förmögna konnässörer. Säkerheten var heller inget att skryta om. Det saknades larm och vakterna var pensionerade soldater som sov sig igenom arbetsdagen så att de skulle ha ork att rulla hatt i Parisnatten.
Så stal Vincenzo Peruggia Mona Lisa
Vincenzo Peruggia var 32 år gammal och på morgonen den 21 augusti hade han styrt stegen mot Louvren för att genomföra tidernas mest omtalade konstkupp.
Klockan var sju när Vincenzo smet in genom den öppna entrén och ljudlöst tassade genom den folktomma salen mot utställningsrummet som han så många gånger arbetat i. Han hade varit en av de förtrogna hos företaget Gobiet, som hade tillverkat skyddsglasen som skyddade målningarna. Vincenzo kände varenda vrå och artefakt som fanns i de väldiga lokalerna.
LÄS ÄVEN: Så lyckades Victor Lustig sälja Eiffeltornet – två gånger
Denna morgon satte han kurs mot andra våningen. Han tittade försiktigt in i salen och såg att den var tom. Framför honom hängde hon, La Gioconda, eller Mona Lisa som vi känner henne. Vincenzo tittade sig omkring innan han plockade ner målningen från den komplicerade upphängningen. Det var egentligen först då som det gick upp för den fattige italienaren vad han hade gjort. Nu fanns det ingen återvändo.
Flydde från Louvren med tavlan under armen
Med andan i halsen flydde Vincenzo genom korridorerna. Han skyndade sig nerför trapporna och det klapprade dovt när sulan träffade det hårda stenmaterialet. Väl nere ryckte han i dörren men den var låst. I fickan hade han en skruvmejsel, och Vincenzo försökte skruva upp handtaget, men delarna lossnade och föll i golvet.
Kort därefter hörs fotsteg. Paniken spred sig i kroppen. Vincenzo satte sig ner för att dölja målningen då en stor, buskig man dök upp. Han hette Sauvet och var rörmokare. Han frågade vad som hänt med dörren. Vincenzo tittade upp och ryckte på axlarna. Därefter låste Sauvet upp dörren och lämnade tjuven i trapphuset.
LÄS ÄVEN: Amelia Earhearts mystiska försvinnande: Var finns förklaringen?
Det hade nu gått 20 minuter sedan stölden och snart skulle personalen upptäcka vad som hänt. Mästertjuven fortsatte sin flykt genom Louvren och bestämde sig för att dölja målningen under sin rock och helt sonika vandra ut genom huvudentrén. Ingen försökte stoppa Vincenzo Peruggia. Ingen lade ens märke till honom när han med bestämda steg försvann från brottsplatsen med den värdefulla målningen i tryggt förvar.
Stölden av da Vincis målning blev en världsnyhet
En stund senare upptäcker personalen att målningen är borta, men ingen reagerar. Det förutsätts att den plockats ner för att lagas. Det var först dagen efter som det gick upp för intendenterna att målningen var borta. Paniken spred sig. Hur kunde Leonardo da Vincis berömda tavla bara försvinna? Samtidigt sprids nyheten över världen genom de nyligen uppförda telegrafledningarna. Stölden av Mona Lisa blev en världsnyhet på bara några timmar.
När telefonen ringde hos polischef Louis Lépine, så visste han redan vad det handlade om. Lépine hade rykte om sig att vara en av världens bästa poliser. En arrogant aristokrat med känsla och nyfikenhet för de moderna polismetoderna. Lépine kallade samman sina bästa män. Fallet måste lösas så snart som möjligt, Frankrikes ära stod på spel. De hade blivit svindlade mitt framför näsan. Under tiden hade Vincenzo Peruggia kommit hem till sin enkla lägenhet i Paris. Han gömde omsorgsfullt tavlan i en träkista under sängen. Insvept i rött siden låg Mona Lisa bland hans verktyg och gamla stövlar.
LÄS ÄVEN: 3 fyrvaktare försvann spårlöst – i en storm som kanske aldrig ägde rum
Oroligt följde Vincenzo polisens jakt i tidningarna. Varje dag blåste journalisterna upp nya otroliga historier. En populär version var att en förmögen samlare låg bakom, och att denne hade anlitat världens bästa tjuvar för att stjäla tavlan.
