Orsa Grönklitt – restips till vintersemestern

Icakurirens reporter Anna Wahlgren älskar vinter och skidåkning! Hon skippar gärna liftköerna på de större orterna och styr skidorna mot de ­mindre, men desto mer personliga, skidbyarna. Orsa Grönklitt är ett av hennes favoritresmål.

Orsa Grönklitt samlar både riktigt duktiga skidåkare och barnfamiljer. Att vara proffsig och familjär på samma gång är ett konststycke, men det klarar den här lilla skidorten, som är en av Sveriges sydligast belägna skidanläggningar, ungefär 30 mil norr om Stockholm. Det är liksom fjäll innan man kommit till fjällen.  


LÄS ÄVEN: Restips: Vintermys i Grövelsjön


Oväntat bra längdskidåkning

De förstnämnda – skidåkarna – lockas förstås av extremt bra spår. Vasaloppsåkare och andra skidfantaster har alltid haft koll på Orsa Grönklitt. För att vara så litet är längdskidåkningen oväntat bra. Under högsäsong finns här – på 500 meters höjd – tretton mil (!) preparerade längdspår i den vackraste natur. Redan i november brukar det vara premiär för längdsäsongen som pågår långt in i april. Här finns dessutom ett elljusspår med konstsnömöjligheter. Inte för intet har destinationen till och med officiellt utsetts till Vasaloppscenter med tillåtelse att hålla särskilda Vasaloppsläger.

I slalombackarna väntar 11 liftar och 22 nedfarter i olika svåra backar. Foto: Orsa Grönklitt

Längdskidåkningsskolan är vida omtalad och vänder sig till både avancerade Vasaloppsåkare och totala noviser. Jag har själv tagit en privatlektion och slipat på min (fortfarande ganska dåliga) teknik. Det blir roligare att åka när man har något att träna på. 


LÄS ÄVEN: Res till Sveriges vackraste by i vinter– Klövsjö


Utsikt från toppen

I slalombackarna väntar 11 liftar och 22 nedfarter i olika svåra backar. Jag trivs bäst uppe på toppen, 561 meter över havet, där det är fin utsikt över Orsasjön. 

Den som vill åt gammaldags fjällmys ska bege sig till Fryksås, strax norr om Orsa. Det är en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, en historiskt riktigt intressant plats. I dag finns här närmare 200 timrade byggnader i form av bostadshus, ladugårdar, stall och små härbren, och utsikten över Siljansby.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top