Grövelsjön är ett klassiskt, svenskt friluftsmecka där tiden verkar stannat 1982. Typ. Mer anorak och apelsiner än dyra skidglasögon och afterski så att säga. I shopen på Svenska Turistföreningens fjällstation köper jag en träkåsa och Bullens pilsnerkorv. I butiken Fjällbua handlar jag torkat renkött och hjortronsylt. Stojiga barnklubbar och sponsrade barnskidtävlingar ackompanjerade med hög musik lyser med sin frånvaro. Så skönt!
Samma spaning på fjället – här är skönt otrendigt. Jag blir omåkt av pensionärer på skidor som ser ut att vara tillverkade under förrförra seklet, iklädda Fjällräven-knickers som efter många års användning har börjat blekas i solen.
Grövelsjön har något för alla
Vid frukosten på Grövelsjöns fjällstation trängs skidentusiaster med olika målsättningar för dagen. Här är barnfamiljen som snart ska ge sig ut på fjället med minstingen nerbäddad i pulka, den välutrustade slalomfamiljen som ska åka till Idre (fyra mil bort) över dagen, och en farmor och farfar klädda i rutiga flanellskjortor och snusnäsdukar, som har lagt skidorna på hyllan – för gott – och planerar för en vintrig promenad med broddar på skorna. Det är det som är så bra med Grövelsjön – alla väljer vad de vill göra.
När det kommer till längdskidor har Grövelsjön två uppenbara fördelar: skidåkningen är både lättillgänglig och varierad. Här finns skidspår utanför husknuten, och fjäll som går att nå utan att först sätta sig i bilen. Men här finns också mer dramatiska högfjällsområden, som ger fina topptursmöjligheter. Till och med den mest fjällvana i min vänkrets – en norska som har tävlat i skidåkning – imponeras av Grövelsjön.
– De är verkligt duktiga på att hålla spåren i skick. Nykörda spår tidigt på morgonen är inte dåligt, hoppas för finansieringens skull att folk är noga med att betala för att använda spåren. I Grövelsjön har de lyckats med att både erbjuda bra tur- och träningsspår, det är rätt ovanligt, säger min norska väninna.
Resfakta: Grövelsjön
Var: Sveriges sydligaste fjällområde, nordligaste hörnet av Dalarna, cirka fyra mil norr om Idre, på gränsen till Norge.
Resa dit: Egen bil (cirka 50 mil från Stockholm), eller tåg till Mora, buss till Grövelsjön (cirka åtta timmar). Vintertid går direktbussar med Fjällexpressen från Stockholm och Göteborg.
Skidutrustning: Hyr på Fjällbua, STF Grövelsjöns fjällstation, Maikas skidshop och Lövåsgårdens fjällhotell.
Utrustning: Turskidor med stålkanter. Vanliga längdskidor funkar på lättare turer. Vindtäta kläder efter lager-på-lager-principen. Spade till att gräva en grop för fikapauser eller om vädret blir dåligt. Karta. Rätt slags valla. Sittunderlag. Skavsårsplåster. Solglasögon. Solkräm. Mobiltelefon. Matsäck. Vatten. Snölås (spänns vid vristen för att täta runt pjäxan).
Längdåkning: 10 mil preparerade skidspår (både klassisk åkning och skating), på fjället och i skogen. Lättillgängliga fjällområden (med utflyktsspår, lämpliga för pulka och där hundar är välkomna, samt markerade vinterleder) för turskidåkning. 1 100–1 200 meter höga toppar, något högre och brantare på den norska sidan.
Utförsåkning: Grövelfjäll med fyra liftar, och åtta nedfarter – från barnbacke till mer krävande nedfart. Fin utsikt över norska fjällen. Fyra mil bort betydligt större Idre Fjäll med 40 nedfarter och åkning i alla väderstreck.
Heldag på tur
Själv tycker jag bäst om att gå på tur, att ge sig iväg på en heldagsutflykt, och för en medioker skidåkare som jag är Grövelsjöns snälla berg perfekta. Visst, det är lite av en pärs innan man kommer iväg, inte minst om man har barn eller barnbarn i sällskapet. Analysera väderappar, steka ägg, packa ryggsäckar, valla skidor, organisera med pulkor och smörja in barnansikten med solkräm… Vissa dagar tar morgonritualen så lång tid att man har lust att hoppa över själva skidåkningen och gå direkt till STF-anläggningens soliga terrass och beställa våfflor. Om man istället tar sig i kragen och börjar skida uppför det svagt lutande fjället, så får man snart lön för mödan. Tystnad. Utsikt. Frid. En solig dag har folk grävt ner sig i snön, de sitter på sina renfällar med uppknäppta anoraker och brunbrända ansikten och njuter av fjällivet. Gärna med en kopp varm choklad eller kaffe i näven.
