Smaktest: Bästa och sämsta pennepastan

En pålitlig och trogen vän i köket är pasta som vi äter både till vardag och fest. I detta test av penne provsmakar vi alla ­varianter, från vit pasta och fullkorn till en ­glutenfri sort. En klassiker hamnar i topp.

Pasta är en lättlagad favorit för många. Dessutom är pasta ­enkel att tillverka med få råvaror – oftast bara vetemjöl och vatten, som de i vårt test. Durum anses vara det bästa vetet, eftersom det har hög glutenhalt med långa trådar som gör pastan smidig och formbar. Pastalandet Italien har också ett bra klimat för odling av durumvete. Italienarna själva äter 25 kilo per person och år medan vi svenskar äter runt 9 kilo.

I detta test är all pasta gjord på durumvete förutom den som är glutenfri. Penne-rören är räfflade för att såsen ska fästa bra. I pennerörens hålrum kan också den goda såsen samlas. 

Så testade vi

I testgruppen fanns fem personer i åldrar från 27 till 62 år. Vi har testat torr penne som kokats i saltat vatten. Det var fokus på att smaka enbart på pasta, men vi har även ätit den ihop med sås. Vi har mätt längden på de kokade pastarören, och varje sort har lite olika storlekar. Priset kan variera i butiker och vid näthandel. Betygen är 1–5 där 5 är det bästa värdet.

Konsistens och smak skiljer sig åt

Det skiljer en hel del mellan pastasorterna vad gäller konsistens och smak. Testgänget gillar särskilt tre sorter. I topp är Barilla som är spänstig med klassisk pastasmak. Ppura är också god och även den i större storlek, liknande Barilla. En mindre pastastorlek smög sig också upp i testets toppskikt och det är Ica Eco med härligt tuggig konsistens. Sorterna från Ppura och Ica är ekologiska.

De flesta testare gillar den större varianten av penne, medan några uppskattar en mindre storlek – om den också har bra tuggkänsla. En mindre penne som är för porös med mjölig smak kommer från Garant. Där fick vi ösa på med riklig mängd sås.

Änglamark är i större modell med bra tuggmotstånd, men problemet är att rören delar upp sig i avlånga bitar och smaken är trist. Ett plus med både Garant och Änglamark är att de är ekologiska.

I testet finns även pasta av fullkornsvetemjöl. En fördel är ett högre näringsvärde med mer kostfibrer, B-vitaminer och mineraler som fosfor, magnesium och järn. Jämfört med vit pasta ger fullkorn långsammare kolhydrater vilket innebär att blodsockret inte höjs lika fort. 

Delade meningar om fullkornspasta och fadd glutenfri pasta

Några testare tycker att fullkornssmaken är helt okej, medan andra inte gillar den. Kanske är det ovanan att äta fullkornspasta som spelar in. Eftersom åsikterna är så delade hamnar dessa sorter mitt i betygsskalan. Både Markatta och Kungsörnen är av mindre storlek, där Kungsörnens är något tjockare och mer spänstig. Markatta är ekologisk och smakrik med 100 procent fullkorn och Kungsörnen, med 55 procent fullkorn, har en lenare smak.

Vi har även testat glutenfri pasta från Urtekram som är gjord på mjöl från majs, ris, bovete och quinoa. Bra att glutenfritt finns och att sorten är ekologisk. Men tyvärr är konsistensen kornig utan spänst och smaken är fadd. 

Ett blandat resultat alltså, och testet visar att det i mycket handlar om tycke och smak i val av pastasort och storlek. Spana in testet nedan och prova dig sedan fram till din favorit. Och ge gärna fullkornspasta en chans. 

Smaktest: Pasta penne – från billigast till dyrast

Penne pasta från Garant

Garant Eco Penne rigate – porös och tråkig smak

Pris/kilopris: 17,95/35,90 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete. Kan innehålla spår av soja.

Producerad: Ursprung EU

Rek koktid: 11-13 minuter

Storlek och färg: Mindre storlek 3,5-4,2 mm lång. Mörkare gul färg.

Köpinfo: garantskafferiet.se

Plus: Billigast. Fin färg. Ekologisk.

Minus: Trist mjölig smak. Pastan är porös och håller ihop dåligt. Väldigt liten storlek tycker några.

Betyg: 2 av 5

Penne pasta Barilla

Barilla Penne Rigate – klassiskt god favorit

Pris/kilopris: 18,95/37,90 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete. Kan innehålla spår av sojabönor och senap.

Producerad: Italienskt företag med tillverkning i 25 länder.

Rek koktid: 11 minuter

Storlek och färg: Större sort 4,3-5 mm lång. Lite mörkare gul färg.

