Test: Bästa sällskapsspelen 2023 – årets julklapp

Sällskapsspelet förenar oss i glädje och spänning och har utsetts till årets julklapp. Vi har testat tio intressanta nyheter – spel som passar strategen, de yngsta eller kompisgänget som vill ha en rolig stund!

Under vinterhelgerna vill vi gärna få tid för att umgås med nära och kära och samtidigt koppla bort allvaret en stund. Att samlas kring ett roligt spelbräde ger en härlig stunds avkoppling.

Årets julklapp 2023

Intresset för sällskapsspel har varit stort under flera år och brädspelsboomen är här för att stanna, konstaterar Handelns utredningsinstitut som utser årets julklapp.

Vår favorit i år är “Fauna” som också utsetts till Årets familjespel av branschorganisationen Lek och baby. Ett roligt spel med två olika svårighetsnivåer. Även den som inte kan så mycket om djurvärlden kan samla poäng. Dessutom lärde vi oss nya saker under spelets gång.

Sällskapsspel för yngre barn

Bland de minsta var favoriten “Musse och Helium ABC”. Det är spännande för den som börjat erövra alfabetet att ta sig fram i spelet. Att det finns flera olika svårighetsnivåer gör att det fungerar i olika åldrar. “Dinosauriespelet” gillades också av de yngre.

”Säg inte ehh” – kul för kompisgänget

För kompisgänget var “Säg inte ehh” en kul utmaning. Här gäller att hålla tungan rätt i mun och vara snabb. Roligt att få spela i lag.

Bland våra spelare gillades inte “Mia London”, de tyckte att spelet snabbt blev lite tråkigt. “Griniga gamla surgubbar” var också en vattendelare och det är kanske värt att fundera kring vem som ska få detta spel.

Påminner om Monopol

Inga av våra spel är rena resespel som kommer i små förpackningar att enkelt plocka upp på exempelvis tåget. Men vi tycker ändå att bland andra “Vattenfall” och “Pizza Pronto” kan fungera att ta med.

För den som tycker om klassiska “Monopol” kan “Hotel” bli en värdig ersättare. Här gäller det att bli framgångsrik inom hotellbranschen och leda sina medspelare i konkurs.

Vill man ge sig ut på äventyr och leta försvunna föremål är “Sydamerikas hemligheter” ett bra val. Lite många regler att klura ut, men när man väl gjort det är spelet spännande.

Så gjordes testet

Vi lät fem grupper, familjer och kompisgäng i åldrarna 5-65 år, testa våra spel. De har bedömt hur roliga spelen är, vilka åldrar de fungerar för, om det är lätt att förstå regler och komma igång och till slut har de gett ett helhetsbetyg på spelupplevelsen. Fem är högsta betyg och ett lägsta. Spelen går att hitta i leksaksaffärer och andra butiker som säljer spel eller i olika

Speltest – från lägst till högst betyg

Mia London och fallet med de 625 uslingarna – lätt att ledsna på

Pris: 235 kr

Förlag: Brädspel

Ålder: 5 år och uppåt

Antal spelare: 2-4

Speltid: 10 min

Information: Brädspel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Den berömda detektiven Mia London behöver hjälp med att peka ut boven i ett knepigt fall. Deltagarna ska med hjälp av accessoarer identifiera boven.

Kommentar: Det är enkelt att förstå reglerna och spelet kan komma igång snabbt. Kräver inga större ytor. Kan fungera på resa. Våra spelare ledsnade dock ganska snabbt. Tredje plats i Årets barnspel 2023.

Passar för: Hela familjen men max antal som kan spela är fyra. Passar den som är bra på att minnas detaljer och gillar Memory.

Betyg: 2 av 5

Vattenfall – enkelt att ta med

Pris: 219 kr

Förlag: Wow Entertainment

Ålder: 5 år och uppåt

Antal spelare: 2-4

Speltid: 30 min

Information: Wowentertainment.se

Skrattfaktor: 2

Vad går det ut på: Flytta dina spelpjäser över vattenfallet för att vinna rubiner men akta dig för att ramla i. När en spelare fått över sina spelare till andra sidan är spelet slut och den som har flest rubiner vinner.

Kommentar: Spelet ryms i kartongen det kommer i och tar därmed ganska liten plats. Reglerna är tydliga och det går snabbt att komma igång. Risk att träpolletterna som ska fylla vattenytan ramlar ned på golvet.

Passar för: Ett enkelt spel som går snabbt att starta och ganska snabbt att spela igenom. 

Betyg: 3 av 5

Dinosauriespelet – passar de yngre barnen

Pris: 399 kr

Förlag: Kärnan

Ålder: 5 år och uppåt

Antal spelare:2-4

Speltid: 30 min

Information: Egmontkarnan.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Havsmonstret har tagit baby-dino till fånga på ön. Det gäller för dig att rädda honom genom att samla vattensteg för att komma ut till ön. Du kan utmana dina medspelare för att få fler vattensteg. Men akta dig för havsmonstret som stjäl steg. Flygödlan kan hjälpa dig framåt. Den som först tar sig till ön och befriar baby-dino vinner.

Kommentar: Ett spel som gillades av våra yngre deltagare. Spännande med monster och flygödla. Medan det var lite för enkelt upplägg för de äldre barnen.

Passar för: Den som gillar monster, som inte är så farliga, och fascineras av flygödlor.

Betyg: 3 av 5


LÄS ÄVEN: Test: Årets roligaste sällskapsspel 2022


Pizza Pronto – roligast för de yngre

Pris: 299 kr

Förlag: Alfspel

Ålder: 7 år och uppåt

Antal spelare: 2-4

Speltid: 15 min

Information: Alfspel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Samla ingredienser för att baka pizzor. De som först bakar pizzor värda 21 napolitanska lire vinner.

