Trots att Klövsjö har blivit utsedd till Sveriges vackraste by är den fortfarande lite av en doldis i den jämtländska fjällvärlden. Ändå finns det gott om möjligheter till skidåkning. I slalombacken finns 15 liftar och 21 pister fördelat över både Klövsjö och Storhogna. På samma liftkort åker man även i Björnrike och på Vemdalsskalet.
På Klövsjötoppen finns preparerade längdspår med olika längd. Jag brukar ta liften Klövsjö Express för att komma till längdspåren, men den som har bil kan parkera vid Sångbäckens stugby. I direkt anslutning till Hotell Klövsjöfjäll finns ytterligare två skidspår – 5 och 3 kilometer långa.
LÄS ÄVEN: Restips: Vintermys i Grövelsjön
Vintersport och mathantverk i Klövsjö
Men Klövsjö är mer än bara vintersport. Som få andra fjällbyar har Klövsjö utmärkt sig för sitt mathantverk. Byn har både ett eget mikrobryggeri, eget gårdsmejeri och stenugnsbageri, samtliga prisbelönta för sina varor. Emma-Britas våffelservering på toppen av Klövsjö skidområde är en naturlig samlingspunkt för slalomåkarna. Här serveras både de vanliga, söta våfflorna, och de lite matigare våfflorna som serveras med lokala råvaror som renkött och rökt fisk från Börtnan.
Byn verkar vara under ständig utveckling, varje gång jag åker upp är det någon ny krog som har tillkommit. Hotell Klövsjöfjäll har byggt ut och är numera ett riktigt fint fjällhotell med spa, italiensk restaurang, sportbutik och skiduthyrning. Klövsjö Panorama är ännu ett boende att rekommendera. Rustika, läckra timmerstugor med renfällar och kaminer.
LÄS ÄVEN: Orsa Grönklitt – restips till vintersemestern
Enkelt att ta sig till med tåg
Jag gillar att Klövsjö är lätt att ta sig till även om man inte kör bil. Hoppa på Snälltåget, och sen lokalbussen Snöpendeln. Nattåg finns från Malmö, Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala. Även dagtåg går hela säsongen från Östersund och Mora med anslutningsbuss från Röjan Station.