Så rengör du grillen på enkelt sätt

Nu är äntligen grillsäsongen här på allvar. Men att rengöra grillen kan vara besvärligt, men med våra handfasta tips har du en fräsch grill på nolltid.

1. Borsta av gallret med en stålborste direkt när det är varmt och du just grillat klart.

2. Smörj in gallret med neutral matolja när det kallnat, så fastnar maten inte så lätt nästa gång.

3. Lägg inte på maten förrän gallret är hett. Då fastnar den inte lika lätt.

4. Töm ur aska och borsta ur grillens insida om det behövs. Vänta till dagen efter användning så att glöden har slocknat och kallnat helt.

5. Släng gammal grillaska i soporna och inte i trädgården eftersom askan efter grillkol innehåller giftiga tungmetaller.

 

Grilla säkert

Farliga ämnen finns främst i lågorna. Låt kolet bli till glöd innan du grillar. Försök att undvika att matbitar trillar ner och börjar brinna eller att olja droppar ned så att lågor slår upp. Grilla maten gyllenbrun snarare än svart, och skär bort det som blivit svart.

Bränn bort bakterierna

Lägg på gallret medan glöden tar sig, så hinner eventuella bakterier att brännas bort innan du lägger på maten.

Läskigt stark

En annorlunda variant av rengöring är att lägga grillgallret i Coca cola. Det löser effektivt upp smutsen så att gallret sedan enkelt kan sköljas av och användas igen.

Hitta alla grillrecept och grilltips här >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top