• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Efter Icakurirens larm: Importören slutar sälja plastmattor

  Mattan Caro, som innehåller olagligt höga halter av kortkedjiga klorparaffiner, säljs av företaget Trademax. – Jag vet inte var mattan produceras, säger försäljningschef Johan Lager.

  Efter Icakurirens larm: Importören slutar sälja plastmattor

  Helsingborgsföretaget Trademax finns på nätet och i sju butiker i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Nyligen köpte företaget upp det konkursdrabbade möbelföretaget Chilli, vars matta också ingår i vårt test.
  I Trademax programförklaring står att "Vi tar in kvalitetsprodukter från certifierade leverantörer" och "Allt vi säljer har vi själva testat och godkänt." När Icakuriren kontaktar Trademax kan försäljningschefen inte svara på var mattan Caro tillverkas.
  – Vi har nästan 80 000 artiklar i sortimentet och jag har inte detaljkoll på var allt kommer ifrån.
  Senare under intervju säger Johan Lager att han tror att mattan kommer från Indien. Han förklarar också att företaget testar samtliga produkter i fabrik och gör stickprover.
  – Men att det är klart att det kan finnas avvikelser.
  Förutom olagliga halter av kortkedjiga klorparaffiner innehåller mattan från Trademax även halter av ftalaten DEHP. Redan vid en halt på 0,1 procent inträder den så kallade informationsplikten som innebär att företag måste informera kunder, som frågar, om att en produkt innehåller DEHP.
  Känner du till informationsplikten?
  – Jag visste inte att det var just de här värdena på den här produkten.

  Ett undantag

  Enligt lagen är företag som importerar och säljer varor ansvariga för att varorna inte skadar människors hälsa och miljö. Trademax säljer mattan men företagets försäljningschef hänvisar till det danska företaget Kilroy Indbo som i sin tur har importerat och sålt mattan till Trademax. Kilroy Indbos försäljningschef Frans Toft förklarar att handeln med plastmattor är ett undantag eftersom företaget främst sysslar med import av ullmattor från Indien.
  – Vår import av mattor består till 98 procent av ullmattor. I det här fallet har våra rutiner inte varit tillräckligt bra. Det är min konklusion, annars hade det här inte hänt. Jag struntar i att syssla med plastmattor i framtiden eftersom vi inte är tillräckligt duktiga på det. Jag är verkligen ledsen och ska se till att detta inte sker igen.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!