Med sitt läge i sydöstra Danmark är Møn både snäppet varmare och något torrare än resten av vårt grannland, vilket gör den till en riktig semesterfavorit hos danskarna. Ön är inte helt olik Österlen, även om byarna här har en tydlig dansk prägel med korsvirkeshus, putsade väggar och halmtak.
När vi lämnat Själland och kört över Drottning Alexandries bro, passerar vi till en början flera gårdar, byar och samhällen – här bor bara runt 10 000 invånare – men snart tar de böljande fälten och åkrarna över.
Övernattning i fyrhus
Första natten ska vi tillbringa i ett gammalt fyrhus på östra ön. När vi kommer fram har mörkret börjat sänka sig och snart tänds fyren som fortfarande är i bruk. Det är svårt att ana Köpenhamn som ligger bara sju mil bort – fågelvägen. Utanför huset är det tyst, sånär som på vågorna som slår mot stranden. Till kvällen har molnen dragit ihop sig och det småregnar, så vi får vänta med att uppleva en av Møns sevärdheter, den orörda stjärnhimlen.
Sedan 2017 är Møn en Dark Sky Park, vilket innebär att det är en av Europas bästa destinationer för att se natthimlen. Istället njuter vi av lugnet i det gamla fyrhuset, som så länge fungerat som ledljus för skeppen som passerat på havet utanför.
På morgonen är det dags att utforska de vita kalkklipporna som Møn är så känt för. Liknande klippor finns egentligen bara på en handfull andra platser i Europa, bland annat vid Dover i södra England. Eftersom regnet fortfarande håller i, parkerar vi vid Geocenter Møns Klint och börjar med en rundtur inne på museet där vi får lära oss om tiden då klipporna blev till. Redan för 145 miljoner år sedan började kalkklipporna bildas och under senaste istiden trädde de fram i dagsljuset.
Efter historielektionen har solen tittat fram och vi börjar gå längs en av flera vandringsleder som löper utmed kusten. Vi vandrar in i bokskogen som täcker det mesta av öns östra del. Här klänger bokarna på branterna och snart öppnar en lövsal upp sig under trädens höga kronor. Efter några minuter syns de vita, nästan lodräta klipporna genom lövverket. Framme vid kanten ser vi hur de stupar ner mot en stenstrand där havet slår in.
På många håll är klipporna här över 100 meter höga. Ett rejält träd som fallit ner i sluttningen påminner om den bräckliga grunden. Ras sker ofta här, ibland är det hela segment av kalkklippor som rinner ut i havet. Länge var en spetsig klippformation, ”Sommarspiran,” det mest populära besöksmålet längs hela kusten. Redan på 1800-talet kom turister hit för att uppleva platsen, men i ett ras 1988 störtade hela klippformationen ner i vattnet och lever nu bara kvar som avbildad på fotografier och tavlor.
LÄS ÄVEN: Restips i Finland – på lyckojakt i världens lyckligaste land
Dramatiskt landskap
Även inne i skogen är landskapet dramatiskt. Backarna böljar under bokarnas lövverk när vi fortsätter norrut utmed kusten. Efter någon kilometer kommer vi till en trappa som leder ner till stranden. Där möter vi Sonja och Peter Van Der Stock från Holland som är på väg upp för de många trappstegen. Under sin semester här i Danmark fick de höra att de inte fick missa Møns klint.
– Vi läste att det här var en av de vackraste vandringarna i hela världen, så vi kände att vi behövde åka hit, berättar Sonja.
De är halvvägs genom sin vandring längs klipporna som sträcker ut sig över sju kilometer, och hittills är de nöjda.
– Det är väldigt vacker natur här, och de vita klipporna är verkligen unika, säger Peter.
Väl nere på stenstranden syns en obruten horisont. Snart tittar solen fram mellan molnen och lyser upp de vita klipporna. Tillsammans med det grönskimrande havsvattnet blir det en nästan exotisk syn.
Nästa stopp är Møns Klint Camping några kilometer norrut. Ole Eskling som har drivit campingen i 25 år möter upp när vi kommer.
– Vi har ett motto här, att vi vill ta tillbaka gästerna till naturen. Vår filosofi är att vi lånar naturen och djuren, och den går igenom allting. Det finns inga stängsel eller staket runt området, vi vill vara en del av naturen här ute på östra Møn, berättar han under en rundvandring.
Många av gästerna på campingen är ute efter att uppleva den omtalade stjärnhimlen.
LÄS ÄVEN: Upptäck Gotland – 11 tips på saker att göra
– Många gäster frågar var de kan hitta Dark Sky Parken, då brukar jag bara be dem titta upp, säger Ole Eskling med ett leende.
Och precis som många andra ställen på Møn är campingen utformad för att inga onödiga ljuskällor ska störa upplevelsen. Platsens enda ljuskällor är ledljus som riktats nedåt.
Himlavalv från taktält
För vår del består kvällens boende av en Land Rover med taktält som campingen hyr ut till dem som vill ha en ännu häftigare mörkerupplevelse. Efter en kort introduktion av taktältet, körs vi av Ole till ett fält några kilometer bort där vi ska stanna för natten. Här böljar kullarna innan havet tar vid. Vi tänder en brasa och ser snart hur de första stjärnorna börjar dyka upp på himlen.
– Det här är frihet. Att sitta här och titta upp på stjärnorna gör att man förstår hur små vi verkligen är, säger Ole Eskling innan han önskar oss en god natt.
