Därför kan semlan du äter på fettisdagen vara en riktig miljöbov

68 liter – så mycket vatten går det åt för att odla mandeln till mandelmassan i en enda semla.

Hetvägg, fastlagsbulle, fettisdagsbulle. Kär semla har många namn. Men under den vispade grädden döljer sig oftast en mycket vattenkrävande liten nöt: mandeln i mandelmassan. 

För att göra mandelmassa till en enda semla går det åt cirka 17 mandlar (Semlorna kan förstås ha mer eller mindre mandelmassa). 

För att producera en mandel går det åt minst fyra liter vatten – om mandeln odlas i Kalifornien vilket 80 procent av alla världens mandlar gör. 

Det innebär att det går åt minst 68 liter vatten för att göra mandelmassa till en enda semla. (Uppgifterna om antalet liter vatten per mandel går isär, en del menar att det går åt betydligt mer.)

Odlas med grundvatten

På fettisdagen sätter vi svenskar i oss upp emot sex miljoner semlor. Om alla semlor innehåller mandelmassa kommer det gå åt minst 400 000 000 liter vatten bara till mandelmassan – om mandeln är odlad i torra Kalifornien. 

Räknar man med att vi svenskar äter mellan 40 och 60 miljoner semlor under en säsong (branschens egna uppgifter) blir siffran svindlande. 

Merparten av världens mandlar produceras i just Kalifornien som drabbats av torka i många år. För att få tag i vatten gräver nu nötodlarna så djupa brunnar att grundvattnet hotas. 

Därför kan semlan du äter på fettisdagen vara en riktig miljöbov
Vattenbristen och extremvädret orsakade skogsbränder som drabbade 185 000 hektar i Kalifornien förra året (i Sverige brann 25 000 hektar mark). Foto: Getty Images

Ökar risken för extremväder

– Det allvarliga är inte hur mycket vatten som går åt per kilo odlad mandel utan vilket vatten som går åt. Odlar man med regnvatten eller vatten som löpande fylls på är det en helt annan sak än om man odlar med grundvatten från ett sinande grundvattenmagasin, konstaterar Tomas Johansson, utredare för vattenhushållning på miljöanalysenheten på Jordbruksverket.

Stor import av mandlar

Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket, anser att mandelodling har en negativ påverkan på miljön på flera sätt.

–  Mandeln är en elak liten gröda på det sättet att den kräver så vansinnigt mycket vatten, säger han och påminner om skogsbränderna i Kalifornien som under förra året drabbade betydligt större områden än vad de svenska skogsbränderna gjorde.

– Med vattenbrist ökar risken för skogsbränder och möjligheterna att släcka dem minskar. Bränder ger enorma utsläpp av växthusgaser och ökar även risken för mer extrem­väder. Indirekt påverkar därmed mandelodlingen i Kalifornien resten av världen. 

Stora mandelmassetillverkare importerar ofta sin mandel från just Kalifornien. 

Ett exempel är Odense som säljer mandelmassa och marsipan till både konsumenter, bagerier, konditorier och industrin. Företaget har, enligt egen uppigft, 60 procent av marknaden. 

Schöttinger, som är annan en stor producent av mandelmassa, uppger att man importerar 400 ton mandlar per år – främst från Kalifornien. 

Därför kan semlan du äter på fettisdagen vara en riktig miljöbov
Mandeln finns i en liten grågrön stenfrukt som växer på träd. Foto: Getty Images

Ursprungsland saknas

Som konsument är det inte lätt att veta varifrån mandlarna kommer eftersom det är få företag som uppger ursprungsland på förpackningen.  Ett av dem som inte gör det är Nutisal.

– Eftersom Nutisals mixpåsar ofta innehåller råvaror från flera olika länder har vi valt att inte skriva ut ursprungsland på förpackningen, svarar Helena Anton på Cloetta där Nutisal ingår. 

Inte heller Risenta, som bland annat tillverkar mandelmjöl, uppger ursprungsland. 

