• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så skyddar du din dator

  Virus, trojaner, maskar och spionprogram… Hoten mot din dator är många. Men att skydda sig behöver varken vara krångligt eller svårt. Vi guidar dig till en säker dator.

  Illustration: Tove Siri

  En oskyddad dator som kopplas upp mot internet blir infekterad av skadliga program på bara några minuter. Ett annat stort och högst reellt hot mot din dator är hackare som försöker ta över den.

  Oskar Bergquist är IT-säkerhetstekniker på Post- och telestyrelsen. Han svarar på de vanligaste frågorna om hur du gör din dator säker.

  Vad behöver jag för skydda min hemdator?
  – Du ska ha ett antivirusskydd och en brandvägg. Sedan är det viktigt att du håller dem uppdaterade. Det är också viktigt att du uppdaterar ditt operativsystem och andra program du använder. Det är en bra grundnivå. Men det är också vikigt hur du som användare beter dig.

  Vad ska jag tänka på?
  – Framför allt ska du vara aktsam med att öppna bilagor eller klicka på länkar i mejl när du känner dig osäker på avsändaren.
  Om du använder Windows bör du dela upp det så att du har ett så kallat begränsat användarkonto som du använder dagligen när du surfar och mejlar, och ett så kallat administratörskonto som du använder när du installerar nya program eller ändrar inställningar. På så sätt utsätts datorn för mindre risker, eftersom det begränsade kontot har färre rättigheter.

  Det här med uppdateringarna – hur sköter jag det?
  – Du kan ställa in programmen så att de sköter uppdateringarna automatisk. Det är enklast och bäst.

  Behöver jag antispionprogram?
  – Det finns en viss överlappning mellan antivirusprogram och antispionprogram. Det viktigaste är att man har ett antivirusprogram och en brandvägg.

  Om jag använder Windows – räcker det med den inbyggda brandväggen?
  – Det beror på var du vill lägga nivån på skyddet. Den duger, men det finns ganska många olika brandväggar. Vissa är mer finmaskiga.

  Behöver jag ha något extra skydd om jag har en trådlös internetuppkoppling?
  – De skydd du behöver finns inbyggda. Du behöver bara ställa in dem korrekt. Det brukar finnas beskrivet i manualen till routern hur du ska göra.

  Om jag inte är uppkopplad mot nätet, behöver jag något skydd alls då?
  – Du kan alltid få in skräp på annat vis, till exempel genom cd-skivor och usb-minnen. Det är alltid klokt att ha det där skyddet.

  Stjäl säkerhetsprogrammen prestanda och slöar ner datorn?
  – Det är olika hur stora programmen är. Vissa tar mycket resurser, men de gör kanske väldigt mycket nytta också. Det är upp till smak och tycke var du vill lägga säkerhetsnivån, och vilken produkt du själv tycker om.

  Är det någon skillnad för Mac- och pc-användare då det gäller att skydda sin dator?
  – Den största skillnaden är att det inte är lika utbrett med virus på mac, och att det därför inte heller finns lika många antivirusprogram.

  Kan jag se till att min dator är helt skyddad?
  – Du kan aldrig garantera till 100 procent att datorn är helt säker, men du kan alltid se till att du har gjort ditt bästa för att den ska vara det. Och det är just att följa de här grundtipsen.

  Hur säker är din dator?

  Det finns flera olika gratistjänster på nätet där du kan kontrollera hur pass säker din dator är, och om den är fri från virus.
  www.pts.se/internetsakerhet

  Post- och telestyrelsen låter dig testa om din brandvägg fungerar.
  support.f-secure.se/swe/home/ols.shtml

  Hos säkerhetsföretaget F-secure kan du söka igenom din dator efter virus.
  security.symantec.com

  Säkerhetsföretaget Symantec kontrollerar ditt virusskydd och din brandvägg.

  Expertens bästa tips

  • Skaffa brandvägg och antivirusprogram.
  • Håll alla dina program uppdaterade. Inte bara antivirusprogrammet, utan även exempelvis operativsystemet och webbläsaren.
  • Var försiktig med att öppna bilagor eller att klicka på länkar i mejl från okända avsändare.
  • Använd separata användarkonton om du har Windows.

  Av: Jenny Stadigs

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!