Snart sänker sig mörkret över ängarna. Det blåser i trädtopparna, men nere vid elden är det lugnt och stilla. Vi lyssnar till sprakandet och blickar uppåt mot fler och fler stjärnor som blir synliga. Efter en stund framträder Vintergatan som ett ljust stråk över den mörka himlen.
Nästa dag kör vi tillbaka Landrovern och äter frukost på campingen innan vi fortsätter norrut. På nordöstra delen av ön ligger Liselund slott. Beläget i utkanten av bokskogen för det tankarna till sagornas värld. Det gamla slottet från 1700-talet har fortfarande halmtak och i den engelskinspirerade parken har de lummiga träden vuxit sig stora. Det finns möjlighet att gå guidade turer i slottet och de andra byggnaderna, men vi nöjer oss med en vandring i parken i solen. Även här går det att njuta av de vita klipporna och den milsvida utsikten över det blå havet.
Sedan bär det av västerut. Vägen vindlar genom det vackra landskapet och de små byarna. Nästan vid varje gård finns det enkla stånd med nyskördade grönsaker eller honung att köpa.
Vänlig vandringsled
Efter drygt tjugo minuter är vi framme i Stege. Även om det är Møns största stad är det fullt möjligt att vandra runt de centrala delarna under en eftermiddag. Här finns gott om butiker och restauranger i de gul- och vitputsade husen. Vi äter lunch på Davids Café som serverar fantasifulla smörrebröd på en lummig innergård. Mätta och belåtna styr vi stegen till Møns museum för att hämta karta och information om vandringsleden Camønoen. Leden som kallas Danmarks vänligaste vandringsled går runt hela Møn, men etapperna är många så det går bra att vandra bara delar av den. Utplacerade längs leden finns specialbyggda bänkar som bjuder in till gemenskap med andra vandrare.
Snart vandrar vi norrut genom Stege med siktet inställt på Nyord, en liten ö som ligger strax utanför Møns norra spets och ett paradis för fågelskådare. Nästan hela Nyord består av vidsträckta strandängar där många fågelarter trivs. På västra stranden ligger öns enda by – en charmig och sömnig gammal dansk fiskeby där inte mycket förändrats de senaste hundra åren och där fikonträden växer sig höga mellan husen. Vi gör ett stopp på Noorbohandelen, en handelsbod där det går att köpa alkoholhaltiga drycker från hela världen på lösvikt, men också fika och glass. Några hus bort ligger också ett konstgalleri.
Stannar till i Hårbølle
Vårt sista stopp för dagen blir byn med det klingande namnet Hårbølle på sydöstra Møn. Här ska vi övernatta på Bygagergaard, en gammal gulputsad gård i utkanten
av byn.
Anna Falch bor på gården tillsammans med sina fyra barn. Hon lämnade Köpenhamn för några år sedan för ett mer jordnära liv på landet.
– Jag jobbade som yogalärare i Köpenhamn, men kände att det var svårt att hitta tid till allt jag ville göra i staden. Här finns ett helt annat lugn, säger Anna när hon möter oss i den lummiga trädgården. Nu rustar hon upp den gamla lantgården parallellt med att hon driver ett kafé och hyr ut rum och glampingtält på området.
– Møn är en spännande ö för den är både lugn och full av liv. Många kreativa människor har hittat hit, berättar Anna.
Efter några innehållsrika dagar är Bygagergaard en perfekt plats att landa på. Här är tempot lågt och stämningen familjär. Runt gården breder vidsträckta åkrar och fält ut sig. I den lummiga trädgården finns hängmattor i knotiga äppelträd och en vedeldad bastu.
Den sista morgonen njuter vi av en rejäl frukost utomhus, med nybakat bröd, frukt och danska ostar. Innan vi börjar rulla norrut mot Köpenhamn och Sverige tar vi ett dopp vid Hårbølle Strand. Berikade med både naturupplevelser och danskt hygge konstaterar vi att vi gärna återvänder till Møn. En ö som trots sin närhet till Sverige känns långt borta.
Resguide
Resa till Møn
- Møn ligger i sydöstra Danmark, runt 12 mil söder om Köpenhamn. Enklast att ta sig hit och runt på ön är med bil men det går också att ta tåget till Vordingborg och sedan buss mot huvudorten Stege och resten av ön.
- Högsäsong är från maj till september, men ön är värd ett besök året om. Under vintern är chansen större att få uppleva en storslagen stjärnhimmel – Møn är en av Europas bästa platser för att se en ostörd natthimmel.
- Mer info på Southzealand-mon.com/moen
Boende på Møn
Här finns en uppsjö av boenden – från lyxiga hotell till enklare campingar. Under sommarmånaderna kan mycket vara uppbokat så planera din resa i god tid.
- Fyrhuset, Møns klint. Moensklintcountryhouses.dk/country-houses/the-lighthouse/
- Møns klint camping. Campmoensklint.dk/ Telefon: 0045 55 81 20 25
- Bygagergaard, Hårbølle Bygagergaard.dk/
Att göra på Møn
- Geocenter Møns klint. Moensklint.dk/ Telefon: 0045 55 86 36 00
- Liselund slott. Liselundslot.dk/index.php/dk/ Telefon 0045 5581 2081
- Vandringsleden Camønoen. Southzealand-mon.com/the-camonoen
Att äta på Møn
- Davids Café, Stege. Davids.nu/ Telefon 0045 33138057
- Norbohandelen, Nyord. https://noorbohandelen.dk/