• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Storhandla? Nej - sparhandla!

  Spara på att storhandla? Nej, det är inte alls så säkert! Icakurirens Anette Sievers greppar kundvagnen och lär dig sparhandla.

  Ska jaag välja ekologiska ffrån Nya Zeeland eller vanliga svenska?
  Foto: Sören Andersson

  2 för 50! Men spar man verkligen på det. Brödet blir gammalt fort.
  Foto: Sören Andersson

  Frysfällan. Ät upp det som finns i frysen hemma innan du fyller den igen.
  Foto: Sören Andersson

  Sists men inte minst. Undvik godiset och läsken vid kassan!
  Foto: Sören Andersson

  Som heltidsarbetande mamma med tonårsbarn känner jag mig duktig när jag bulkar upp. Det är skönt att ha mat hemma och slippa handla varje dag.

  • Två bröd, endast 30 kronor – javisst!
  • 25 procent mer till samma pris – absolut!
  • Pasta som travats högt på hyllhörnet ramlar ner i kundvagnen tillsammans med en burk tomatsås. Den löjligt stora kundvagnen fylls till brädden.

  Men det blir ofta fel. När jag kommer hem och tittar längst in i skafferiet känner jag mig inte alls duktig. Alla felval gör mig till ett riktigt klimatsvin.

  Mat kan vara hur miljövänlig som helst, men om ingen äter den har hela tillverkningen och transporten varit förgäves. Allt går upp i rök – förlåt, koldioxid.

  Jag är inte ensam om att handla på samma sätt. Enligt Naturvårdsverket slängs minst en tiondel av den mat som kånkas hem.

  Hur storhandlar jag så att jag sparar, både pengar och miljö? Jag tog hjälp av Agneta Marell, konsumtionsforskare och docent på Handelshögskolan i Umeå.

  Hon har koll på vad som får oss att greppa en viss vara i affären. Följ med på en shoppingrunda och låt experten guida dig. Här är elva fiffiga steg till effektiv sparhandel.

  1. Inköpslistan
  Jag brukar rafsa ner några kom-ihåg-grejer på en notislapp. I dag salt, ingefära och diskmaskinssalt.

  Experten: För knapphändigt! Fundera igenom veckans mat innan du går till affären. Kolla vilken mat som redan finns hemma, hyllvärmarna i skafferiet ska ätas upp först.

  Läs recept, men var realist – du har inte all tid i världen i morgon heller.

  2. Butiksvalet
  Jag åker ofta förbi stormarknaden på vägen hem och greppar den stora kundvagnen, fastän jag bara ska ha mjölk och smör. I bara farten åker en massa andra saker ner i vagnen.

  Experten: Det kan löna sig i både tid och pengar att handla i närbutiken om du bara ska ha lite.

  Stormarknadens stora kundvagn gör att du handlar mer. Har du tänkt på hur storleken har ökat,
  år för år?

  3. Kupongträsket
  Jag har med mig en kupong på Aquafresh tandkräm, 10 kronors rabatt om jag köper två tuber. Kanon!

  Experten: Kuponger är ett sätt för tillverkaren att få dig att testa en nyhet. Men hur stor är rabatten?

  Och vill du testa nytt och två stycken till på köpet! Om du inte gillar den nya smaken riskerar du att tuberna blir liggande.

  4. Rätt koll på priset
  Jag greppar petflaskorna för lockpriset 2 för 30 kr. Stora skyltar i gult och rött signalerar lågpris, vilken bra affär!

  Experten: Nej, titta på priset per liter i stället: 7:50 kr. Jämför med backarna med 33-cl-flaskor längre bort, pris per liter: 4:53 kr.

  Forskning visar att vi jämför förpackningar, inte innehållet i dem. Vinst två kommer hemma: En liten flaska läsk var till ungarna i stället för hela petflaskan, 2 liter.

  5. Köp 2 - släng 1
  Jag greppar petflaskorna för lockpriset 2 för 30 kr. Stora skyltar i gult och rött signalerar lågpris, vilken bra affär!

  Experten: Nej, titta på priset per liter i stället: 7:50 kr. Jämför med backarna med 33-cl-flaskor längre bort, pris per liter: 4:53 kr.

  Forskning visar att vi jämför förpackningar, inte innehållet i dem. Vinst två kommer hemma: En liten flaska läsk var till ungarna i stället för hela petflaskan, 2 liter.

  6. Delifrestelserna
  Jag ser mascarponeost i hyllan och minns dimmigt ett smaskigt efterrättsrecept. Asken åker ner i vagnen.

  Experten: Var är receptet och när ska du servera desserten? Köp udda mat om du vet när och till vad du ska använda den.

  7. Klimatvalet
  Fyra ekologiska äpplen i ett tråg åker ner i vagnen. Jag köper gärna ekologisk frukt och grönt. När jag vet att varan är odlad giftfritt värderar jag den högre.

  Experten: Äpplena är från Nya Zeeland på andra sidan jordklotet – samtidigt finns det svenska. Det är synd att man inte får mer information om miljökonsekvenserna.

  Välj efter ditt samvete – och i rätt mängd. Det är lätt hänt att man tar för många och att frukten ligger och blir gammal.

  8. Kedjereaktionen
  Fyra vardagsmiddagar den här veckan också, pust! Jag tar ett paket vit fiberpasta – och just ja, en pastasås skulle sitta fint till. Det blir en burk av det också.

  Experten: Du gör som många andra. Den som tar en vara drar gärna i väg till något närliggande.

  Risken är att du även köper köttfärs och att pastasåsen blir stående längst in i skafferiet tills bästföredatumet är passerat. Och hur som helst, varför ge butiken kredit för mat för framtida behov?

  9. Reklamoholic
  Jag får beslutsångest av alla olika märken på ris. Men då faller ögonen på den bekanta Uncle Ben-loggan och se där, den fiffiga påsen som kastas i den heta gejsern i tv-reklamen! Kanske testa!?

  Experten: Gillar du Uncle-Ben-smaken? Om du gör det, ta den. Annars, ta den ristyp du vill ha. Visst kan reklamen på tv vara irriterande, men den fungerar ju.

  10. Frysfällan
  Hackad spenat i frysdisken, perfekt. Vi borde ju äta mer hemma och det är smart att bunkra lite och ta fram när man vill.

  Experten: Se till att inte ambitionen förblir djupfryst bara. Börja med att äta upp maten ni redan har i frysen och handla sedan det ni verkligen äter.

  11. Frestelserna vid kassan
  Se där, det här gick ju bra. I kön vid kassan känner jag mig plötsligt både hungrig och törstig. En läsk och ett tuggummi, kanske?

  Experten: Du har en hel back läsk i vagnen och en kapsylöppnare på nyckelknippan. Här tjänar du in minst tio spänn genom att undvika frestelserna vid kassan.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!