Ville återföra Mona Lisa till Italien
Vincenzo var bitter på Paris och fransmännen. Precis som alla andra italienska arbetsinvandrare hade han behandlats nedlåtande och rasistiskt under sin tid i Paris. Vincenzo förstod inte hur fransmännen kunde sparka på italienare men sedan frottera sig i landets konstskatter. Han tyckte att det inte var mer än rätt att Mona Lisa skulle få komma hem till Italien igen. Samtidigt var det en känga mot hela det franska samhället.
Leonardo da Vinci hade skapat Mona Lisa mellan 1503 och 1506. Enligt legenden så är det ett porträtt av en förmögen köpmanshustru i Florens, Lisa Gherardini. Tavlan fick namnet Mona Lisa, som betyder damen Lisa, men kallas också La Gioconda eftersom det är femininum av familjenamnet Gherardini.
da Vinci tog med sig målningen till Paris 1516 när han skulle hälsa på hos den franske kungen Francois I, och denne blev så förtjust att han köpte den av sin italienske vän. Mona Lisa hade funnits i Frankrike i nästan 400 år när Vincenzo stal henne från Louvren.
Avancerad teknisk undersökning gjordes på Louvren
Louis Lépine tog till alla knep för att knäcka gåtan. Han använde den nya metoden med fingeravtryck och gjorde en minutiös teknisk undersökning. På väggen där Mona Lisa hade hängt fanns det fyra tomma skruvar. Lépine hängde upp en replika och tog tiden när två konstaplar försökte att plocka ner målningen. Det tog fem minuter. Sedan lät han en museianställd göra detsamma, och för denne tog det bara några sekunder. Då insåg han att tjuven måste känna till museet.
Pablo Picasso anklagades för att ha stulit Mona Lisa
Lépines arrogans skulle bli hans fall. Den franske polischefen kunde inte föreställa sig att brottet begåtts av en fattig och outbildad tjuv som Vincenzo. Istället följde han ett spår som ledde till självaste Pablo Picasso. Vid en husrannsakan fann polisen flera föremål från Louvren, konst som Pablos kroniskt kleptomaniska vän stulit åt honom. Men Lépine lyckades inte binda honom till brottet.
Polisen knackade även på hos den fattige italienaren. De besökte alla som arbetat på Louvren de senaste åren. Polismannen gjorde en snabb koll av lägenheten och drack sedan kaffe med Vincenzo. Under kaffebordet fanns Mona Lisa …
LÄS ÄVEN: Terracottaarmén upptäcktes av en slump – ingen kände till jättemonumentet
Två år efter brottet lämnade Vincenzo Peruggia Paris och reste hem till Italien och den lilla staden Dumenza norr om Milano. Här hade han växt upp och lärt sig att både måla och stjäla. En sägen från bygden säger att han en natt klättrade över prästgården för att stjäla vindruvor, men avslöjades av kyrkoherden, som gav honom både fri tillgång till trädgården och ett par lire att köpa ost.
Vincenzo Peruggia försökte sälja da Vincis tavla
Till slut var det den italienske polisen som tog Vincenzo Peruggia när han försökte sälja tavlan till konsthandlare i Florens. Frankrike krävde ett hårt straff, men det italienska folket försvarade sin tjuv och han fick tolv månaders fängelse, varav han avtjänade sju.
Efter fängelset tog Vincenzo Peruggia värvning och drog ut i första världskriget. Men han blev tillfångatagen och satt som krigsfånge hos österrikarna i två år. När kriget tagit slut och Europa försökte resa sig ur sina ruiner försökte Vincenzo tillsammans med sin hustru Annunciata att hitta jobb hemma i Italien, men de tvingades till Paris som många andra. Han dog av en hjärtinfarkt på sin födelsedag 1925, endast 44 år gammal.
Dottern Celestina försvarade sin pappas handlingar fram till sin bortgång 2011. Enligt henne och många andra var Vincenzo en gentlemannatjuv med hederliga motiv.
Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier
Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier