Test: Årets roligaste sällskapsspel 2022

Vi testar sätter betyg på några av årets sällskapsspel! Vi har testat åtta spel och hittat favoriter både för barn och äldre. Hitta årets bästa och sämsta sällskapsspel här.

Vad gör man under långhelgen mellan frukostgröten och eftermiddagsfikat? När man promenerat sig frusen men tv-soffan inte lockar? Jo, utmanar varandra på spelplanen, förstås!

Sällskapsspel som passar över generationerna

Årets spelnyheter rymmer allt från rena frågespel till nostalgitripper och strategiska utmaningar. Inför helger när släkten samlas vill vi gärna ta fram spel som fungerar över generationerna. Ett spel som passar bra för det är ”Rita och gissa helt upp och ner”. Klarar du att släppa loss kreativiteten är detta ett spel som lockar till många glada skratt. De störande tutorna som följer med gillades inte av vår panel, men det går bra att spela utan dem.

Frågespel att ha med på resa

Frågespelen ”Djurquiz” och ”0-100 Jorden runt” är också spel som passar för olika åldrar och som dessutom är enkla att ta med på resan, eftersom de inte kräver stor plats.

Sällskapsspel för yngre och äldre

För de lite äldre var ”Retro” den absoluta favoriten. Ett spel där man fyller sin tidslinje med svar på frågor från 1950- till 2010-talet. Dessutom var det kul att få göra sina topplistor och jämföra för att se vad vi tycker lika om. Den som spelat ”När då då” känner igen tidslinjen men det här spelet innehåller mer, så vi tycker det är väl värt att satsa på trots att det är lite dyrare.

Barnens favorit var ”Musse & Helium och jakten på guldosten”. Spelet bygger på karaktärerna i Camilla Brincks böcker och hade hög igenkänningsfaktor bland de yngre. Vi tyckte också att det passade bra att spela tillsammans med mormor/farmor och morfar/farfar. Men det kräver ganska stor yta för att få plats med hela spelplanen.

Årets familjespel 2022 Kvacksalvare gillade även vår testpanel

”Nelly Rapp” är också en välkänd figur från böcker och film. Här gäller det att jaga rätt på vampyren. Det tog lite tid att få kläm på reglerna, men när vi väl gjort det var det ett uppskattat spel.

”Kampen i New Yorks kloaker” såg väldigt lovande ut när vi öppnade kartongen. Men det var många regler att sätta sig in i och mycket olika delar att hålla reda på så vi tappade lite sugen. Kanske berodde det på att vi inte hade någon som var helt entusiastisk över strategispel i vår grupp.

”Kvacksalvare” utsågs till Årets familjespel 2022 och är även det ett strategispel. Men det tilltalade våra spelare betydligt mer, framför allt tonåringarna som gillade att utmana och testa olika varianter för att skapa det mest kraftfulla elixiret.

Så gjordes testet

Vi lät fyra familjer, i åldrarna 5-61 år, testa våra spel. De har bedömt hur roliga spelen är, vilka åldrar de fungerar för, om det är lät att förstå regler och komma igång och till har de gett ett helhetsbetyg på spelupplevelsen. Fem är högsta betyg och ett lägsta. Spelen går att hitta i leksaksaffärer och andra butiker som säljer spel eller i olika nätbutiker.

Frågespelet Djurquiz
Passar särskilt den djurintresserade!

Djurquiz – perfekt på resan

Pris: 129 kronor

Förlag: Nicotext

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2 och uppåt

Speltid: 15 minuter

Information: nicotext.com

Skrattfaktor: 3 av 5

Vad går det ut på? Svara på kluriga frågor om djur. Den som svarar rätt får frågekortet. Flest kort i slutet av spelet vinner.

Kommentar: En kortlek med frågor som är praktisk att ta med på resa. Totalt 220 frågor. Reglerna är enkla och det går att bygga ut med egna regler, t ex spela på tid.

Passar för: Hela familjen. Men allra bäst för den djurintresserade.

Betyg: 3 av 5

Sällskapsspel Nelly Rapps vampyrjakt
Det tog en stund innan spelet flöt på.

Nelly Rapps Vampyrjakt – klurigt

Pris: 219 kronor

Förlag: Kärnan

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2-4

Speltid: Cirka 20 minuter

Information: egmontkarnan.se

Skrattfaktor: 3 av 5

Vad går det ut på? En vampyr härjar i trakten och det är upp till Nelly Rapp och hennes sällskap att stoppa den. Det gäller att ta sig över spelplanen till Vampyrslottet och stoppa vampyren. Den som kommer fram först vinner.

Kommentar: Smidigt med få delar och tar ganska liten plats. Vi hade dock lite svårt att lära oss alla regler och det tog en stund innan spelet flöt på.

Passar för: De som gillar böcker och film om Nelly Rapp och lite kluriga spel.

Betyg: 3 av 5

Sällskapsspel Rita och gissa upp och ner.
Ett spel som bjuder på många skratt!