Kommentar: Enkelt att komma igång med. Inga små delar som riskerar att försvinna. Här får den som vågar utmana sin tur med tärningen och klura över när det är dags att baka sin pizza.

Passar för: Roligast för de yngre och de något äldre. Tonåringarna tröttnade efter en stund. Roligast var att försöka tänka smart kring pizzabakandet.

Betyg: 3 av 5

Griniga gamla surgubbar – vattendelare

Pris: 195 kr

Förlag: Wow Entertainment

Ålder: 12 år och uppåt

Antal spelare: 3-8

Speltid: 20-30 min

Information: Wowentertainment.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: I varje omgång läggs tre påståenden upp. Du ska välja vilket påstående som irriterar dig mest av dessa, utan att avslöja för medspelarna. Därefter satsar du poängpollett utifrån hur du tror att dina medspelare röstat. När det är gjort vänder alla spelare upp sina röstkort. Den eller de som satsat på det vinnande påståendet vinner sina polletter. Den som samlar på sig mest poäng vinner.

Kommentar: För oss tog det en stund att klura ut reglerna. Några av oss irriterade sig på de olika påståendena. Kanske var vi ett gäng riktiga surgubbar.

Passar för: Den som tycker sig känna sitt sällskap och tror sig kunna klura ut hur motspelarna tänker i olika frågor. Roligast om man inte känner varandra så väl. Gillades inte av tonåringarna.

Betyg: 3 av 5

Hotel – för den som gillar Monopol

Pris: 449 kr

Förlag: Alga

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 2-4

Speltid: 40 min

Information: Algaspel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Här gäller det att bli en framgångsrik hotellmagnat som får gästerna att återvända och medspelarna att bli bankrutta.

Kommentar: Ett spel som lanserades första gången 1986 är nu tillbaka. Påminner lite om Monopol även om det här är avgränsat till att bygga hotell och förbättra dem eftersom. Lite bökigt att montera hotellen. Här finns många små bitar som riskerar att försvinna.

Passar för: Den som gillar Monopol och liknande spel. De som tyckte om att göra oss andra bankrutt gillade spelet.

Betyg: 4 av 5


LÄS ÄVEN: Smaktest: Vaniljglass – från billigast till dyrast


Musse & Helium ABC – gör alfabetet roligt

Pris: 199 kr

Förlag: Alga

Ålder: 4 år och uppåt

Antal spelare: 1-3

Speltid: 20-30 min

Information: Algaspel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Matcha rätt bokstav på spelbrickan med rätt bokstavskort. Det finns sju olika svårighetsgrader. Från stora bokstäver till bildkort. Den som först fyller sin bricka med rätta kort vinner.

Kommentar: Ett spel som är lätt att ta med sig. Går snabbt att komma igång med. Det är enkelt för alla att rätta och se om man löst sin bricka. Finns även en variant med siffror.

Passar för: Ett roligt spel för den som börjat få grepp om bokstäver. I och med att det finns olika svårighetsgrader fungerar spelet bra några år uppåt i åldrarna.

Betyg: 4 av 5

Sydamerikas hemligheter – höjer stämning och tempo

Pris: 299 kr

Förlag: Alfspel

Ålder: 7 år och uppåt

Antal spelare: 2-4

Speltid: 20 min

Information: Alfpsel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Du reser runt i Sydamerika för att hitta ledtrådar som leder dig fram till försvunna föremål. Den som först lyckas hitta föremålen vinner. 

Kommentar: Det krävs en del läsande för att komma igång och vi hade lite svårt i början. Men när vi fick kläm på reglerna gillade vi det. Ett spännande spel som lockar fram tävlingsnerven. Andra plats i Årets barnspel 2023.

Passar för: Höjer stämning och tempot under loja lediga dagar. Krävs lite strategitänk. 

Betyg: 4 av 5

Säg inte ehh… – lockar till skratt

Pris: 338 kr

Förlag: Kärnan

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 4-10

Speltid: 20 min

Information: Egmontkarnan.se

Skrattfaktor: 5

Vad går det ut på: Här spelar man i två lag. Och det gäller att på tid beskriva ordpar för medspelarna, utan att säga ehh, uhm eller öhh. Gissar medspelarna rätt får ni flytta fram på spelplanen blir det fel och motståndarna märker det får de flytta framåt. Under spelets gång tillkommer regler, som gör det svårare. Vinner gör det lag som först når mål.

Kommentar: Det här var ett spel som höjde stämningen snabbt och rev ner en hel del skratt. Vi upptäckte hur lätt det är att ta till utfyllnadsord när det tar lite stopp.

Passar för: Den som är snabbtänkt och gillar att associera. Men det gäller också att klara av att vara tydlig.

Betyg: 4+ av 5


VINN SPELET: Svara på en fråga och var med och tävla om spelet här!


Fauna – bäst i test

Pris: 449 kr

Förlag: Brädspel

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 2-6

Speltid: 45-60 min

Information: Brädspel.se

Skrattfaktor: 3

Vad går det ut på: Svara rätt på i vilka områden – land eller hav – ett djur finns. Klarar du också av längd, vikt eller andra fakta kan du plocka många poäng.

Kommentar: Årets familjespel 2023. Enkelt att förstå reglerna och lätt att komma igång. Stor spelplan gör att det krävs lite yta. Små detaljer som kan tappas bort. Två olika svårighetsgrader.

Passar för: En av favoriterna bland årets spel. Även om man inte kan så mycket om djur går det att ta sig framåt på spelplanen med lite klurighet. Dessutom lär man sig nya saker under spelets gång.

Betyg: 5 av 5


LÄS ÄVEN: Mer hushållspapper för pengarna – bästa och sämsta hushållspappret


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top