Köpinfo: barilla.com

Plus: Klassiskt god pastasmak. Bra tuggmotstånd och spänst. Större modell som de flesta gillar. Fin färg.

Minus: För stor tycker en testare.

Betyg: 5 av 5

Änglamark pasta penne

Änglamark Ekologisk Penne – trist smak

Pris/kilopris: 19,95/39,90 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete

Producerad: Av ett italienskt företag

Rek koktid: 10-12 minuter

Storlek och färg: Större sort 4,3-4,8 mm lång. Blekgul färg.

Köpinfo: coop.se

Plus: Gott tuggmotstånd eftersom pastan är tjockare. Ekologisk.

Minus: Rören delar upp sig i avlånga bitar, som delvis blir hårda att tugga. För stor tycker en testare. Trist smak.

Betyg: 2 av 5

Pastans långa historia

Vid utgrävningar i Kina hittades en 4 000 år gammal skål med spagettiliknande pasta gjord på hirs. På 800-talet tillverkade ­araberna torkad pasta för att den skulle hålla under långa resor i öknen. I Italien började pasta att tillverkas på ­1000-talet i ­Palermo. Till Sverige kom pastan via det franska hovet på 1600-talet. Det äldsta bevarade receptet med stuvade ­makaroner finns i Cajsa Wargs bok “Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” från 1755. 

Ica i love eco pasta penne

Ica Eco Penne Rigate – bra konsistens

Pris/kilopris: 22,95/45,90 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete

Producerad: Info saknar, men är eko-certifierade företag.

Rek koktid: 11 minuter

Storlek och färg: Mindre storlek 3,5-4 mm lång. Ljust gul färg.

Köpinfo: ica.se

Plus: Härligt tuggig konsistens och gillas av de flesta. Bra och rätt neutral smak. Fin färg. Ekologisk.

Minus: I minste laget tycker några testare.

Betyg: 4 av 5

Ppura penne pasta

Ppura Penne – nästan full pott till bra tuggmotstånd

Pris/kilopris: 39/78 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete

Producerad: Italien

Rek koktid: 8-10 minuter

Storlek och färg: Större stort 4,3-4,7 mm lång. Blek gulvit färg.

Köpinfo: delitea.se

Plus: Spänstig med tuggmotstånd. God, len smak. Större modell som de flesta gillar. Ekologisk.

Minus: Högre pris. Väl stor tycker en testare.

Betyg: 4+ av 5

Kungsörnen penne pasta

Kungsörnen Fullkorspasta Penne – bästa fullkorn

Pris/kilopris: 21,95/43,90 kr

Vikt: 500 gram

Råvara: Durumvete, drygt hälften fullkorn

Producerad: Sverige (i Sörmland)

Rek koktid: 8-9 minuter

Storlek och färg: Mindre storlek 3,3-3,7 mm lång. Brunbeige färg.

Köpinfo: kungsornen.se

Plus: Bra tuggmotstånd. Mildare smak av fullkorn och rätt god tycker några. Mer kostfiber, mineraler och vitaminer än vit pasta.

Minus: Fullkorn gillas mindre av några testare. Brödig eftersmak. Väl liten storlek tycker några.

Betyg: 3+ av 5.

Kung markatta penne pasta

Kung Markatta Penne Fullkorn – i minsta laget

Pris/kilopris: 58 kr

Vikt: Tvåpack x 500 gram

Råvara: Fullkornsmjöl av durumvete

Producerad: Anges ej, men mjöl från Italien.

Rek koktid: 7-8 minuter

Storlek och färg: Mindre storlek 3-3,5 mm lång. Brunbeige färg.

Köpinfo: kungmarkatta.se

Plus: Smakrikt fullkorn som är rätt okej tycker några. Ekologisk. Mer kostfiber, mineraler och vitaminer än vit pasta.

Minus: Fullkorn gillas mindre av några testare. Inte bästa spänst. Brödig eftersmak. I minsta laget tycker några.

Betyg: 3 av 5

Glutenfri pasta urtekram penne

Urtekram Penne Glutenfri – dyrt bottennapp

Pris/kilopris: 26/104 kr

Vikt: 250 gram

Råvara: Mjöl från majs, ris, bovete och quinoa

Producerad: Italien

Rek koktid: 12-14 minuter

Storlek och färg: Mindre sort 3,3-4 mm lång. Mörkare gulbeige färg.

Köpinfo: apotea.se

Plus: Bra att det finns glutenfri pasta. Fin färg.

Minus: Korning och seg konsistens. Dålig spänst och sämre tuggmotstånd. Fadd smak. Högre pris.

Betyg: 1 av 5

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top