• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glödlampan försvinner- här finns alternativen

  Snart slocknar den sista glödlampan. Vi tipsar om vilken lampa som passar bäst till kristallkronan, utomhus-belysningen, spotlampan och dimmern.

  Glödlampan försvinner- här finns alternativen
  Icakuriren hjälper dig att hitta bland alla nya alternativ till glödlampan.

  Glödlampans efterträdare kan delas in i fyra grupper:

  • Lågenergilampan är ett minilysrör. Drar 75-80 procent mindre energi än en glödlampa och har en livslängd på upp emot 10 000 timmar. Men den tar tid på sig att komma upp i rätt ljusstyrka, ger ett lite kallare ljus än glödlampan och tappar kontinuerligt i ljusstyrka under sin livslängd.
  • Halogenlampan är en slags glödlampa som innehåller halogengas. Den drar 30-40 procent mindre energi än glödlampan. Den tänds omedelbart, har bra färgåtergivning och behåller ljusstyrkan hela livslängden.
  • Induktionslampan är en lysrörslampa som ger mycket ljus och har mycket lång livslängd, minst 60 000 timmar.
  • Lysdiodlampor (LED-lampor) drar lika lite energi som lågenergilampan, den har lång livslängd, bra färgåtergivning och tänds omedelbart.

  – På lite sikt är lysdioderna intressantast, där sker den snabbaste utvecklingen. Men under en övergångstid kommer lågenergi- och halogenlampor att vara bra val, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten i Eskilstuna.

  Men lyser det så kostar det. Alla alternativ till glödlampan är mångdubbelt dyrare.De billigaste lågenergilamporna är nu nere i runt 20 kronor, en halogenlampa minst dubbelt så dyr. Lysdiodlampor är fortfarande dyra, från cirka 200 kronor och induktionslampor kostar runt 400 kronor. Men priserna ska förstås vägas mot livslängden och energibesparingen.

  – Den tiden är förbi när man kunde få bra ljuskvalitet för bara en krona lampan, ju bättre ljuskvalitet man vill ha desto mer måste man vara beredd att betala, säger Kalle Hashmi. Lågenergilampan är ännu det vanligaste alternativet. Den finns i många olika utföranden och storlekar som passar även i kristallkronor, till små prydnadslampor, ja praktiskt taget överallt. Enklast är att fråga i en välsorterad elaffär.

  Men här passar inte lågenergilampan:

  • Till helt slutna lampor. Välj en nätspänningshalogenlampa. Temperaturen inne i en lågenergilampa kan bli för hög och det förkortar lampans livslängd.
  • I toaletter och klädkammare och andra utrymmen där man bara har lampan tänd korta stunder åt gången. Välj en nätspänningshalogenlampa. Lågenergilampan hinner inte upp i rätt temperatur och det kortar också lampans livslängd.
  • I utomhusbelysningar. Välj en induktionslampa om du behöver ha mycket ljus eller en lysdiodlampa. Vid många minusgrader klarar inte lågenergilampan att komma upp i effekt, en del lampor lyser inte alls i sträng kyla.
  • Till spotlampor. Välj en lågvoltshalogenlampa eller en lysdiodlampa. Det finns inga bra lågenergilampor till spotar än så länge, de sprider ljuset för mycket.
  • I vissa speciallampor. Ett exempel är den populära PH-lampan som ska ha en mycket ljusstark lampa för att komma till sin rätt. Så ljusstarka lågenergilampor är för stora för flera modeller. På sajten www.louispoulsen.com/sv finns fabrikantens rekommendation till vilken lampa som passar till de olika PH-modellerna. Ett alternativ är förstås att hamstra några glödlampor som håller ljust tills riktigt bra halogen- eller lysdiodlampor har utvecklats.
  • I lampor med dimfunktion. Välj en nätspänningshalogenlampa, den drar åt det röda hållet vid dimning precis som en vanlig glödlampa.

  De dimbara lågenergilampor har ett problem: de får ett kyligare, gråare ljus. Det är besvärande om man har andra lampor i närheten. Kalle Hashmi ger två råd när du har en dimmer och halogenlampa:
  – Dimma inte halogenlampan för mycket, vid bara 5 procents effekt är det risk att lampan svartnar. Det ger visserligen med sig efter flera timmar men är irriterande, säger han och fortsätter:
  – Men det lönar sig att dimma ner halogenlampan en liten aning. Då ökar livslängden fyra gånger, från 2 000 till 8 000 timmar!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!