Smarta tips för bostad i solen

Rekordmånga svenskar köper bostad utomlands. Andra väljer att hyra. Möt Jens som köpte lägenhet i Barcelona och familjen Boll-Vikström som långtidshyrde på Cran Canaria.

Ständig sol och varma bad. Många drömmer om att kunna bo utomlands mer än en eller två korta semesterveckor om året.

Spanien är det överlägset mest populära landet att köpa bostad i bland svenskar. Förra året köpte 3 600 svenskar bostad i Spanien.
– Det är den högsta siffran sedan vi började mäta år 2008, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland med 20 kontor i Spanien och Portugal.

Mallorca har blivit mer och mer poppis de senaste åren, men det är de två solkusterna Costa Blanca, med Alicante som största stad, och Costa del Sol, med Malaga och Marbella som riktmärken, som lockar flest svenskar. Hela 80 procent av alla bostadsköp i Spanien görs på någon av de två solkusterna.
– Här finns många mindre lägenheter och inte bara stora, fina hus som kostar många miljoner. Svenskarna har en lång relation med landet, och vi har åkt charter hit sedan 50-talet. Dessutom är Spanien ett säkert land att köpa bostad i. Det ligger i Europa, har en stabil ekonomi och är en demokrati. Efter finanskrisen är bostadspriserna på väg upp, så det är dessutom ett bra land att investera i – rent ekonomiskt.

Också Frankrike och Portugal lockar svenskarna. Där­emot är tidigare så populära Thailand och Turkiet numera två stendöda bostadsmark­nader.

Trött på att underhålla

De allra flesta ser utlandsboendet som ett komplement till den svenska bostaden. Ytterst få säljer bostaden i Sverige och flyttar utomlands för gott.
– En typisk bostadsköpare har sålt sitt fritidshus i Sverige och är trött på att snickra och underhålla en svensk sommarstuga. De söker ett bekvämare och solsäkrare alternativ, säger Daniel Nilsson.

De flesta letar efter ett boende som ligger max 45 minuters bilresa från en större flygplats som till exempel Malaga, Nice och Palma.
– För fastigheter som ligger längre bort är inte intresset alls lika stort. Vi ser en tydlig gräns vid just 45 minuter, ­säger Daniel Nilsson.

Ulrika Gustafsson jobbar på uthyrningsföretaget Rivieran. Företaget hyr främst ut bostäder i Frankrike men förmedlar även boenden i Italien och på Ibiza och Mallorca.

Vill ha social semester

Rivieran har två typiska kunder – barnfamiljen som söker ett friare alternativ till hotell och pensionären som vill bjuda barn och barnbarn på en skön resa.
– Barnfamiljen har oftast gått ihop med en annan barnfamilj och söker ett stort hus med pool. De vill ha en social semester med middagar på terrassen samtidigt som barnen sover i sängarna i huset. Mormorn eller farmorn är för det mesta ute efter ett stort hus för att kunna bjuda med barn och barnbarn. Kanske ska de fira någon som fyller år, säger Ulrika Gustafsson.

Många svenskar kan Franska rivieran bra och vet vilka byar som är intressanta för dem. Andra låter huset styra – de har specifika krav på storlek, eller vilka bekvämligheter som ska finnas i huset.
– Gemensam nämnare för de flesta av våra kunder är att de är sugna på att upptäcka omgivningen. De hyr bil och gör dagsutflykter. Många återkommer till oss år efter år. De bor gärna i olika hus varje gång och vill lära känna olika byar och delar av landet. Det är ju den stora fördelen med att hyra – att man är flexibel, säger Ulrika Gustafsson.

Köpa eller hyra –  vad passar dig?

Köpa bostad 
+  Chans till ekonomisk värdestegring. 
+  Bekvämt. Skönt att ha alla saker – golfbag, cykel, yogamatta – på plats i ett hus.
+  Man lär känna grannar och skaffar sig favoritkrogar och ”egna” stränder. 
+  Man får en djupare relation till ett nytt land, det blir som ett andra hemland.

  Ett bostadsköp innebär alltid en ekonomisk risk.
  Att äga innebär ett ansvar. Man måste själv ordna, åtminstone organisera, det praktiska.
  En bostad kräver underhåll.
  Man är fast på ett och samma ställe. Man ser mindre av resten av världen.

Hyra bostad 
+  Flexibelt. Man kan hela tiden uppleva nya platser. 
+  Bekvämt. Man behöver inte tänka på underhåll.
+  Man slipper dåligt samvete för ett hus som man inte utnyttjar. 

  Missar en eventuell värdestegring.
  Kräver framförhållning och att man bokar boende.
  Man har inte sina egna grejer.

Smarta tips för bostad i solen
Förra året köpte Jens Matthiessen en lägenhet i Barcelona. Här är han på sin 40 kvadratmeter stora takterrass. Foto: Privat
Jens köpte i Barcelona:
“Jag vill återvända till samma plats”

Förra året köpte Jens Matthiessen en lägenhet i Spanien.
– Jag ser den som en investering i mitt liv.

När Icakuriren intervjuar Jens Matthiessen har han precis köpt flygbiljetter till sin nästa Barce­lonaresa.
– Jag åker ner torsdag kväll, och jag flyger tillbaka söndag kväll. Jag får alltså tre hela ­dagar på plats.

Jens Matthiessen

Bor: I lägenhet i Stockholm. 
Gör: Ekonom vid EU-kommissionen. 
Köpt bostad: En lägenhet i Barcelona i Spanien. 

Att man kan vara spontan är den stora fördelen med att äga en bostad, tycker han. 
– Jag vill dit för ofta för att hyra olika bostäder varje gång. Då blir startsträckan så lång, risken finns att jag inte kommer iväg. Och jag är där för lite för att hyra en och samma bostad under en längre period. Då skulle jag bara ha dåligt samvete över att jag inte utnyttjade den.