Eva Berglie på Risenta förklarar varför:

– Även om det inte är ett lagkrav hade vi gärna velat skriva ut ursprunget, men det försvåras av att vi behöver köpa råvara från olika länder beroende på tillgänglighet vilket i sig påverkas av väder, säsong etcetera, säger hon och tillägger:

– Vi skulle behöva byta förpackning varje gång vi uppdaterar ursprung. Det ser vi inte som försvarbart ur miljöhänsyn. Ofta är det dessutom mycket ont om plats på förpackningarna och vi måste då prioritera den information som lagen kräver. 

Mandlar som odlas i Europa har mindre klimatpåverkan än de som odlas i Kalifornien.

– Mandelträdsorter som odlas i Medelhavsområdet är mer resistenta mot torka jämfört med de kaliforniska mandlarna som måste bevattnas och därmed belastar miljön, säger Felicia Thörnfeldt på Biofood som köper sina mandlar från Spanien.

Importerar från Europa 

Saltå Kvarn importerar mandlar från Italien.

– Vi tycker att både smaken och odlingsförhållandena för de sicilianska mandlarna är bättre, säger kategorichef Sara Herza och berättar att sötmandel ympas in på en bittermandelstam. 

– Bittermandelträdet är väldigt torktåligt och under vintern faller en del regn. Det är därför ovanligt med bevattning av mandelodlingar på Sicilien. Vår odlare har dessutom en egen vattenkälla och samlar in regnvatten. 

Fråga i affären

Hur ska man då tänka som konsument?

– Jag skulle nog vara sparsam med att köpa mandel och fråga efter miljömässigt bra odlade mandlar i affären, säger Hasse Berglund på Naturvårdsverket.

Kjell Sjödahl Svensson på Krav:

– Mitt råd är att köpa mandel från länder där vattentillgången är bättre. 

Därför kan semlan du äter på fettisdagen vara en riktig miljöbov
Semlan – härligt god, men smakar det så kostar det. Foto: Getty Images

Härifrån kommer företagens mandlar

Axfood (Hemköp och Willys) Främst USA och Australien men även Spanien. 
Biofood Spanien.
Coop USA, Spanien, Australien. 
Estrella Australien, Spanien, USA.
Ica Främst Kalifornien men även Spanien och Australien. 
Urtekram Italien.
Nutisal Främst USA.
Odense Främst Kalifornien och Australien men även Spanien.
OLW Kalifornien. 
Risenta Spanien, USA.
Renée Voltaire Främst Italien men även Spanien.
Saltå Kvarn Italien.
Schöttinger Främst Kalifornien men även Spanien.
Urtekram Spanien och Italien.

Därför kan semlan du äter på fettisdagen vara en riktig miljöbov
På Fotografiska museets kafé serveras semlor med gula ärtor i fyllningen.

Här är det ärtor i semlan

Det finns alternativ till sötmandeln. På Fotografiska museets kafé i Stockholm har konditor Elsa Sundell skapat en semla som enligt kaféet troligen är världens mest miljövänliga. 

Fyllningen består av gula ärtor, vaniljsås, salt karamellsås, kardemumma och mixade äppelkärnor som ska skapa en touch av bitter­mandel. Bullen är bakad på överblivna bullar, som torkats, mixats och använt som mjöl, och vassle som blivit över när kaféet gör ostkaka. 

– Vi kände att vi måste göra något eftersom vi är en stor restaurang och inspiratör för många.

Elsa Sundell provade olika alternativ innan hon kom fram till receptet med ärtor. 

– Först testade vi att använda ekologiska solrosfrön men valde att skippa dem eftersom de är från Kina, säger hon. 

Mandlar en hälsotrend

Mjölk gjord på mandlar hör till den senaste hälsotrenden. Mandelmjölken beskrivs som ett vegetariskt, laktosfritt och kalorisnålt alternativ till vanlig mjölk. Alpros mandlar kommer från länder runt Medelhavet. Men andelen mandlar i mandelmjölken är dock begränsad, det är endast 2,3 procent mandel, cirka 20 mandlar, i en liter mandelmjölk. Resten av innehållet är vatten, socker, trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (lecitiner (solros)), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2) och naturlig arom.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top