Hur fungerar smart-tv?

Surfa på en smart-tv istället för att zappa. Nu har datorn flyttat in i tv:n och gjort den smart. Teknikchefen Fredrik Westermarck rätar ut frågetecknen.

Hur fungerar smart-tv?
smart-tv
Smart-tv. Foto: Philips

Vad är en smart-tv?

Det är en tv som man kopplar till internet och som i och med detta får funktioner som man ofta använder sin dator till. Du kan surfa, spela spel och musik och verka på sociala medier bland annat. Smart-tv:n har ofta också ett antal grundfunktioner till själva tv-tittandet såsom inspelning och möjligheten att pausa.

Behöver man koppla den till sin dator?

Nej, man kopplar tv:n direkt till sin router eller switch – alltså sin nätverksväxel, som är kopplad mot internet. De flesta smart-tv-apparater stödjer dock något som heter DLNA, som gör att du kan skapa ett mediebibliotek där du kan lägga bilder, musik eller videoklipp från din dator som du vill titta på i tv:n.

Behöver man någon box, kabel eller satellit?

Ström och internetuppkoppling räcker. Men om du vill koppla bort internet och titta på de vanliga kanalerna behöver du samma lösning som till en vanlig tv.

Krävs det någon speciell internetuppkoppling?

Det beror helt på vad du ska göra. Om du bara vill läsa nyheter eller kolla klipp på nätet räcker det med en internetuppkoppling på 1-2 Mbit/s. Om du däremot vill titta på film i HD-kvalitet krävs det högre datahastighet.

Fungerar det med trådlöst nätverk?

Ja, men trådlösa nätverk är inte lika pålitliga som fasta. Kvaliteten på internetsignalen kan förändras och göra att det hackar i filmen eller att bilden blir sämre.
Då är det bättre att koppla nätverkskabeln direkt från routern/switchen till tv:n och på så sätt utnyttja den fasta förbindelsen. 

Hur köper man tjänster?

Precis som de smarta telefonernas app-butiker har de flesta smarta tv-apparater någon slags butik där du kan köpa tjänster till din tv, exempelvis Netflix, SF Anytime eller andra videotjänster som ger dig fri tillgång till ett stort utbud av tv-serier och filmer. Olika tillverkare har dock olika utbud, så undersök vad som erbjuds innan du köper en smart-tv så att du kan få det du önskar.
Måste man ha smart-tv för att få internet i tv:n?
Nej. Om du inte är säker på att du vill ha en smart-tv just nu fungerar det lika bra med en vanlig tv. Då kan du i efterhand köpa till en speciell box eller en blue-ray spelare som gör att du får alla de funktioner som kommer med en smart-tv.

Hur styr man sin smart-tv?

Oftast med en fjärrkontroll. Vissa fjärrkontroller har små tangentbord för att det ska bli lättare att skriva in till exempel webbadresser om man vill söka på internet.  Flera tillverkare har även speciella appar till smarta telefoner och surfplattor som man kan styra med. Någon enstaka tillverkare har också börjat inkludera röststyrning i de dyrare modellerna. Då krävs det en relativt tyst omgivning så det kanske inte är optimalt för exempelvis barnfamiljer.

Kan det tillkomma några extra kostnader?

Inte om man nöjer sig med det utbud av gratistjänster som tillverkaren har förinstallerat. Ofta finns det även appar installerade som kräver att man har ett abonnemang för att man ska kunna använda dem. Men om du inte är intresserad av den tjänsten kan du ta bort den om det går eller bara låta bli att registrera dig som användare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top