Jens Matthiessen har bott i Spanien tidigare och talar såväl spanska som katalanska. Trots det valde han att köpa sin lägenhet via en mäklare. 
– Mitt råd till alla som funderar på en utlandsbostad – köp via en mäklare. Att köpa bostad utomlands är inte som att köpa bostad i Sverige. Regelverket och juridiken ser annorlunda ut, och det är alltid något som hakar upp sig. 

I snitt har Jens Matthiessen varit i Barcelona en gång i månaden sedan han köpte bostaden, som är 90 kvadratmeter stor och har en 40 kvadrat­meter stor terrass. 
– I påskas var jag där med fem kompisar. Och i helgen åker ena sonen ner med sina kompisar. Det är roligt att barnen gillar att vara där, och det är bra att lägenheten utnyttjas.

Smidigt att resa hit

Barcelona gillar han på grund av kombon hav och stad. 
– Dessutom är det smidigt att resa hit. Fyra olika bolag flyger till Barcelona, och flygplatsen ligger nästan mitt i stan. En förutsättning för att bostaden ska utnyttjas är ju att det inte är för krångligt att ta sig dit, säger Jens Matthiessen. 

Han tror också att bostaden kan gynna honom rent ekonomiskt. 
– Jag tror att det är ett bra tillfälle att köpa bostad i Spanien nu. Landet är på väg ur en lång kris, och priserna på bostäder kommer att gå upp. Att tjäna pengar på bostaden är inte mitt primära syfte, men självklart är det roligt om det också är en bra affär. 

Vad är fördelen med att äga en bostad?
– Jag vill återvända till samma ställe, och ha alla grejer på plats. Jag vill göra lägenheten till min.

Smarta tips för bostad i solen
En fördel med att hyra är att man får se nya platser varje resa. Foto: iStock.
Smarta tips för bostad i solen
Susanne Boll och Kent Vikström stormtrivdes med döttrarna på Gran Canaria. Foto: Privat
Familjen långtidshyrde:
“Vi vill upptäcka nya platser”

Familjen Boll-Vikström kom nyligen hem efter tre månader i Spanien.
– Nu är vi redo för nästa resa, kanske blir det till Mallorca, säger Susanne Boll.

Yngsta dotterns hår är ännu våg­igt efter Spanien-flätorna. Men månaderna i Spanien har inte bara lämnat fysiska spår:
– Det blev ett minne för ­livet. Vi var ute efter ett lagom stort äventyr, och vi ville kliva ur ekorrhjulet under en period. Dessutom tänkte vi att en utlandsvistelse kunde svetsa samman familjen. Precis så blev det, säger Susanne Boll.

Susanne Boll och Kent Vikström

Familj: Två döttrar, 13 och 10 år. 
Bor: I villa i Bromma i Stockholm. 
Gör: Susanne är författare och Kent är ledarutvecklare. 
Hyrt bostad: En lägenhet i San Agustín på Gran Canaria i Spanien. 

Familjen bodde i San Agustín på Gran Canaria – i en lägenhet som de hittat på nätet. 
– Vi googlade, och dök på den här. Kent pratar spanska och han skötte förhandlingen per mejl och telefon. Det hade säkert varit lättare att gå genom en förmedling av bostäder. Det är alltid lite osäkert att göra sånt här på egen hand. 

Familjen betalade deposition i förväg.
– Man vet aldrig om man kommer att bli grundlurad men allt funkade över förväntan. Och hade vi inte letat själva hade vi antagligen inte hamnat där vi hamnade – mitt i ett spanskt semesterbostadsområde, säger Susanne Boll.

Resan gav mersmak

Barnen gick i skolan, Kent vandrade i bergen, och Susanne skrev klart sin senaste spänningsroman, Stockholm–Motala.
– Tempot är mycket lägre där. Vi hade så mycket tid, både för varandra och för våra projekt. Mina dagar kom in i en behaglig lunk då jag yogade, drack en kopp kaffe, och satt på ett kafé och skrev. 

Familjen uppskattar fördelarna med att hyra bostad.
– Redan andra veckan hade vi problem med ett avlopp. Då ringde vi bara till ägarinnan som genast kom dit med en rörmokare. 

Resan gav mersmak. Nu funderar familjen på var de kan hyra ett hus nästa gång. Mallorca kanske? 
– Det är ju den stora fördelen med att hyra bostad. Inga förpliktelser, inga krav. Jag förstår att det är skönt att ha sitt eget hus. Att använda sina egna köksredskap och bo i sina egna saker. Men just nu passar den här livsstilen oss – att upptäcka nya platser och att inte behöva ha ansvar för ett hus, säger Susanne Boll.

Priserna varierar

Priserna på att hyra eller köpa lägenhet varierar beroende på land, läge, storlek och standard.

Prisexempel hyra: Familjen Boll-Vikström hyrde en lägenhet på 80 kvm med två sovrum, ett tv-rum, liten tvättstuga med tvättmaskin, två toaletter och ett kök för 12 500 kronor i månaden. El, vatten, wifi, uteplats och tillgång till pool ingick.

Prisexempel köpa: I Lagos på Algarvekusten i Portugal annonserades nyligen en tvårumslägenhet på 48 kvm för 120 000 euro, cirka 1 700 000 kronor. Månadshyran var 68 euro, cirka 660 kronor.
I Illetes, Mallorca, annonserades en trerumslägenhet på 77 kvm för 330 000 euro, ca 3 229 000 kronor. Månadshyra 110 euro, cirka 1 080 kronor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top