3 lätta skidturer i Grövelsjön
Jakobshöjden
Lätt topptur med vacker utsikt. Utgå från STF-anläggningen och följ skylt mot Hävlingen.
Lappvallenleden
Populär led. Varierad natur genom fjällskog och fjällmyrar.
Salsfjellet
På norska sidan. Start: Sjöstugan, gå mot renstängslet och Linnépasset. Fina vyer!
Kul för barnen
På den tiden barnen var små tyckte vi om att slå läger relativt snart efter start. Vi letade upp en mysig bas, sedan turades vi om att göra utflykter därifrån. Några barn orkar kanske göra en toppbestigning av ett berg, andra nöjer sig med att hänga i lägret. Bästa investeringen visade sig vara stjärtlapparna som köptes för en tjuga på bensinmacken. Att kasta sig nerför en fjällbacke på en stjärtlapp roar också större barn i timmar. Vi byggde hopp och borgar och spaden var lika viktig i packningen som Marabou Schweizernöt.
LÄS ÄVEN: Orsa Grönklitt – restips till vintersemestern
Knappt några liftköer i slalombackarna
Jag tycker också om Grövelsjöns snälla slalombackar. Här är inte så tillrättalagt. Grövelsjön är liksom inte en ort som har exploaterats för skidåkning. Men det ska sägas: det är ett litet skidsystem – bara åtta nedfarter spridda över två fjäll. Men det småskaliga har helt klart sina fördelar. Här är knappt några liftköer och det är glest med skidåkare i backarna. Tempot är lugnt och naturkänslan påtaglig.
– Det kan vara lite segt att köra till Grövelsjön från Stockholm, vid Idre är man rätt seg. Men hellre en timme till i bilen, än timmar i liftköer, säger kvinnan som jag träffar i raststugan.
Mer än skidåkning
Men Grövelsjön är mer än bara skidåkning. Maten, sällskapsspelen och hänget framför brasan är ju halva grejen. Finns det egentligen något bättre än en fjällsemester? Man är aktiv hela dagen, kommer hem till stugan efter en lång dag utomhus, är lagom trött, badar bastu och unnar sig kanske en eftermiddagsöl, tänder en brasa, äter en god middag, och så brukar man hamna i säng tidigt – med en bok i handen. Det är afterski på Grövelsjövis, och för mig är det alldeles perfekt.
Sjöstugan och Grövelsjön Fjällbageri
Den mesta maten lagar jag i stugan, men ibland är det kul att äta på lokal. Sjöstugan är en Grövelsjöinstitution som har drivits av samma familj sedan 1948. Här serveras vällagad husmanskost som köttfärslimpa och köttgryta, och förstås – de berömda, frasiga våfflorna som görs enligt ett familjerecept. Allt som oftast sprakar en björkvedsbrasa i den öppna spisen.
LÄS ÄVEN: Res till Sveriges vackraste by i vinter– Klövsjö
Grövelsjön Fjällbageri är en nyare bekantskap. Det drivs av en fransk friluftsfantast som har gjort succé med sina surdegsbröd och kanelbullar. Han har till och med prisats för ett av bröden – en saftig solroslimpa som genererade guld i Mathantverks-SM 2017, bara några månader efter att bageriet öppnade i den gamla smedjan. Den som gillar pizza ska vara alert på fredagar – då är det pizzor som bakas i den stora vedugnen. En pizza senare och alla i familjen är nöjda. Ett parti Yatzy framför brasan, sen är man redo för sängen.
Tips på boende Grövelsjön
STF Grövelsjön fjällstation
Själva navet i Grövelsjön. STF:s sydligaste fjällanläggning som sedan 1937 inspirerat människor till friluftsliv i fjällen. Härifrån utgår många fjällturer.
www.svenskaturistforeningen.se/grovelsjon
Lövåsgårdens fjällhotell
Familjehotell vid Långfjällets fot, 804 meter över havet. Tre-
rättersmiddagar med smaker från vildmarken. Subventionerade priser för barn upp till 14 år.
www.lovasgarden.se
Grövelsjögården
Stugor med varierande standard och storlek och i flera prisklasser. Bra läge, stugorna ligger nästan 800 meter över havet.
www.grovelsjogorden.se
Sjöstugan
Sju rum och fem stugor, men också en camping. Drivs av Erik, som är barnbarn till Jakob som 1948 byggde det timrade huset.
www.sjostugan.nu
Storsätra fjällhotell
Klassiskt, ombonat fjällhotell. I restaurangen serveras lokala råvaror, däribland vilt och fisk.
www.storsatra.se