Det är lätt att tro att du har gjort en tidsresa då du går in i kaffestugan på Nääs slott. Möblerna är från sent 1800-tal och personalen har på sig svarta långklänningar med vita förkläden. En frestande doft av gulaschsoppa med älgkött sprider sig i lokalen och Sofia Bornhall som arbetar i museibutiken gör i ordning en sprakande brasa som höjer mysfaktorn ett snäpp till.
Är du inte sugen på soppa, så finns det många kakor att välja på. Vedspisen kom till Sverige 1885 och det blev lättare att baka. Små sockerkakor, bullar, vaniljhjärtan och hallongömmor står vackert uppdukade på fat av pressat glas.

Här finns även franska éclairer som har sitt ursprung i Lyon på 1800-talet och snabbt spreds över Europa. Givetvis serverades de i den kosmopolitiska miljön på Nääs slott.
Nääs i Nils Holgersons underbara resa genom Sverige
Till Slöjdseminariet på Nääs slott kom elever från hela världen, vilkas kultur sedan spreds i Sverige. Den inspirerande miljön drog till sig många gäster. Bland annat Selma Lagerlöf som tillägnade Nääs ett helt kapitel i ”Nils Holgersons underbara resa genom Sverige.”
Slottets rika historia sprids nu på ett nytt sätt – i kaffestugan serveras mat lagade efter recept från förra sekelskiftet, i autentisk miljö.

Förutom det världsberömda Slöjdseminariet (1874–1966), så fanns här även en hushållsskola. Det har medfört att det finns kvar både recept och inköpslistor från den tiden som kaffestugan inspireras av.
– Det var en väldigt bred matkultur, då det gick elever här från hela världen, berättar Maria.
LÄS ÄVEN: Malin och Tommy klarar sig bra utan el och vatten: ”Det är så här en fäbodstuga ska se ut”
Maria Sidén, som är vd för August Abrahamsons stiftelse som äger och förvaltar egendomen, ser medarbetarna i kaffestugan mer som ett slags museivärdar än kafébiträden.
– Du behöver inte vara utbildad museipedagog för att arbeta här men du måste kunna berätta historien kring Nääs.
Maria Sidén
Ålder: 47 år.
Familj: En dotter på 10 år.
Bor: I Göteborg.
Gör: VD för August Abrahamsons stiftelse som äger och förvaltar Nääs slott och slöjdseminarium.
Och just idag håller Maria på att skola in en ny medarbetare. Det är Hanna Herngrens andra arbetsdag. Hon har en tidstypisk frisyr med uppsatt hår och några lockar som faller fritt vid sidan av ansiktet.
– Det här känns som ett mysigt och välkomnande ställe. Jag är florist och jobbar annars med styling och att ställa i ordning saker, så jag är inte främmande för det här. Och så har jag jobbat på kafé tidigare, berättar Hanna.

Maria Sidén har nu bytt om från sina moderna kläder till de tidstypiska serveringskläderna. Hon lägger fram kakor, bär kaffetermosar och ger instruktioner till Hanna. Vissa kan tycka att det är ovanligt att en vd även gör sådana sysslor.
– Det är viktigt att förstå hur allt fungerar och hur vi ska utveckla kaffestugan. Vi har så lite medel så vi måste förstå exakt vad vi ska lägga pengarna på, förklarar Maria.
Nääs slott är bevarat från 1898
Hon tycker också att det är roligt att träffa kafébesökarna och att de ger henne energi. Flera gäster har berättat om sina barndomsminnen från kaffestugan som fanns här förr.
– Det var innan dagens kafékultur hade blommat upp. Kaffestugan vid Nääs slott var ett riktigt utflyktsmål på den tiden och det är roligt att vi har kunnat ta upp den traditionen igen.

Slottet har många byggnader och eftersom stiftelsen har haft så lite medel under många år, har mycket underhåll fått vänta.
– Många sådana här hus är väldigt tåliga men om det läcker in i taket då går det inte längre att vänta. Så nu har vi i första skedet bytt tak, eller säkrat det. Vi har också jobbat med energieffektivisering, men inget av dessa jobb är något som syns direkt för allmänheten.
LÄS ÄVEN: Fjällbonden Jon kör fossilfritt: ”En traktor blir sämre och sämre, med en häst är det tvärtom”
Nääs slott är helt bevarat från 1898. Idag finns inte så många av de sena 1800-talsmiljöerna kvar i Sverige. Det finns två rum på Kungliga slottet och det finns möbler men inte hela interiörer. Så den miljön blir mer sällsynt.
”Små grodorna” kom till Sverige genom Nääs
– Det här är verkligen ett kulturarv på nationell nivå. Till exempel så spelades handboll och basket för första gången i Sverige just på Nääs. Elever från olika länder introducerade spel, lekar och mat för sina klasskamrater. Även musik – ”Små grodorna” kom till Sverige genom Nääs. Alla som gick på Slöjdseminariet var ju lärare så de spred det vidare över hela landet, berättar Maria entusiastiskt.

Otto Salomon var August Abrahamsons systerson och den som var rektor för Slöjdseminariet. Hans idé var att dana den goda människan och skapa ett utopiskt samhälle genom hantverk, lek, dans, intellektualitet, matlagning och sport. Här gick män och kvinnor tillsammans i blandade klasser. Det var väldigt tidigt och unikt för den tiden.
– Det bidrog också till att stämningen här var så magisk. Många träffades här och gifte sig sen. Nääs historia är väldigt mycket en berättelse av kärlek. Och så är det ju otroligt vackert här. Jag vill på något sätt lyfta det ännu mer och få det att leva lite igen så som det en gång var, förklarar Maria.
LÄS ÄVEN: Ny slöjdtrend – men kunskapsnivån inom textilt hantverk sjunker
Gå kurs på Nääs slott
Maria tror att under pandemin eller i andra kristider så fanns det – och finns – ett stort behov av platser där alla kan mötas. Slottet är en kulturform som tilltalar många.
– Under pandemin byggdes massvis av parkeringsplatser vid våra naturreservat men det visade sig att människor hellre besökte platser som Nääs slott. Kanske för att det är nära till toaletter, eller att kunna ta en fika. Rent samhällsekonomiskt så tror jag att man har stor nytta av sådana här platser, så det är viktigt att bevara dem.

Många kan vara delaktiga i bevarandet på olika sätt. Det kan vara att gå kurser på slottet, renovera fönster eller vara med i ett byggnadsvårdsläger.
– Det är något vi gör tillsammans och det är det roliga. Vi gör vårt lilla bidrag till den här platsen nu i historien och sen får andra ta vid, berättar Maria.
Nääs slott och Slöjdseminariet
- Nääs ligger i Floda, i Lerums kommun, 30 km nordöst om Göteborg.
- Slottet är från 1500-talet men har genomgått flera ombyggnationer under årens lopp.
- Åren 1868–1898 ägdes Nääs av köpmannen August Abrahamson. Han blev den siste private ägaren av Nääs. Under hans tid grundades ett slöjdseminarium på Nääs som blev världsberömt.

- Sedan Abrahamson gick ur tiden ägs och förvaltas Nääs av den privata donationsstiftelsen August Abrahamsons Stiftelse.
- Nääs har ofta guidade visningar och andra evenemang.
- På Nääs finns fortfarande ett rikt utbud av kurser inom hantverk, slöjd, odling och byggnadsvård såväl som konst, dans och musik.
- Flera av Nääs slotts interiörer syns i SVT-serien ”Vår tid är nu”.
Här kan du läsa mer: naas.se