• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ringa och surfa utomlands – Så funkar det

  Nu kan du sluta oroa dig för skyhöga mobilräkningar när du är utomlands. Orsaken är EU:s nya regler om roaming. Men hur funkar det? Och vad är egentligen roaming?

  Ringa och surfa utomlands – Så funkar det
  Nu kan du surfa, ringa och sms:a till samma pris som hemma om du är inom EU. Den 15 juni i år slopades roamingavgifterna i alla EU:s medlemsländer, plus Island, Norge och Liechtenstein.

  Utlandssemester brukar innebära glittrande hav, het sol och klarblå himmel. Och ett ständigt orosmoln. Tänk om jag glömmer att stänga av dataroamingen? Kommer en räkning på tusentals kronor överraska mig nästa månad?

  Nu kan du sluta oroa dig. Den 15 juni slopades roamingavgifterna i alla EU:s medlemsländer, plus Island, Norge och Liechtenstein. I dessa länder kan du surfa, ringa och sms:a till samma pris som här hemma.

  Vad är roaming?
  Roaming innebär att när du är utomlands och använder din telefon lånar du mobilnät av en utländsk operatör. Själva ordet roaming betyder "att vandra" och kan liknas med att när du reser vandrar din mobil från en teleoperatörs nät till ett annat, oftast automatiskt. För att välja om roaming ska vara möjligt finns det ett val, "aktivera dataroaming'', i inställningarna i din telefon. Roaming har tidigare inneburit en extra avgift, som tenderat att skena i väg under semestrarna, men den har alltså nu försvunnit.

  Vad är mobildata?
  Mobildata är mängden data som ingår i ditt abonnemang. Det är all information som tas emot och laddas upp via internet.

  Vad ska jag tänka på när jag är utomlands?
  Att du måste aktivera både dataroaming och mobildata för att kunna komma ut på nätet.

  Och när jag är hemma i Sverige?
  När du är hemma i Sverige spelar det ingen roll om roamingen är av eller på. Mobildatan måste däremot vara på, annars kommer du inte åt internet, oavsett var du är.

  Varför försvinner roamingavgiften?
  Beslutet att slopa roamingavgiften, som fattades av EU-parlamentet i början av april, ska leda till att tillgången till internet inom Europa ska öka och att marknaden för mindre telekomoperatörer ska bli större.

  Vad gäller för Storbritannien?
  Samma regler, trots Brexit, än så länge.

  Kan jag ringa och surfa hur mycket jag vill?
  Det finns begränsningar satta av EU, för att undvika att konsumenter missbrukar den fria internetanvändningen. Den avgiftsfria roamingen är till för dig som tillfälligt reser och är inte avsedd för att användas under en längre period.

  Om jag inaktiverar dataroaming, kan jag surfa ändå?
  Jo, men då måste du koppla upp dig mot wifi, ett trådlöst nätverk. Kanske finns ett sådant på hotellet eller på restaurangen du äter middag på. Se till att det är ett säkert nätverk, så att risken för bedrägeri minskar. Det händer att bedragare skapar trådlösa nätverk med liknande namn som hotellet eller restaurangen just i syfte att locka folk att koppla upp sig.

  Hur vet jag att det är säkert?
  Dubbelkolla med hotellet/restaurangen vad deras nätverk heter.

  Vad gäller för min surfplatta?
  Saknar du tillgång till ett trådlöst nätverk men vill ändå använda surfplattan? Då krävs det att den har ett simkort, som gör att du kan koppla upp dig mot ett operatörsnät. För dessa simkort gäller samma bestämmelser som för dem i mobilen; du kan ringa, surfa och sms:a till samma pris som i Sverige. Om du däremot har mobilt bredband måste du dubbelkolla att roaming ingår, annars funkar det inte att surfa under resan.

  Kommer alla operatörer ta bort roamingavgiften?
  Ja, alla måste slopa roamingavgiften.

  Kan jag surfa hur mycket jag vill?
  I många abonnemang har du en viss mängd surf varje månad, den mängden framkommer i avtalet mellan dig och din operatör. Överskrider du den mängden och fortsätter surfa får du betala extra.

  ... och om jag har fri surf i mitt abonnemang?
  Har du ett abonnemang med fri surf har operatören möjlighet att begränsa hur mycket du kan surfa under resan, kontakta din operatör för att få reda på din exakta surfmängd.

  Vad gäller för kontantkort?
  Om du har ett kontantkort kan du ringa och sms:a utan extra kostnad under resan. Men samma sak gäller här, operatören kan begränsa din surfmängd. Kontakta din operatör om du vill veta vad som gäller.

  Finns det några dolda avgifter?
  Överstiger du mängden surf som du fått tilldelat kommer operatören ta ut en avgift för din fortsatta internetanvändning. Operatörerna ska erbjuda sina kunder en spärrfunktion, som ska göra att surfpriserna inte skenar i väg. Kontakta din operatör för att skapa en sådan spärr. Slopandet av roamingavgifterna har inneburit en minskad inkomst för operatörerna. För att kompensera för detta har flera operatörer höjt priserna på några av sina abonnemang.

  Källor: Post- och telestyrelsen, Svt och Europeiska unionen.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!