Vad är det för smörja i min kräm?

De nya hudkrämerna lovar att du ska bli slät, ung och rynkfri. Men vad innehåller de egentligen? De nanopartiklar som finns i hudkrämerna kan vara farliga för hälsan, men forskningen har inte svaret än. Icakurirens reporter Anette Sievers väljer en billigare kräm så länge.

Fakta om nanopartiklar

* Ordet nano kommer från måttenheten nanometer. En atom är 0,2 nanometer. Ett hårstrå är 80 000 nanometer i diameter.

* Medicinsk forskning ställer stort hopp till nanoteknik för att få fram nya läkemedel. I framtiden kan det bli möjligt att kapsla in cellgifter i nanopartiklar, som kan fungera som målsökande robotar i kroppen.

* Läs mer på forskning.se Du får svar på tio frågor om nanoteknik under "Aktuella teman" i högermenyn.

Vad är det för smörja i min kräm?
Hudkrämer innehåller nanopartiklar
Anette Sievers är kritisk mot innehållet i de nya hudkrämerna. Foto: Vlingva/istockphoto.com

Jag har aldrig varit den som fallit för undergörande krämer, men som 40+ smörjer jag i alla fall in huden lite oftare. Ibland väljer jag en kräm för den mogna huden och njuter av hur len och lätt den är att smeta ut. Det var innan jag lärde mig vad som döljer sig bakom ordet nano.

Hudkrämer innehåller ofta dessa minimala partiklar av olika ämnen som kallas nanopartiklar och som gör krämen lättare att smörja in. De sägs också fylla ut rynkor och transportera vitaminer in i huden.

Det är väl helt ok om de nanopartiklar som finns i min kräm stannar i det yttersta hudlagret, men det kan jag inte vara säker på. Och här jag har problem! Kosmetikaföretagen använder nanopartiklar innan det finns tillräckligt med bevis för att de är ofarliga.

Forskningen kring riskerna är minimal. En av de få studierna handlar om nanopartiklar av kol och det är ingen rolig läsning. När jag säger kol tänker du antagligen inte på något giftigt. Men som nanopartikel, alltså en storlek mitt emellan molekylnivå och makronivå, beter sig kol helt annorlunda. Ett ämne i nanoform kan gå igenom cellväggar och transporteras med blodet till andra delar av kroppen. Hos mössen i försöket hamnade nanopartiklarna av kol i lungorna och de drabbades av asbestlunga.

Ja, du läste rätt. Asbest är också en nanopartikel, men den uppkommer naturligt och upptäcktes innan det fanns någon nanoteknologi.

Ska vi aldrig lära oss? För det händer ju gång på gång: Nya material med superegenskaper lanseras och efter ett antal år – hoppsan! Några blev visst sjuka och andra dog.

Nano används i dag på mängder med områden och finns i mer än 1 000 namngivna produkter, till exempel i ytbehandlade byggmaterial, sportutrustning, kläder och elektronik. Men kosmetikatillverkarna är mest framåt, med mer än 130 produkter på marknaden. Extra jobbigt är det att jag inte kan veta om krämen jag köper innehåller nanopartiklar, ifall inte tillverkaren självmant skryter om det.

Myndigheter och politiker är hopplöst på efterkälken och ställer fortfarande frågor av typen: Vad är en nanopartikel? Hur ska man testa en nanopartikel? I våras beslutade EU-parlamentet att de nanopartiklar som används i kosmetika ska riskbedömas och deklareras på förpackningen – men lagen börjar gälla först 2012.

Som kvinna och 40+ känns det som att balansera på slak lina. Jag vill ha mjuk och slät hud, men inte till priset av att vara försökskanin. Det blir till att greppa butikens billigaste fuktighetskräm i storpack. Jag kommer inte att bli irriterad när den är svår att smörja in, utan se det som ett sundhetstecken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top