Rita och gissa helt upp och ned – våga vara kreativ

Pris: 295 kronor

Förlag: Alfspel

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 4-8 i lag

Speltid: Cirka 20 minuter

Information: alfspel.se

Skrattfaktor: 4 av 5

Vad går det ut på? Det gäller att rita och gissa rätt på så många ord som möjligt under 45 sek. Tvisten är att den som ritar måste göra det upp och ned på en tavla som man hänger om halsen. Det finns ”tjuvbrickor” som gör att man får stjäla brickor från något motståndarlag. Det lag som först fyller sin rad med brickor vinner.

Kommentar: Det blir snabbt högljutt och många skratt när vi drar igång spelet. Här finns även en uppsättning tutor som kan användas för att störa motståndarlaget. Vi valde att inte använda dem – det blev lite för stökigt.

Passar för: Här behöver man inte vara en skicklig tecknare. Kreativitet är ett plus. 

Betyg: 4+ av 5

Musse och Helium jakten på guldosten
Toppbetyg till spännande jakt.

Musse & Helium Jakten på guldosten – barnens favorit

Pris: 299 kronor

Förlag: Alga

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2-5

Speltid: 15-30 minuter

Information: algaspel.se

Skrattfaktor: 3 av 5

Vad går det ut på? Spelet bygger på Camilla Brincks böcker. Vi får kliva in i Musse och Heliums värld och kämpa mot otäcka duvjägare. Fyra äventyr ryms på spelplanen. Den som först hittar guldosten vinner.

Kommentar: Spelet kräver gott om yta för att få plats med spelplanens olika delar. Ganska många lösa delar att hålla reda på. Lätt att förstå reglerna och gick snabbt att komma igång.

Passar för: Barnfamiljen, men också ett kul spel för barnbarnen och mor-/farföräldrar. Barnens favorit.

Betyg: 5 av 5

Frågespel 0-100 Jorden runt
Passar alla som bänkar sig framför “På spåret”.

0-100 Jorden runt – för den resglada

Pris: 329 kronor

Förlag: MIG

Ålder: Från 14 år

Antal spelare: 2 och uppåt, eller i lag

Speltid: Från 10 minuter

Information: playmig.com

Skrattfaktor: 3 av 5

Vad går det ut på? Frågespel om resor, geografi och upplevelser där svaret alltid är en siffra mellan 0 och 100. Det gäller att samla så lite poäng som möjligt. Poängen är skillnaden mellan ditt svar och det rätta svaret. Exakt rätt svar belönas med -10.

Kommentar: Det går snabbt att spela och tar ganska liten plats, vilket gör det enkelt att ta med sig på resa. Innehåller 1 064 frågor. Du kan ta dig långt även om du inte kan de exakta svaren.

Passar för: Alla som bänkar sig framför “På spåret”.

Betyg: 3 av 5

Strategispel Kampen om New Yorks kloaker.
Sämst betyg i testet, men kan passa de som gillar strategispel.

Kampen i New Yorks kloaker – många regler

Pris: 339 kronor

Förlag: Wow Entertainment

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 1-4

Speltid: 30 minuter

Information: wowentertainment.se

Skrattfaktor: 2 av 5

Vad går det ut på? Nere i New Yorks kloaker gömmer sig en gigantisk vit krokodil. Spelarna ska tillsammans besegra djuret genom att samla på sig magiska krafter, styrka och smarthet. Det går att välja olika svårighetsgrad.

Kommentar: Vi hade svårt att komma igång. Mycket text och regler att ta sig igenom. En ganska stor spelplan och många delar att hålla reda på.

Passar för: De som gillar strategispel.

Betyg: 2 av 5

Kvacksalvare årets familjespel
Årets familjespel faller även våra testare i smaken.

Kvacksalvare – utsett till Årets familjespel

Pris: 359 kronor

Förlag: Brädspel.se

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2-4

Speltid: 45 minuter

Information: brädspel.se

Skrattfaktor: 3 av 5

Vad går det ut på? Strategispel där ni är bedragare och kvacksalvare som ska brygga hemliga elixir med ingredienser som dras ur en tygpåse. Men det gäller att vara smart, med för kraftfulla ingredienser kan hela kitteln explodera. Den spelare som når högst poäng vinner.

Kommentar: Utnämnt till “Årets familjespel”. Det tar en stund att läsa igenom regelhäftet men det är enkelt att förstå upplägget och går snabbt att komma igång. Kräver lite plats.

Passar för: Gillades bäst av tonåringarna med förkärlek för strategispel.

Betyg: 4+ av 5

Sällskapsspel retro
Högst skrattfaktor!

Retro – toppbetyg till favorit

Pris: 569 kronor

Förlag: Kärnan

Ålder: Från 15 år

Antal spelare: 3-6

Speltid: Cirka 60 minuter

Information: egmontkarnan.se

Skrattfaktor: 5 av 5

Vad går det ut på? Svara på frågor som rör personer, händelser och annat från 1950- till 2010-talet. Samla poäng genom att svara rätt och jämföra topplistor över olika saker. Den som först fyller sin tidslinje avslutar spelet och den som samlat mest poäng vinner.

Kommentar: Påminner lite om spelet “När då då” med sin tidslinje. Tidslinjen över fem årtionden kräver lite utrymme men i övrigt är spelet lätt att hantera.

Passar för: Favorit hos de som är lite äldre. En härlig nostalgisk resa. Bra för den som vet lite om mycket.

Betyg: 5 av 5

Scroll to Top